Connect with us
Publicitate

Economic

Au fost alese proiectele pentru care municipalitatea va solicita finanţare nerambursabilă de la UE

Știri Brașov

Publicat

pe

Municipalitatea brașoveană a transmis Agenției de Dezvoltare Regională – Centru lista scurtă cu cele 15 proiecte pentru care intenționează să solicite finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, în exercițiul financiar 2021-2027. Principalele obiective ale Programului Operațional Regional pentru această perioadă la care va aplica municipalitatea sunt: „O Europă mai ecologică”, „O Europă mai conectată”, „O Europă mai socială”, „O Europă mai aproape de cetățeni”.

„Zilele acestea am trimis la ADR lista cu proiectele pentru care vom solicita finanțare pe următorul exercițiu financiar. Sunt proiecte care continuă strategia noastră de a transforma Brașovul într-un oraș în care te simți bine să locuiești, să înveți, să lucrezi, să te relaxezi. Aud, mai ales în ultima perioadă, cum anumite persoane ne explică cum se poate schimba orașul de pe o zi pe alta.

Orașul acesta este al tuturor brașovenilor, nu doar al celor mai vocali, de aceea trebuie să facem acele alegeri care să aducă tuturor bunăstare și confort. În 2011 am aprobat Strategia de Dezvoltare a municipiului Brașov până în 2030, pe care am completat-o cu SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, n.n.), cu PMUD (cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, n.n.) și cu Planul privind calitatea aerului.

Publicitate

Toate aceste documente sunt documente oficiale, de dezvoltare pe termen mediu și lung, pe care le-am elaborat împreună cu experți și specialiști. Toate cele 15 proiecte se regăsesc în obiectivele prevăzute în aceste documente, pentru această etapă, și sper ca toate să obțină finanțare. Vorbim de câteva sute milioane de euro, bani care sunt în mare măsură nerambursabili, și cu care vom face acel Brașov pe care sper că ni-l dorim cu toții: un Brașov verde, un oraș modern, în care oamenii vor să trăiască și pe care foarte mulți vor să-l viziteze”, a declarat primarul George Scripcaru.

Obiectivul – ,,O Europă mai ecologică” – Domeniul ,,Regenerare urbană”

Publicitate
 1. Reconversie zone abandonate în zone verzi – zona industrială Rulmentul și zona fostei rampe Timiș-Triaj

Valoare estimată: 35 milioane de lei

Regenerare fosta platformă Rulmentul

Suprafața terenului 31,3 hectare.

Publicitate

Scenariul prevăzut: Se vor păstra doar 8% din clădirile existente, cea mai mare parte a terenului fiind zonă verde, o zonă de parc, un centru de agrement, cu terenuri de sport, inclusiv indoor, parc de distracții, o școală sau grădiniță, un centru expozițional, un muzeu al tehnologiei, și, poate, chiar un studio de film.

 •  Regenerare urbană și reabilitare cartiere de blocuri din municipiului Brașov – cartierul Valea Cetății

Activități principale:

– eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și a celor publice aflate în zonă și care sunt în stare de degradare, cu utilizare de tehnologii moderne care să conducă la creșterea nivelului de confort al locuințelor și adaptarea lor la noi forme de locuire;

Publicitate

– intervenții asupra funcțiilor complementare de locuit, în special refuncționare și extindere a parterului, cu eventuală reconfigurare a fațadei clădirilor și crearea de funcțiuni noi sau de spații suplimentare;

– utilizarea acoperișurilor prin instalare de suprafețe de înierbare, urban farming (grădini urbane) și loisir (petrecere a timpului liber)

– reabilitarea rețelelor edilitare;

Publicitate

– crearea de zone verzi prin reabilitarea terenurilor neutilizate și degradate.

Valoare estimată: 122,5 milioane de lei

Domeniul ,,Mobilitate urbană”

 • Coridor prioritar de mobilitate urbană – tren metropolitan

Proiectul  ”Coridor prioritar de mobilitate urbană” utilizează infrastructura feroviară existentă pe teritoriul Municipiului Brașov și Comunei Cristian precum și la nivelul întregului areal metropolitan și propune dezvoltarea unui nou mod de transport public urban, respectiv transportul feroviar.

Activitățile principale ale proiectului sunt următoarele: 

 1. Introducerea de trasee de transport public urban feroviar pe infrastructura CFR existentă în Zona Metropolitană Brașov care să deservească localitățile Brașov și Cristian precum și alte localități din arealul metropolitan Brașov.
 2. Achiziționarea de vehicule de transport feroviar adaptate activității de furnizare a serviciilor de transport public în aglomerări urbane pe infrastructură feroviară.
 3. Dezvoltarea instituțională a structurilor necesare operării transportului public urban pe infrastructură feroviară. 
 4. Amenajarea spațiului urban pentru crearea infrastructurii de acces la serviciile de transport urban feroviar.

Proiectul propus reprezintă o etapă inițială în dezvoltarea unui concept mai larg care vizează dezvoltarea etapizată, la nivelul întregului areal metropolitan Brașov deservit de infrastructură feroviară, a unui serviciu de transport urban feroviar precum și conectarea cu o serie de sateliți urbani adiacenți zonei metropolitane Brașov, respectiv zona Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Azuga – Bușteni – Sinaia – Comarnic, Întorsura Buzăului etc.

Valoare estimată: 121 milioane de lei

 • Smart city Brasov – Sisteme inteligente pentru managementul infrastructurii domeniului public al Municipiului Brașov, Extindere și reabilitare iluminat public

Activități principale:

Smart city și digitalizare servicii publice:

Proiectul reprezinta o colecție de proiecte Smart City, prin care se urmărește adoptarea de noi tehnologii inovative care să sprijine politicile de modernizare a infrastructurii urbane, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

– Platforma City card multifuncțional la nivelul municipiului Brașov (transport public local, parcări, acces în obiective turistice și acces la mijloace de transport alternative).

– Sistem management transport alternativ (trotinete și biciclete electrice, stații de încărcare auto în parcările publice și platformă de management care se va integra cu Citycard).

– Sistem iluminat inteligent și adaptiv în unități învățământ sau alte obiective de utilitate publică din municipiu, cu accent pe eficiență energetică și iluminat corelat cu lumina naturală și necesitatea organismului uman, sistem de gestiune tehnică și control al clădirii (BMS – Building Management System).

– Amenajare clădiri  proprietate UAT/utilitate publică cu sisteme de înaltă eficientă energetică (pompă geotermică, panouri foto-voltaice, modernizare instalații interioare – electrice, sanitare, termice, ventilație), sistem de gestiune tehnică și control al clădirii (BMS – Building Management system), înierbare acoperiș clădire etc.

– Vehicule electrice pentru administrația publică locală și elaborare de politici locale de implementare globală în UAT Brașov: etapa 1 – transport public, etapa 2 – administrația publică, etapa 3 – transport taxi, etapa 4 – elaborare strategie cu regulament, politici și facilități încurajare în transportul privat (exemple facilități: impozite scăzute, parcare gratuită, acces pe banda autobuze, parcări prioritare pentru taxi etc).

– Sistem inteligent de management al parcărilor publice (15.000 locuri parcare).

– Extindere sistem de management informatizat al sistemului de transport public (ITS) în Municipiul Brașov și în Zona Metropolitană Brașov.

Iluminat public

– Extindere și reabilitare iluminat public tehnologie LED – 6 mil euro.

– Iluminat public adaptiv cu senzori pentru pietoni și vehicule cu modificarea intensității luminoase tip “follow me light”.

Valoare estimată: 120 milioane de lei

Domeniul ,,Infrastructură transport”

 • Extinderea spațiului central al orașului prin crearea unor spații partajate (pietonale sau semi-pietonale) în arealul Centrul istoric – Bartolomeu – Centrul Civic

Activități principale:

Amenajarea spațiului public, reabilitarea arterelor pietonale, transformarea unor benzi de circulație în artere pietonale, dotarea cu mobilier urban.

Valoare estimată: 50 milioane de lei.

 • Achiziția de mijloace de transport moderne, ecologice

Activități principale:

Achiziție autobuze electrice, dublu articulate (25 metri) sau cu propulsie pe hidrogen. Vehiculele vor fi dotate cu echipamente specifice pentru asigurarea confortului și siguranței pasagerilor, echipamente aferente sistemelor inteligente de transport. Împreună  cu aceste vehicule  de transport vor fi achiziționate și echipamente de diagnosticare necesare operațiilor de mentenanță și reparații. Valoare estimată: 100 milioane de lei.

 • Realizarea unui sistem integrat de pasaje subterane/supraterane rutiere, pietonale și ciclistice, în vederea descongestionării traficului (pasajul hobanat de la Sala Sporturilor)

Valoare estimată: 168 milioane de lei.

 Pasajul va avea o lungime totală de 761 de metri, iar 533 de metri vor fi deschiderile, respectiv partea suspendată, diferența fiind lungimea rampelor de acces. În total, pasajul va avea 14 deschideri între piloni la care se adaugă zona hobanată, respectiv peste linii, unde deschiderea va fi de 160 de metri. Înălțimea pilonului principal, care va susține cablurile în zona hobanată va fi de 47,12 metri.

 • Calea Verde a Municipiului Brașov – Conectarea ariilor majore de teren prin soluții de transport ecologic

Activități principale:

Realizarea unei artere verzi a orașului Brașov, cu lungimea de aprox. 25 km. care să unească centrul orașului, universitatea, gara, autogara, zonele mari comerciale și industriale/de business și zonele din apropierea ariilor rezidențiale, care va consta în:

(1) Amenajarea de suprafețe pietonale. Activitatea constă în reabilitarea trotuarelor și a indicatoarelor, amenajarea de spații comune pentru pietoni, dotarea cu mobilier urban.

(2) Construirea de piste pentru biciclete, triciclete și trotinete electrice. Pistele pentru biciclete vor avea lățimi de minim 2,50m (3,00m optim) pentru circulația dublu sens, asigurându-se un spațiu de siguranță față de partea carosabilă de minim 1 m.

(3) Amenajarea de stații pentru închiriere biciclete

OPȚIUNEA A: Stații de închiriere de biciclete cu andocare (21 de stații, cu câte 25 de biciclete fiecare), plus un vehicul pentru colectare/livrare biciclete.

OPȚIUNEA B: – Chioșc pentru închirierea bicicletelor (cu asistent).

(4) Construirea unei benzi de circulație auto, dedicată transportului public de călători și circulației autoturismelor electrice.

Valoare estimată: 86 milioane de lei.

Domeniul ,,Eficientizare energetică”

 • Eficientizare energetică și consolidarea clădirilor publice

Activități principale:

– lucrări de construcţie clădire: lucrări de reabilitare termică; lucrări de înlocuire instalaţii termice, electrice, apă-canal; înlocuit tâmplărie ferestre şi uşi; lucrări de finisaje; instalare şi punere în funcţiune echipamente; lucrări de consolidare;

– crearea și modernizarea facilităților de acces pentru persoanele cu dizabilități

– dotarea clădirii: reabilitarea şi dotarea clădirilor, crearea și modernizarea facilităților de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Valoare estimată: 46,5 milioane lei.

Obiectivul ,,O Europă mai conectată” – Domeniul ,,Infrastructură transport”

 1. Realizarea unor noi legături directe pentru viitorul aeroport Brașov-Ghimbav, nodul de autostrada A3 și Poiana Brașov

Valoare estimată: 78 milioane de lei.

Modernizarea străzii Cucului are o importanta specială pentru descongestionarea traficului în zona cartierului Bartolomeu și accesul din Brașov la drumul național Brașov-Bran (DN73) și Brașov Șercaia (DN73A) pe o lungime 6,66 km.

Obiectivul ,,O Europă mai socială” – Domeniul ,,Infrastructură de sănătate”

 1. Construcție Spital Clinic Regional de Urgență Brașov

Construirea unui spital regional de urgență cu 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, pentru 31 de specialităţi.

Realizarea clădirii compusă din două grupuri de facilități: saloanele medicale și saloane cu paturi.

Parter: Departamentul de urgență cu triaj și heliport, ambulatoriu, diagnoză, clinică, laborator, farmacie, zona de agrement (magazine, restaurant, cantine);

Etajul 1: saloane pentru operații, salon de zi pentru operații, servicii chirurgicale, cardiologie invazivă și neinvazivă, secția de neuroștiințe;

Etajul 2: administrație, recuperare, rezidențial, zona de cercetare și educație, zona pentru personalul de pe ambulanță, unitatea tehnică și de întreținere;

Locuri de parcare – conform cerințelor legale 1 loc de parcare / 100 mp de spații de funcții medicale.

Helipad (pentru elicoptere care au o masă maximă la decolare de 5.7t și o lungime maximă de elicopter de 14.0m)

Valoare estimată: 2,37 miliarde lei

Domeniul ,,Infrastructură educație”

 1. Construirea/înființarea unei grădinițe și a unei școli în cartierul Tractorul, construire/înființare creșe

Construirea unei școli în zona Tractorul Coresi, zonă în continuă dezvoltare/ Construirea unor creşe în sistem public, în zona Avantgarden Bartolomeu, Coresi Tractorul în municipiul Braşov. Creşele vor asigura servicii de îngrijire, educare si supraveghere pentru un număr de 190 de copii cu vârsta antepreşcolară din această zonă.

Valoare estimată: 10 milioane de lei.

Obiectivul ,,O Europă mai aproape de cetățeni”

Domeniul ,,Patrimoniu”

 1. Consolidarea, protecția și conservarea clădirilor din zona istorică, a monumentelor istorice și clădirilor de patrimoniu. Reabilitarea curţii Bisericii Negre, Piața Sfatului, Casa Sfatului, zidurile Cetății etc.

Valoare estimată: 75 milioane de lei

Prin proiect următoarele obiectivele de patrimoniu sunt supuse intervenției: 

Casa Sfatului, situată în Piața Sfatului nr.30, construcție din piatră, cărămidă și lemn S+P+E. Atestată documentar la 1420, construită în etape, a adăpostit vechea primărie a Brașovului. Arhitectural, interiorul este alcătuit din elemente stilistice ale goticului, renașterii și barocului și este este alcătuit din elemente stilistice ale goticului, renașterii și barocului. Cuprinde 14 săli de expoziție (P+E), birouri, depozite de piese muzeale (S).

Cetatea Brașov – zidurile de sprijin, incintă fortificată sec. XIV-XV,

Poarta Șcheilor a fost construită (1827–1828) pentru fluidizarea circulaţiei între „Cetatea Braşovului” şi „Suburbiul de Sus”. Construcţia monumentală, în stil clasicist, a fost prevăzută cu o deschidere centrală pentru vehicule încadrată de două accese laterale pentru pietoni. A fost construită (1827–1828) pentru fluidizarea circulaţiei între „Cetatea Braşovului” şi „Suburbiul de Sus”. Construcţia monumentală, în stil clasicist, a fost prevăzută cu o deschidere centrală pentru vehicule încadrată de două accese laterale pentru pietoni. Lista de monumente protejate -Brașov poz.13 

Bastionul Postăvarilor colțul de est al Cetății Brașovului era protejat de Bastionul Postăvarilor, încredinţat iniţial spre apărare breslei aurarilor. Monumentul, de plan elipsoidal, a fost ridicat pe locul unor construcţii mai vechi legate de prima incintă de ziduri a fortificațiilor medieval. Este situat pe Aleea Tiberiu Brediceanu și ocupă poziția 16 în lista monumentelor protejate. 

Turnul Alb repartizat spre apărare breslelor cositorarilor şi arămarilor, Turnul Alb a fost edificat în a doua parte a secolului al XV-lea (1460 sau 1494) Imobil din sec. XV, situat de-a lungul canalului Graft pe Dealul Straja ocupă poziția 22 în lista monumentelor protejate. 

Turnul Vânătorilor imobil Turn de Apărare sec. XV, str. Castelului 76-78 ocupă poziția 18 în lista monumentelor protejate

Domeniul ,,Infrastructură Socială”

 1. Construcție Sală Polivalentă multifuncțională

Valoare estimată: 280 milioane de lei.

Sala Polivalentă sala principală) este destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții sportive, concerte și alte activități. În cadrul Sălii Polivalente s-a realizat și o sală de antrenament, care este de asemenea dotata cu tribune pentru public.

Având în vedere natura terenului, rezultată din studiul geotehnic, fundația Sălii Polivalente va fi construită pe o structura de piloți și va fi dezvoltată pe patru nivele:

Subsolul este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport și sălii de antrenament și la anexele sportivilor (vestiare). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru sportivi/artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice și de aprovizionare pentru serviciile publice. Parcajul subteran va asigura 72 locuri de parcare pentru presă, sportivi, administrație și VIP, dintre care 6 locuri sunt pentru persoane cu dizabilități. La exterior, se vor asigura 10 locuri de parcare auto și 2 locuri pentru autocare în lungul aleii carosabile de pe latura sud-vestică a terenului.

Parterul este nivelul unde se realizează accesul în clădire pentru public, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, acces la grupuri sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.

Mezaninul este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare, trei zone cu logii pentru acces în exterior, patru săli de conferințe – două de 129 locuri și două de 60 locuri, baruri, garderobe, logii pentru fumători. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zona de bucătărie pentru serviciul de restaurant de la etajul următor.

Etajul 1 este alocat atât publicului cat și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficiind de o zonă cu acces separat, care este deservita de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabilă, peste sala de antrenament. Atașate zonei de alimentație sunt propuse o bucătărie, spații de depozitare și spații tehnice.

Domeniul ,,Turism”

 1. Extinderea domeniului schiabil în Poiana Brașov/ Extindere transport cablu în Poiana Brașov. Optimizarea sistemului de colectare ape pluviale, amenajarea lacului din Poiana Brașov și crearea unui sistem alternativ de alimentare cu apă a lacului din masivul Postăvarul

Activități principale:

– Realizarea unei instalații de transport pe cablu: telegondola 8 locuri, lungime traseu transport pe cablu: 2.500 m, altitudine plecare 800 m, altitudine sosire 1400 m, diferența de nivel 600 m,

– Amenajare drum acces cca. 5 km și parcare pentru 500 locuri autoturisme și 10 autocare;

– Amenajare lac artificial, capacitate 80.000 – 100.000 m.c. și captare surse de apă. Echilibrare hidraulică cu Lacul Ruia.

– Amenajare pârtii:

 1. Pârtie dificilă: lungime 1.500 m, lățime 40 m, suprafață: 60.000 mp,
 2. Pârtie medie: lungime 2.500 m, lățime 40 m, suprafață: 100.000 mp,
 3. Pârtie ușoară: lungime 3.700 m, lățime 12 m, suprafață: 44.400 mp.

Valoare estimată: 88 milioane de lei.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Lidl vrea să construiască o stație de încărcare a mașinilor electrice în parcarea unui magazin din Brașov

Avatar

Publicat

pe

Lidl, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa, intenționează să construiască o stație de încărcare a automobilelor electrice în parcarea magazinului de pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 3. În acest sens reprezentanții companiei au pornit demersurile birocratice pentru obținerea autorizației de construire.

Anul trecut, Lidl, a inaugurat două noi magazine în județul Brașov, în Codlea și în municipiul Brașov pe bulevardul Griviței nr. 2. Ambele dispun de astfel de stații de încărcare a mașinilor electrice.

Publicitate

Înainte de Lidl, pe acest teren a funcționat fabrica de ciocolată Cibo. Lanțul de magazine a achiziționat suprafața, cu mai bine de șapte ani în urmă, pentru suma de 2,17 milioane de euro.

De asemenea, acum doi ani, Lidl a scos la licitație o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați pentru suma de 500 de euro/mp. Suprafața era adiacentă magazinul construi pe strada A. I Cuza. Pe acest teren ar fi trebui să fie construit un hotel.

Publicitate

Salariile la Lidl au fost mărite de la 1 martie

Începând de la 1 martie, angajații Lidl vor benefica de o mărire a salariilor, cât și de o serie de facilități și bonusuri. Odată cu începerea lunii, cel mai mic venit al unui angajat va fi de 4.400 de lei brut, adică 2.700 de lei net. De asemenea, toți angajații vor beneficia de o diversificare a pachetului de beneficii.

Suma de 2.700 de lei net include salariul, primele anuale de Crăciun și de Paște, tichetele de masă, dar și alte tipuri de bonusuri. În primii ani de colaborare, angajații Lidl se bucură de creșteri salariale garantate. Un angajat ce are minim 4 ani de experiență poate câștiga aproximativ 5.000 de lei brut.

Publicitate

Cei de la Lidl au pus mereu pe primul loc angajații. Așa că, pachetul de compensații și și beneficii este o prioritate pentru ei. Este o strategia de atragere și retenție a oamenilor ce pot aduce valoare companiei.

De asemenea, începând de anul trecut, angajații primesc asigurare de sănătate privată. Pe lângă aceasta, ei mai primesc și o asigurare de viață valabilă oriunde, nu doar în România. Această asigurare ocupă cazurile de îmbolnăvire, accident și alte situații asemănătoare.

Dacă aveți în plan să vă angajați la Lidl, este bine de știut că Lidl oferă cele mai multe zile libere din retailul alimentar. Numărul de zile libere crește constant, mai ales în primii ani de activitate. Prin urmare, se ajunge la 27 de zile libere. Începând de anul trecut, ca și cadou, Lidl oferă o zi liberă angajaților ce sărbătoresc ziua de naștere.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

În pofida pandemiei, profitul transportatorului brașovean Duvenbeck a crescut de șapte ori în 2020. Compania a ajuns la un număr mediu de 636 de angajaţi

Redactia

Publicat

pe

Duvenbeck Logistik, una dintre cele mai mari companii de transport şi logistică de pe plan local, a finalizat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 326,1 mil. lei (67,6 mil. euro), în scădere cu 19% faţă de anul anterior, când compania a realizat afaceri totale de aproximativ 406 mil. lei (85,7 mil. euro), conform datelor de la Ministerul de Finanţe citate de Ziarul Financiar(ZF).

Duvenbeck Logistik a realizat anul trecut un profit net de peste 4,4 mil. lei (931.000 de euro), de şapte ori mai mare faţă de anul precedent, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor publice. Compania a ajuns în 2020 la un număr mediu de 636 de angajaţi.

Publicitate

Compania Duvenbeck Logistik a fost înfiinţată în urmă cu 16 ani, iar în 2013 grupul german a deschis un nou birou în localitatea Cristian, lângă Braşov, arată datele de pe site-ul companiei. În total, grupul Duvenbeck are mai mult de 6.000 de angajaţi, peste 200.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare şi peste 1.600 de camioane în cele 33 de unităţi din opt ţări în care compania este prezentă. Bazele companiei au fost puse în 1932 de Bernhard Duvenbeck, arată datele de pe site-ul companiei.

Printre clienţii grupului german se numără Michelin, Delphi, Continental, Ford, Opel, Volvo, HP, Scania, Faurecia, Saint-Gobain sau Daimler, potrivit ultimelor date.

Publicitate

În România, Duvenbeck Logistik are o suprafaţă de spaţii de depozitare şi pentru activităţi de logistică de 23.000 de metri pătraţi.

În 2018, compania a dat în folosinţă un depozit de 12.000 mp în localitatea Cristian (judeţul Braşov).

Un angajat dintr-o companie din industria transporturilor terestre câştiga un salariu lunar mediu net de aproape 2.900 de lei în noiembrie 2020, cu circa 8% mai mare decât salariul din aceeaşi lună a anului precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Salariile angajaţilor din această industrie au o valoare mai mult decât dublă faţă de acum 10 ani, crescând de la puţin peste 1.400 de lei în noiembrie 2011, la aproape 2.900 de lei în noiembrie 2020, ultima lună pentru care sunt disponibile date oficiale.

Publicitate

Circa 155.200 de angajaţi lucrau în companiile active în industria transporturilor terestre în noiembrie 2020, în creştere cu 2.800 în ultimul deceniu, conform datelor de la INS. Această diviziune a economiei include activitatea de transport de călători şi mărfuri pe drumuri şi pe calea ferată, precum şi transportul de mărfuri prin conducte.

Printre cele mai mari companii din industria locală a transporturilor terestre sunt companii precum CFR Călători, Societatea de Transport Bucureşti STB, Aquila Part PROD COM, Metrorex, Grup Feroviar Român, CFR Marfă, VOS Logistics Cargo, Conpet şi Duvenbeck Logistik, după cifra de afaceri înregistrată în 2019, conform datelor publice de la Ministerul Finanţelor.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Locuințele din Brașov s-au scumpit cel mai tare în România. Prețurile se apropie de recordul din 2008

Redactia

Publicat

pe

După un avans de 1,5% consemnat în martie, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie ascendentă și în a doua lună de primăvară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel național de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi deopotrivă) s-a majorat cu 1,2% în aprilie, de la 1.379 de euro pe metru pătrat util, la 1.396 de euro pe metru pătrat util. Pretențiile proprietarilor au fost mai ridicate în toate cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro, Cluj-Napoca și Bucureștiul nemaisituându-se, însă, în fruntea clasamentului scumpirilor. De data aceasta, poziția fruntașă în top este ocupată de Brașov, pe fondul unui avans considerabil consemnat pe segmentul apartamentelor noi (prin care a fost recuperată scăderea consemnată în februarie).

În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro relevă, per ansamblu, o creștere de 2% a prețurilor apartamentelor în aprilie, de la 1.277 la 1.302 euro pe metru pătrat util. În mod interesant, apartamentele vechi au consemnat un declin de 0,3% luna trecută, de la 1.257 la 1.253 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, însă, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale brașovene s-au scumpit cu 5,5% față de martie (de la 1.306 la 1.378 de euro pe metru pătrat util).

Evolutie preturi locuinte Brasov

Publicitate

București:

În a doua lună de primăvară, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraș al țării s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,8%, ajungând la o medie de 1.430 de euro pe metru pătrat util (de la 1.418 euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare). Majorări de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi au cunoscut un avans de 0,5% (de la 1.395 de euro pe metru pătrat, la 1.402 euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat un avans de 0,9%, de la 1.435 la 1.448 de euro pe metru pătrat util.

Publicitate

Cluj-Napoca:

În orașul de pe Someș, apartamentele au înregistrat, per ansamblu, un avans de 0,8% pe parcursul lui aprilie, de la o medie de 1.887 de euro pe metru pătrat util, la 1.903 euro pe metru pătrat util. Ca și în București, prețurile din capitala Transilvaniei au avut o evoluție crescătoare pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9% (de la 1.853 la 1.870 de euro pe metru pătrat), iar cele din ansamblurile noi, cu 0,7% (de la 1.924 la 1.937 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

Publicitate

După stagnarea din martie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare în orașul de la malul mării s-a majorat, în aprilie, cu 1,7%, de la 1.268 de euro pe metru pătrat, la 1.290 de euro pe metru pătrat util. Pe cele două segmente de piață analizate au fost consemnate marje de creștere destul de apropiate: 1,9% pe segmentul apartamentelor vechi (de la 1.257 la 1.281 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, 1,5% în cazul unităților locative nou-construite (de la 1.288 la 1.307 euro pe metru pătrat).

Iași:

În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un plus de 0,6% în aprilie, de la o valoare medie de 1.078 de euro pe metru pătrat, la 1.085 de euro pe metru pătrat util. Pe parcursul lunii trecute, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cel mai mult, anume cu 1,7%, de la 1.103 la 1.122 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, pe segmentul apartamentelor nou-construite a avut loc o creștere de doar 0,1%, de la 1.057 de euro pe metru pătrat, la 1.058 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

În capitala Banatului, suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat cu 1,5% luna trecută, de la 1.304 la 1.324 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană s-au apreciat cu 1,1% pe parcursul lui aprilie, de la 1.309 la 1.323 de euro pe metru pătrat util. Compensând scăderea din martie, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat un avans de 2,9% în aprilie, de la 1.291 la 1.328 de euro pe metru pătrat util.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>