Connect with us
Publicitate

Eveniment

Au fost suspendate trei articole din ordinul Ministerului Mediului privind cotele de vânătoare. Un ONG din Brașov a obținut suspendarea executării

Publicat

pe

Publicitate

Un ONG din Brașov a obținut suspendarea executării unor articole din ordinul Ministerului Mediului privind aprobarea cotelor de recoltă la specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada iunie 2022-14 mai 2023.

Asociația „Alianța pentru Combaterea Abuzurilor” a cerut la Curtea de Apel Brașov anularea și suspendarea executării ordinului emis de ministrul Mediului în 7 iunie 2022. Un astfel de ordin este emis anual, în luna iunie, și reglementează cotele de faună care vor fi recoltate în viitorul sezon de vânătoare, transmite adevarul.ro.

„Dispune suspendarea executării prevederilor art. 4, art. 6 alin.1, art.15 Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1571/2022, privind aprobarea cotelor de recoltă la unde specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada iunie 2022-14 mai 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 563/9.06.2022, cu modificările şi rectificările ulterioare, până la pronunţarea instanţei de fond”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Brașov din 17 februarie 2023.

Articolul 4 din ordin permite modificarea cotelor aprobate inițial, ca urmare a „modificării condițiilor ecologice din cuprinsul fiecărui fond cinegetic și a mișcărilor naturale de efective”. Astfel de modificări sunt posibile lunar ca urmare a prezentării unor situații de către „structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare”.

Publicitate

Nu se mai pot vâna animalele care produc pagube

Prin suspendarea prevederilor articolului 6 din ordin, nu se vor mai putea vâna speciile „care produc pagube culturilor agricole, silvice sau animalelor domestice”, care, protrivit actului normativ, puteau fi recoltate în orice perioadă a anului la solicitarea scrisă a gestionarului fondului de vânătoare.

Și articolul 15 din ordin se referă la cote suplimentare de vânătoare: „(…) în situația în care cotele de recoltă au fost realizate sau nu au fost aprobate și/sau nu este perioadă de vânătoare, autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare aprobă, prin referat de aprobare, suplimentarea cotei de recoltă și/sau recoltarea în perioada cuprinsă de la intrarea în vigoare a prezentului ordin până la data de 14.05.2023, la propunerea structurilor teritoriale ale acesteia, care verifică în acest scop solicitările primite”.

În proces, au intervenit de partea Ministerului Mediului zeci de asociații de vânătoare și vânători care doreau menținerea integrală a prevederilor ordinului. O reacție publică la decizia instanței a avut AJVPS Alba, intervenient în proces.

„E greu de digerat hotărârea instanței de judecată de a nu aproba cote suplimentare de recolta în situații de pagube și nu știu cine își va asuma o asemenea importantă răspundere, pentru ca știți ce pagube vor fii în acest sezon, în special la mistreț, după însămânțările la porumb din primăvară și nu numai”, au precizat reprezentanții AJVPS Alba, care au completat, totuși, că hotărârea „împacă și capra și varza”. Decizia instanței produce efecte până la noul ordin al Ministerului Mediului, care va fi aprobat în luna iunie 2023.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes