Connect with us
Publicitate

Util

Anvelopele „all season” ar putea aduce amenzi usturătoare șoferilor care le folosesc pe timpul iernii. Registrul Auto Român nu recunoaște aceste cauciucuri pentru sezonul rece

Publicat

pe

Publicitate

Iarna se apropie cu pași repezi, iar șoferii trebuie să se își pregătească mașinile pentru sezonul rece. În speranța că ar putea economisi câteva sute de lei mulți români aleg să cumpere cauciucuri „all season” care, spun producătorii, ar putea fi utilizate pe tot parcursul anului. Doar că specialiștii Registrului Auto Român nu recunosc acest tip de anvelope pentru clima din țara noastră.

Poliţia Română informează că pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu literele M – „mud”, adică „nămol” și S – „snow”, care în limba română înseamnă zăpadă. Forma care poate fi găsită pe anvelope este M+S, M.S. sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all seasons”, „AS” sau alte abreviații.

„Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă. Menţionăm însa că din punct de vedere tehnic anvelopa all-season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, spun reprezentanții Registrului Auto Român.

Conform organizației de protecție a consuamatorilor, InfoCons „amenzile pentru șoferii care nu sunt informați și nu respectă legislația în vigoare, sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, altfel spus, între 1.305 și 2.900 de lei. Pe lângă acestea, șoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare al mașinii, acesta fiind înlocuit cu o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”.

Publicitate

Specialiștii InfoCons mai spun că șoferii să se pot asigura că au cumpărat cauciucurile potrivite fiecărui sezon dacă etichetele anvelopelor au următoarele informații reglementate de Uniunea Europeană:

  1. Aderența anvelopei pe carosabilul ud- Aceasta se măsoară pe o scală de la A la E (de la mic la mare) și îți conferă informații cu privire la gradul mare sau mic la care mașina se va opri pe drumuri ude, în cazul frânării bruște;
  2. Zgomotul la rulare- Este important să știi că reducerea zgomotului la rulare contribuie la reducerea impactului condusului asupra mediului. Precum în cazul aderenței și zgomotul se măsoară folosind aceeași scală;
  3. Impactul asupra consumului de combustibil- Alegerea unor anvelope potrivite înseamnă parcurgerea unui număr mai mare de kilometri și reducerea emisiilor de CO2.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes