Cultural
Asociația Prietenii Mocăniței acuză Regionala CFR Brașov că pune piedici proiectului de restaurare a patrimoniului căii ferate înguste care leagă oraşele Agnita şi Sibiu

O nouă piedică pusă de autorități mocăniței de pe Valea Hârtibaciului din județul Sibiu. Schimbătoarele de cale, pe care asociația care se ocupă de mocănița sibiană le avea de rezervă, au fost transferate, subit, la Târgu Mureș, scrie Ora de Sibiu.
Asociația Prietenii Mocăniței întâmpină noi piedici. Macazurile de cale ferată de rezervă ale mocăniței sibiene urmează să ajungă la Târgu Mureș. Decizia este a Regionalei CFR Brașov.
„Una dintre întrebările care ne sunt adresate cel mai des e <<Și autoritățile cum vă ajută?>>. Sincer, ne-ar fi mult mai ușor să răspundem la <<cum vă încurcă?>>, dar pe asta nu o pune nimeni. Ultimul <<ajutor>> al autorităților vine din partea Regionalei CFR Brașov, care, deși avem solicitare scrisă către directorul regionalei pentru preluarea acestora, s-a decis să transfere ultimele trei schimbătoare de cale (macazuri) de rezervă ale Mocăniței sibiene la Târgu Mureș!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Asociația Prietenii Mocăniței.
Schimbătoarele de cale ar fi urmat să fie puse pe linia îngustă Sibiu – Agnita. În timpul în care linia a fost abandonată, cele vechi au dispărut, astfel că mocănița avea mare nevoie de ele.
„Acestea sunt schimbătoare tip 23.6, un tip foarte rar care se mai regăsește doar la liniile de mocăniță, și care se află încă (până luni) în stocul Secției L4 Sibiu. Noi am fi avut nevoie de ele pentru înlocuirea celor care au dispărut în perioada în care linia a fost abandonată, sau pentru completarea celor care au elemente lipsă, de exemplu cele din stația Benești, și ar fi servit la completarea unui monument istoric – linia îngustă Sibiu-Agnita”, se mai arată în postare.


Reprezentanții asociației spun că speră ca schimbătoarele de cale sibiene să nu sfârșească la fel ca majoritatea șinelor și schimbătoarelor de pe rețeaua de cale îngustă mureșeană, „care s-au topit cu acte în regulă în urmă cu doar câțiva ani, grație unui măreț investitor local”.
Despre Asociația Prietenii Mocaniței
Un grup de tineri voluntari, cu vârste cuprinse între 22 şi 41 de ani, profesii între student şi arhitect, programator sau istoric, susţinuţi de autorităţile locale şi de entuziaşti britanici, care, din vara lui 2008, se adună în timpul liber pentru a se distra lucrând la calea ferată.
Din vara lui 2009 sunt organizaţi şi oficial, sub Asociaţia Prietenii Mocăniţei.
Principalul lor obiectiv este conservarea şi restaurarea treptată a patrimoniului căii ferate înguste care leagă oraşele Agnita şi Sibiu. Asta implică lucrări de întreţinere cum ar fi erbicidarea, curăţirea liniei de arbuşti, înlocuirea traverselor putrede, întreţinerea podurilor, întreţinerea şi restaurarea clădirilor, restaurarea materialului rulant şi relaţia cu localnicii, în acelaşi timp încercând prevenirea furturilor.
Istoric

Calea ferată îngustă Sibiu-Agnita(-Sighișoara) este o cale ferată cu ecartament de 760 mm care străbate Podișul Hârtibaciului pe teritoriul județului Sibiu, legând orașele Sibiu și Agnita, precum și comunitățile de pe traseu. Până în anul 1965 calea ferată lega mai departe Agnita de Sighișoara, urcând dealul Apoldului pentru a lega Podișul Hârtibaciului de cel al Târnavelor, însă politica regimului comunist de dezvoltare a transportului rutier a dus la desființarea acestei porțiuni, pentru a face loc noului drum județean pe versanții abrupți din apropierea Sighișoarei. Calea ferată este clasată ca monument istoric, cu codurile SB-II-a-B-20923 în județul Sibiu (secțiunea Sibiu-Brădeni) și MS-II-a-B-20924 în județul Mureș (secțiunea Brădeni-Sighișoara). În dialectul săsesc trenul care circula pe linia respectivă era numit Wusch.
-
Evenimentacum o zi
VIDEO / Un urs a intrat în parcarea unui mall din Brașov și a căzut de la etaj. Din cauza rănilor grave, autoritățile au fost nevoite să îl eutanasieze
-
Fapt diversacum 2 zile
Trenul Orient Express va ajunge din nou în România. Opreşte şi în Gara Braşov
-
Economicacum 23 de ore
„Zilele porţilor deschise la Aeroportul Braşov”, programul complet al evenimentului
-
Turismacum o zi
Surpriza de la turul Transilvaniei pe bicicletă. După ce au plecat de la Rupea, bicicliştii au mâncat un gulaș din „Sura de stepă”, rasa care apare în „Car cu boi” al lui Grigorescu
-
Economicacum o zi
Preţul apatamentelor din Braşov în scădere
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO – VIDEO / Momente de groază la un hotel din Mândra, judeţul Braşov. Mansarda a fost cuprinsă de flăcări
-
Evenimentacum 2 zile
Un bărbat din Nepal şi unul din Sri Lanka au dispărut fără urmă de la locul de muncă, din comuna Voila
-
Socialacum 2 zile
Atenţie, şoferi! Se circulă în coloană pe DN 1, Ploieşti – Braşov