Connect with us
Publicitate

Administrație

Anunțul Ministerului Muncii: Nu eliminăm pensionarea anticipată și nu creștem stagiul minim de cotizare pentru pensie

Publicat

pe

Ministerul Muncii spune că Guvernul nu intenționează să elimine pensionarea anticipată și nici să majoreze stagiul minim de cotizare pentru pensie.

Declarația vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernul Cîțu că s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării.

„În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia <>, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia”, arată Ministerul Muncii într-o postare pe Facebook.

„În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată”, se mai arată în postare.

Publicitate

Ministerul Muncii mai precizează că vor fi recalculate pensiile, astfel încât cele mai mici să crească mai repede decât pensiile mari.

Președintele PSD a publicat, pe Facebook, un document cu antetul guvernului, în limba engleză, care prezintă detalii ale reformei sistemului de pensii din România. Potrivit documentului, Guvernul se angajează să adopte o nouă legislație a pensiilor până la finalul anului 2021.

„Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Documentul Guvernului ( engleză) poate fi descărcat de AICI: Document-reforme-PNRR

 • Vârstă standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
 • Pentru bărbați, vârstă standard de pensionare este de 65 de ani.
 • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
 • Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
 • Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Potrivit documentului postat de Ciolacu, Guvernului României a transmis trimis către Bruxelles un document prin careși-a asumat mai multe reforme în cadrul PNRR:

 • Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani.
 •  Cheltuielile cu pensiile menținute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu.
 • Creșteri țintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.
 • Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viață profesională dincolo de vârstă normală de pensionare.
 • Pensiile speciale sunt simplificate în măsură în care o permite Constituția.
 • Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă și o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecție este eliminat.
 • Se elimina pensionarea anticipată.
 • Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbați cât și la femei cu speranța de viață până în 2035.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes