Connect with us
Publicitate

Social

Aproape 40 de milioane de doze de vaccin vor ajunge în România până în 2023. Ministrul Sănătății spune că nu știe ce se va întâmpla cu cantitățile uriașe de ser anti Covid-19

Publicat

pe

39 de milioane de doze de vaccin anti Covid-19 vor ajunge în România în 2022 și 2023. Cantitățile sunt uriașe având în vedere că puțini români mai aleg să se imunizeze, iar procentul celor care se vaccinează a scăzut drastic după ridicarea restricțiilor. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că țara noastră a achiziționat mult prea multe doze care depășesc capacitatea de stocare, iar acum se întreabă ce se va întâmpla cu toate aceste cantități de ser.

Publicitate

„Ce vom face cu vaccinul nu pot să vă răspund pentru că sunt cantități foarte mari care depășesc capacitatea de stocare în România. Noi la Ministerul Sănătății am făcut demersuri, am informat Guvernul, președinția României, ministerul de externe ca să vedem care este situația în alte țări. În cei doi ani, în 2022 și 2023 vor fi achiziționate 39 de milioane de doze de vaccin. Livrările din ianuarie și februarie, 6,5 milioane de doze de vaccin, am reușit să găsim interes și să îl vindem Germaniei și Ungariei”, a declarat ministrul Sănătății, citat de digi24.ro.

Rafila spune că fosta conducere a Ministerului Sănătății ar fi trebuit să renunțe la unele achiziții pentru ca România să nu plătească sume uriașe de bani pentru doze de vaccin care riscă să expire.

„Ministerul Sănătății a avut pe parcursul anului trecut momente în care putea să accepte sau nu achiziția de vaccin. Achiziția de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 și 2023 în luna mai a anului 2021. Să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat pentru care nu există capacitate de stocare în România. Încercăm să găsim o soluție, am discutat cu Comisia Europeană. Interesul pentru vaccinare a scăzut și scade și probabilitatea de a le vinde și chiar de a le dona. Trebuie să găsim o soluție. E o situație greu de gestionat. Eu am o problemă legată de acest principiu al neutilizării și distrugerii dozelor de vaccin. E păcat să distrugem acest simbol al prevenției și e vorba de sume mari de bani pe care statul român trebuie să le plătească”, a mai completat Rafila, pentru aceeași sursă.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes