Social
Aproximativ 600 de castori trăiesc pe cursurile de apă din judeţul Covasna

Castorii aduşi din Germania în urmă cu aproape 20 ani, printr-un program de repopulare cu această specie, au găsit habitat favorabil în judeţul Covasna şi s-au înmulţit foarte mult, ajungând, conform estimărilor conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), la aproape 600 de exemplare.
Directorul instituţiei, Ioan Ilaş, a declarat că aceştia pot fi văzuţi pe aproape toate cursurile de apă din judeţ şi sunt foarte pricepuţi la construirea barajelor, însă au fost şi situaţii în care au dat „bătăi de cap” autorităţilor şi localnicilor.
„Deci, la noi în judeţ, castorii sunt pe toate cursurile de apă, dar s-au dezvoltat foarte puternic în zona bazinului Râului Negru. Noi estimăm undeva la 600, cei de la ICAS Braşov, institutul care s-a ocupat de aducerea castorilor, spun mai puţin, depinde cum tratează fiecare. Pagube efectiv declarate nu au fost (…), singura chestiune este că terenurile pe care oamenii şi-au pus culturile au fost inundate din cauza castorilor sau au fost situaţii care au dus la blocajele unor podeţe şi poduri, pentru că la viituri aceste baraje sunt antrenate, sunt luate de viitură şi se opresc, bineînţeles, în primul pod sau podeţ (…) Singura chestiune care a fost mai deosebită a fost la Boroşneu Mare, când un pom destul de mare, care a fost ros de castori, a căzut peste o casă şi a distrus acoperişul”, a declarat directorul SGA, pentru AGERPRES.
Ioan Ilaş a menţionat că aceste vietăţi sunt ocrotite de lege, prin urmare nu pot fi capturate sau alungate, însă, conform unui ordin al Ministerului Mediului, autorităţile au posibilitatea de a interveni în situaţii de urgenţă.
„Am reuşit la intervenţia Administraţiei Naţionale Apele Române, în negociere cu Ministerul Mediului, să scoatem un ordin (…) ca în situaţii de urgenţă, care pun în pericol localităţi sau obiective socio-economice, să se poată interveni prin notificarea Agenţiei de Mediu şi a Gărzii de Mediu pentru înlăturarea obstacolului. Adică, mă refer la habitatul castorului, e vorba de acel baraj celebru. Asta este ceva foarte important pentru UAT-uri şi pentru noi, pentru că putem interveni rapid şi nu mai trebuie să aşteptăm procedura veche, care spunea că ar fi trebuit să solicităm de la minister o avizare pentru această chestiune, care ar fi durat zile sau chiar săptămâni pentru obţinerea ei şi până atunci se puteau întâmpla lucruri neprevăzute. Dar, altfel, să ştiţi că noi n-am avut nimic şi nu avem nimic cu castorii. Sunt nişte animale foarte inteligente, avem ce învăţa de la ele”, a adăugat Ioan Ilaş.
Primii castori au fost aduşi în judeţul Covasna în urmă cu aproape două decenii, printr-un program de mediu ce a avut ca scop repopularea cu această specie de animale, care au dispărut din zonă încă din jurul anului 1870.
-
Fapt diversacum 3 zile
Oktoberfest Brașov se mută într-o locație nouă. A 14-a ediție a celui mai mare festival al berii din România va avea loc în Parcul Tractorul
-
Economicacum 3 zile
Pasaj rutier subteran de 600 de metri, proiectat la Sinaia
-
Fapt diversacum 3 zile
Cine este ruda din Covasna a Regelui Charles și prietenul de suflet al monarhului britanic
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Un turist s-a filmat chiar înainte de a rămâne blocat pe Valea Caraimanului, în Munţii Bucegi. Bărbatul, salvat cu un elicopter de la Braşov
-
Fapt diversacum 3 zile
FOTO / Imagini inedite cu un urs în Munţii Făgăraş. În plină vară, se dă în zăpadă pe „derdeluş”: „Se da pe burta, pe zapada”
-
Culturalacum 3 zile
Monica Anghel, pe scena Filarmonicii Brașov. Celebra cântăreață va susține două spectacole la închiderea celei de-a 145-a stagiuni
-
Culturalacum 3 zile
Turneul Flautul Fermecat ajunge în luna iunie la Braşov
-
Evenimentacum 3 zile
Viteză extremă pe ciotul de autostradă dintre Cristian şi Râşnov. Un şofer care avea şi trei copii în maşină a fost surprins cu 243 km/h. Le arăta cât de puternică este maşina