Connect with us
Publicitate

Eveniment

Atac cibernetic la 15 spitale din România. Serviciile medicale nu pot fi înregistrate în sistemul informatic, iar pacienții sunt nevoiți să aștepte cu orele în camerele de gardă

Publicat

pe

Este haos în cel puțin 15 spitale din România din cauza unui atac cibernetic care a avut loc în această dimineață. Sistemele informatice ale unităților medicale nu mai funcționează, iar din această cauză medicii nu pot opera în sistem serviciile medicale pentru pacienți. Marea problemă este că la multe spitale camerele de gardă sunt pline de pacienți care sunt nevoiți să aștepte cu orele până când problema se va remedia.

Publicitate

Potrivit digi24.ro, sistemul în care spitalele raportează toate serviciile medicale n funcționează. Ar fi 15 spitale afectate de un atac cibernetic care ar fi avut loc în această dimineață. Cel puțin trei unități medicale din București sunt afectate de această situație. Ar fi vorba despre Insitutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni, dar și Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni.

Potrivit unor surse, unitățile medicale afectate au închiriat acest sistem de la o companie IT, iar serverele acestei firme ar fi fost atacate. Se fac eforturi pentru remedierea problemei, iar autoritățile vor porni o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat de producerea acestui atac cibernetic.

Urmează ca CNAS să stabilească cum se va face raportarea și cum se va face decontarea serviciilor medicale pentru că, în mod normal, dacă datele nu sunt introduse în sistem, atunci spitalele nu vor putea obține banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Publicitate

Managerii spitalelor afectate au spus că sunt mulți pacienți care așteaptă în camerele de gardă pentru că medicii nu pot să opereze niciun serviciu în sistemul informatic. Din această cauză, pacienții nu au încotro decât să aștepte ore bune în unitățile medicale până când problema va fi rezolvată.

Până la această oră, reprezentanții Spitalului Județean Brașov au transmis că unitatea medicală nu a fost afectată de acest atac, iar activitatea decurge normal.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes