Connect with us
Publicitate

Util

Atenţie, dacă mergeţi pe munte! Pericol mare de avalanșe în masivele Făgăraș și Bucegi

Publicat

pe

Meteorologii au emis noi atenționări cu privire la riscul de apariție a avalanșelor în masivele Făgăraș și Bucegi. La munte, stratul de zăpadă a crescut în majoritatea zonelor, pe alocuri cu până la 25 cm. Meteorologii au anunțat că se așteaptă ca, la munte, în zilele de 1 și 2 decembrie, vremea să se încălzească.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare nivometeorologică, valabilă până pe 04.12.2023 ora 20.00, pentru zona de munte, la altitudini de peste 1800.

Publicitate

În zonele înalte, potrivit ANM, stratul de zăpadă pulver s-a tasat și a scăzut puțin, însă acesta se menține mai consistent la altitudini de peste 1800 m pe rama nordică a Carpaților Meridionali, îndeosebi în Masivul Făgăraș, unde depășește local 50 cm.

În zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene, iar spre creste plăci de vânt. Odată cu încălzirea vremii, zăpada va continua să se topească și să se taseze. Valorile pozitive de temperatură care sunt așteptate în 1 și 2 decembrie în întreaga zonă montană și precipitațiile mixte vor accelera topirea și pătrunderea apei în interiorul stratului”, a precizat ANM.

Risc însemnat de avalanșe

Publicitate

În aceste condiții, spun meteorologii, stratul superior va putea aluneca cu ușurință, ducând la declanșarea avalanșelor de topire de dimensiuni medii și izolat mari, din care unele pot ajunge până în fundul văilor.

Riscul declanșării avalanșelor se va menține însemnat (3) la peste 1800 m în masivele Făgăraş și Bucegi, iar în restul masivelor riscul va fi moderat (2). La altitudini mai mici de 1800 m, pe fondul încălzirii vremii, al temperaturilor pozitive și precipitațiilor lichide, zăpada existentă se va topi accelerat”, a precizat ANM.

Cum va fi vremea, la munte, în intervalul 1 – 2 decembrie 

Pentru perioada următoare, meteorologii au anunțat că vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei la începutul intervalului, apoi se va încălzi accentuat, devenind deosebit de caldă în zilele de 1 și 2 decembrie, urmând ca apoi să se răcească din data de 3 decembrie.

Cerul va fi variabil, temporar noros. În special în primele zile ale intervalului, temporar se vor semnala precipitații, predominant sub formă de ninsoare la început, apoi sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare doar pe creste.

Acestea vor fi în general slabe și moderate cantitativ, dar pe arii restrânse, în special în nordul Carpaților Orientali și Occidentali, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare până la tare, din sector predominant vestic și sud-vestic, cu rafale de 60-90 km/h, iar în zonele de creastă vor depăși temporar 90-110 km/h”, a precizat ANM.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes