Connect with us
Publicitate

Social

ATV-urile au devenit un coșmar pentru locuitorii din Moieciu. Autoritățile au început să ia măsuri pentru stoparea fenomenului

Redactia Brasov

Publicat

pe

De ani buni, zgomotul ATV-urilor închiriate și conduse de turiști tulbură liniștea zonelor protejate, printre care Parcul Național Piatra Craiului, precum și în Moieciu-Fundata. Conform Radio România Brașov FM, localnicii s-au plâns deseori din cauza șirurilor de ATV-uri care străbat drumurile comunale și pădurile în care nu ar trebui să intre, fac fum, gălăgie și sperie animalele sălbatice.

Publicitate

Directorul Administraţiei Parcului Naţional Piatra Craiului, Mircea Vergheleț a declarat pentru Radio Româania Brașov FM: „Am avut, de curțnd, niște probleme mari cu circulația ATV-urilor. Pe de o parte, au fost câțiva utilizatori ai acestor mijloace de transport care au pătruns în parc. Au trecut de niște bariere și i-am surprins cu ajutorul turiștilor și a unor camere de supraveghere care ne transmit imagini în timp real. Cu sprijinul colegilor de la Jandarmeria Montană și de la Postul de Poliție din Bran am reușit să-i identificăm și să-i sancționăm”.

O măsură pentru stoparea fenomenului a fost luată zilele trecute și de Consiliul Local Moieciu, care a adoptat o hotărâre prin care se interzice accesul acestor vehicule în scop turistic pe toate drumurile comunale din zona Moieciu, inclusiv în zonele Măgura și Peștera, care sunt incluse parțial în Parcul Național Piatra Craiului.

Publicitate

Viceprimarul comunei Moieciu, Gheorghe Darie a explicat: „Fenomenul a luat amploare fantastică și deja au venit presiuni din partea locuitorilor pentru că nu le mai suportă. S-a emis Hotărâre de Consiliu Local prin care, pe drumurile comunale, vicinale, aflate în administrarea comunei Moieciu este interzisă circulația ATV-urilor în scop turistic, comercial, excepție făcând localnicii care se deplasează în interes propriu”.

De altfel, există și o lege care intezice accesul motoarelor în pădure. Amenzile pentru intrarea cu ATV-ul în pădure sunt între 2.000 şi 5.000 de lei. Potrivit Legii 46/2008, accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate şi pe trasee marcate în acest sens. Un alt articol de lege prevede că accesuil public în pădure cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul proprietarului sau al administratorului pădurilor proprietate publică a statului.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

La Brașov, s-a atins mai puţin de jumătate din numărul de persoane care ar trebui vaccinate anti-COVID până în iunie pentru a se renunța la restricții

Redactia Brasov

Publicat

pe

Autorităţile braşovene au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că, după aproape 100 de zile de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, s-a reuşit vaccinarea a aproximativ 90.000 de persoane, reprezentând mai puţin de jumătate din cifra critică de persoane imunizate care trebuie atinsă până în iunie la nivelul judeţului, relatează Agerpres.

Publicitate

„Suntem în a 94-a zi de la debutul campaniei de vaccinare. Avem peste 130.000 de doze administrate şi peste 90.000 de persoane vaccinate. Din punctul meu de vedere, ţinta noastră este încă departe. Vorbim de cel puţin 200.000 de persoane care să fie vaccinate pentru a asigura acea cifră critică de persoane imunizate care să ne permită să revenim la o viaţă cu mai puţine restricţii. De aceea, acest moment este cel de accelerare a procesului de vaccinare şi am ales să ne îndreptăm atenţia şi către învăţământ, având în vedere nevoia noastră de a ne întoarce în şcoli”, a declarat şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, Andreea Neculau.

Conform acesteia, după campaniile de imunizare din mediul rural şi în cadrul marilor agenţi economici din judeţ, a urmat vaccinarea personalului didactic, iar în prezent categoria vizată este cea a elevilor de 16-18 ani şi a studenţilor.

Publicitate

„Am încredere că vom găsi şi soluţii pentru a vaccina şi alte grupuri populaţionale şi cred că societatea civilă poate veni spre noi şi cu alte proiecte interesante”, a menţionat dr. Andrea Neculau.

Conform prorectorului Universităţii Transilvania, dr. Liliana Rogozea, aproximativ jumătate din cadrele universităţii şi peste 900 de studenţi de la Facultatea de Medicină s-au vaccinat deja.

Publicitate

În ce-i priveşte pe ceilalţi studenţi ai instituţiei de învăţământ superior, care doresc să se imunizeze, aceştia pot să se informeze apelând la asociaţiile studenţeşti, care au realizat strategii de informare, sau pe o platformă a universităţii, prin intermediul unui forum special creat în acest scop.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Ovidiu Tripşa, a precizat că deţine doar date privind intenţia de vaccinare a cadrelor din învăţământul preuniversitar, conform sondajului realizat la începutul campaniei, care arăta un procent de 43% în medie pe toate categoriile de personal.

„Ne-am alăturat şi noi, învăţământul preuniversitar, campaniei prin componenta de vaccinare a elevilor între 16 şi 18 ani, obiectivul principal fiind participarea elevilor la simularea, respectiv examenul de Bacalaureat, în condiţii normale, în care un stres suplimentar – legat de infectare, sau posibilitatea de infectare, nu ar face bine derulării acestor examene”, a afirmat Tripşa, precizând că inspectoratul a realizat un spot publicitar de informare pentru elevi.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Social

VIDEO / Drum roman de aproape 2.000 de ani descoperit pe șantierul unui tronson al autostrăzii Brașov – Oradea

Redactia Brasov

Publicat

pe

Descoperirea drumului a avut loc pe tronsonul 3B din autostrada Transilvania, Brașov – Târgu-Mureș – Cluj – Oradea.

Publicitate

Potrivit presei din Sălaj, arheologii care desfășoară activități specifice pe tronsonul Nădășelu – Poarta Sălajului au realizat o descoperire importantă. Un drum roman foarte bine conservat a fost găsit în localitatea sălăjeană Sutoru. Tot în Sutoru se află și castrul roman Optatiana.

Din păcate, drumurile descoperite, care au vechime de aproape 2.000 de ani, nu vor putea fi conservate deoarece coincid cu traseul actual al autostrăzii.

Publicitate

„Se înregistrează locul, se fotografiază și apoi se rade pentru a lăsa locul constructorilor autostrăzii. Conservarea unui sit arheologic situat pe locul unei viitoare șosele se face doar în cazul unei descoperiri extraordinare, de genul unei cetăți necunoscute a lui Decebal etc”, transmite monitoruldesalaj.ro

video
Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la 3,64 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,96 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Joi, 22 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 3,64, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 6,66 la mie.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>