Connect with us
Publicitate

Sport

Aproape 2.000 de participanţi la Brașov Marathon, cea mai importantă competiție de alergare montană din Braşov

Publicat

pe

Cea de a unsprezecea ediție a concursului de alergare montană Brașov Marathon se va desfășura în acest sfârșit de săptămână pe potecile de pe Tâmpa, Postăvarul, Bunloc și Piatra Mare, au anunțat organizatorii competiției în cadrul conferinței de presă organizate la Primăria Brașov. Cursele vor avea loc pe parcursul a două zile, 13 și 14 mai. Sâmbătă se va lua startul la ultramaraton, maraton și semimaraton, iar duminică se va alerga în proba de cros, cursa copiilor și cursa persoanelor cu abilități speciale.

„De trei ani suntem parteneri «Brașov Marathon», un eveniment care se organizează la Brașov de 11 ani, este la a unsprezecea ediție. Mă bucur că avem acest eveniment an de an, că este un eveniment relevant pe harta alergării montane – de altfel, Brașovul având o comunitate de alergători montani din ce în ce mai mare. Sunt foarte mulți români care aleg Brașovul ca locuință, ca oraș în care să locuiască, tocmai pentru că natura din jurul Brașovului are foarte multe de oferit iubitorilor ei, dar și alergătorilor. Sunt foarte multe secțiuni, foarte multe curse, pornind de la crosul de 9 km până la ultramaratonul care va avea loc în premieră în acest an, 70 de kilometri, dar și curse pentru cei mici, curse pentru copii începând de la 4-5 ani, de la 500 de metri. Cursa este în centrul orașului și reprezintă o modalitate de a ne încuraja noile generații către un stil de viață activ și către alergare, către atletism. Îi invit pe toți brașovenii, fie sâmbătă, fie duminică, în funcție de cursa aleasă, să fie parte din acest eveniment și felicit organizatorii inclusiv pentru cursa pentru persoane cu dizabilități, pentru că este foarte important un astfel de eveniment să fie incluziv, să se adreseze întregii comunități”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform organizatorilor, în cele 6 probe vor lua startul aproximativ 2.000 de alergători, amatori și profesioniști. Până în prezent sunt înscriși 1.880 de sportivi, dar se mai pot face înscrieri și în zilele de vineri și sâmbătă, la centrul din Piața Sfatului.

„Anul acesta, 2023, Brașov Marathon are șase curse: ultramaratonul, care este o cursă nouă, are 70 de kilometri; maratonul, care are 41 de kilometri; semimaratonul care are 21 de kilometri; crosul, 9 kilometri, și cele două curse gratuite – Cursa copiilor și Cursa persoanelor cu dizabilități. Există cerere în comunitatea alergării montane pentru concursuri de masă mai mari, cum ar fi ultramaratonul. Și cum din Piața Sfatului nu există niciun concurs de ultramaraton, am zis «haide să încercăm», și avem 60 de participanți la prima ediție. Zic eu că destul de bine, cu nume consacrate, vor fi prezenți Robert Hajnal, Claudiu Ciobanu și alte nume mari în alergarea montană. Obiectivul principal este promovarea alergării montane, iar Brașov Marathon oferă o experiență unică în alergarea montană. Suntem singura competiție care are start din centrul orașului, iar 90% din traseu este pe potecă turistică, avem foarte puține porțiuni în care avem drum forestier. Este strict potecă turistică și atinge toate vârfurile din jurul Brașovului”, a precizat Mihaela Scîntei, unul dintre organizatori.

Publicitate

Startul, în ambele zile, va fi dat în Piața Sfatului. Astfel, în 13 mai, sportivii vor pleca în cursa de ultramaraton (70 de km), la ora 7.00, apoi, de la ora 8.00 se va pleca în cursa de maraton (41 de km), iar de la ora 10.00 se va pleca în cea de semimaraton.

Duminică, 14 mai, se va da startul cursei de cros, de la ora 10.00, cursei dedicate persoanelor cu dizabilități, ora 12.30, și crosului copiilor, începând cu ora 13.00. Înscrierea în ultimele două competiții este gratuită.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a acestei competiții, pe perioada desfășurării competițiilor vor fi introduse o serie de restricții de circulație în zona străzii Poarta Șchei – Aleea Tiberiu Brediceanu.

„Restricțiile de circulație vor fi foarte scurte și se vor desfășura doar pe zonele de start, în momentul în care se va da startul curselor. La ultramaraton vom da startul sâmbătă la ora 7.00 și până la ora 7.15 vor fi restricții de circulație pe strada Poarta Șchei, Aleea Tiberiu Brediceanu. Va fi circulația complet închisă până când plutonul de concurenți va trece, urmând ca în intervale orare 8.00-8.15 și 10.00-10.15, să se întâmple același lucru. Pentru ziua de duminică se va proceda la fel între orele 10.00 – 10.15, pentru competiția de cros, și între orele 13.30-14.00, pentru că atunci se vor desfășura cursele copiilor”, a precizat Dumitru Chiriac, din partea organizatorilor competiției.

Program:

Ultramaraton – Distanța parcursă: 70 de km, cu punct maxim Vf. Piatra Mare, cu o diferență de nivel pozitivă de 3.900 de metri și atingerea a 4 vârfuri: Tâmpa, Postăvarul, Bunloc și Piatra Mare. Până în prezent s-au înscris 60 de alergători. Circulația între Poarta Ecaterinei și Aleea Tiberiu Brediceanu va fi blocată în intervalul orar 7.00 – 7.15.

Maraton – Distanța parcursă: 41 de km, cu punct maxim Vf. Postăvaru, cu o diferență de nivel pozitivă de 2.200 de metri. Până în prezent s-au înscris 195 de alergători. Circulația între Poarta Ecaterinei și Aleea Tiberiu Brediceanu va fi blocată în intervalul orar 8.00 – 8.15.

Semimaraton – Distanța parcursă: 21 km, cu punct maxim Vf. Tâmpa, atins de două ori, cu o diferență de nivel, pozitivă, de 1.100 de metri. Până în prezent s-au înscris 375 de alergători. Circulația între Poarta Ecaterinei și Aleea Tiberiu Brediceanu va fi blocată în intervalul orar 10.00 – 10.15.

Cros – Distanța parcursă: 9 km, cu punct maxim Vf. Tâmpa, cu o diferență de nivel, pozitivă, de 380 de metri. Până în prezent s-au înscris 450 de alergători. Circulația între Poarta Ecaterinei și Aleea Tiberiu Brediceanu va fi blocată în intervalul orar 10.00 – 10.15.

La acestea se adaugă Cursa copiilor, care în funcție de vârstă se va desfășura pe distanțe cuprinse între 500 și 1.500 de metri, precum și Cursa persoanelor cu dizabilități.

Prima ediție a crosului „Brașov Marathon” a avut loc în anul 2012; au participat circa 150 de persoane de toate vârstele. În edițiile care au urmat, interesul pentru această competiție organizată la Brașov a crescut constant, pentru ca în acest an să se bucure de participarea a peste 1.800 de persoane.

Brașov Marathon este o competiție creată de Asociația Clubul pentru Protecția Naturii și Turism. În 2023, Brașov Marathon este organizat de Asociația Clubul Sportiv Brașov  Marathon, asociație înființată special pentru a continua tradiția și a putea  continua povestea.

Asociația Clubul pentru Protecția Naturii și Turism este o organizație neguvernamentală care acționează în sprijinul protejării mediului și încurajează turismul ecologic.

Majoritatea proiectelor derulate de CPNT se focalizează pe promovarea participării publice în activitățile asociației și a accesului liber la informațiile de mediu, precum și pe încurajarea și promovarea planurilor de dezvoltare locală durabilă.

Activitățile CPNT includ campanii de educație eco-civică a populației, dar și activități sportive și de aventură, cum ar fi Brașov Marathon, Marathon 7500 sau Propark Adventure Race.

În paralel s-au ocupat de amenajarea traseelor turistice din Judeţul Braşov şi de organizarea cursurilor cu specific montan.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes