Connect with us
Publicitate

Eveniment

Atenție la legumele cumpărate! Castraveții toxici din Buzău, care au ajuns în piețele din țară, au fost retrași de la comercializare. Analizele au arătat prezența unor substanțe interzise

Publicat

pe

Procurorii au finalizat expertizele în cazul legumicultorilor buzoieni acuzați de utilizarea substanțelor neconforme pentru accelerarea coacerii legumelor. Analizele arată că roșiile pot fi consumate, dar castraveții trebuie retrași de la vânzare, anunță adevarul.ro.

Publicitate

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a anunţat, într-un comunicat de presă, că a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni, din Glodeanu Sărat, acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor.

Astfel, roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie, deoarece concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, în timp ce castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la comercializare, fiind dăunători pentru sănătate.

„În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Publicitate

În cazul celui de-al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

„Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, se arată în comunicatul Parchetului din Pogoanele.

Procurorii buzoieni îi vor cerceta în continuare pe cei trei legumicultori din Glodeanu Sărat, pentru că au folosit substanţele chimice neautorizate, faptă ce constituie infracţiune.

„Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Rezultatele expertizelor vor fi comunicate, în cursul zilei de luni, tuturor instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară, care vor trebui să ia măsurile ce se impun. Vor fi anunţate oficial Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară a judeţului Buzău, care vor trebui să ia toate măsurile pentru a scoate de la comercializare castraveţii neconformi.

Publicitate

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes