Connect with us
Publicitate

Eveniment

Aproape 400 de oameni au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor din Poiana Braşov în acest sezon de iarnă

Publicat

pe

Publicitate

În sezonul 2022-2023, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 380 de cazuri, implicând 388 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau a trebuit să fie evacuate.

Conform coordonatorului Serviciului Salvamont, viceprimarul Sebastian Rusu, comparativ  cu sezonul trecut, media numărului de incidente zilnice s-a redus puțin.

„Din păcate, anul acesta am avut un sezon diferit, care a început foarte târziu, iar această așteptare a iubitorilor sporturilor de iarnă a făcut ca, odată cu deschiderea domeniului schiabil din Poiana Brașov, pârtiile să fie luate cu asalt de către turiștii dornici să schieze sau să se dea cu placa. Așa cum se întâmplă în fiecare sezon, numărul mare de turiști de pe pârtii a cauzat și apariția unor evenimente nedorite, mai ales în luna februarie, prima lună din sezon. Comparativ cu anul trecut, am constatat o scădere a numărului de incidente de pe pârtii, dar și o scădere a numărului de persoane echipate inadecvat activităților montane, acestea reprezentând doar 12,5% din totalul incidentelor. Le mulțumesc colegilor mei de la Serviciul Salvamont pentru promptitudine, eficiență și profesionalismul de care au dat dovadă și în acest sezon. În același timp, vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în gestionarea domeniului schiabil, celor care se ocupă de pregătirea pârtiilor, gestionează transportul pe cablu, Poliției Locale și celor de la RATBV. Un rol important pentru ca sezonul să se desfășoare în condiții de siguranță l-au avut și angajații Serviciului de Ambulanță Județean, ai SMURD, ai Jandarmeriei Montane și ai Poliției Poiana Brașov”, a precizat viceprimarul Sebastian Rusu.

Conform reprezentanților Serviciului Salvamont, din numărul total de solicitări, 133 de persoane au fost predate structurilor SAJ/SMURD și 2 echipajului de la Punctul de Operare Aeromedical Brașov, în vederea transportului către unitățile spitalicești, pentru examene medicale de specialitate. Din păcate, 2 persoane au fost declarate decedate, fiind predate către IML.

Publicitate

Cea mai aglomerată lună a fost februarie, când 273 de persoane au avut nevoie de ajutorul Salvamont Poiana Brașov.

Din totalul de 388 de persoane care au făcut necesară intervenția salvamontiștilor, 370 au fost salvate de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 18 fiind turiști aflați la plimbare în zona montană sau în stațiune.

Ca în mai toate sezoanele, principalele greșeli pe care le-au făcut cei implicați în evenimentele nedorite au fost alegerea incorectă a nivelului de dificultate a pârtiei, reglajul necorespunzător al echipamentului sau viteza prea mare de deplasare raportată la condițiile meteo, de trafic și la starea pârtiei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes