Connect with us
Publicitate

Administrație

„Antițigănismul” devine infracțiune: Până la 10 ani închisoare pentru acţiuni de ură împotriva romilor. Legea, aprobată de Parlament

Publicat

pe

Cei care vor face acțiuni de ură împotriva romilor, adică materiale scrise, video, audio, precum și cei care emit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul, riscă să primească o pedeapsă cu închisoarea.

Publicitate

Mai exact, proiectul de lege care prevede pedepse cu închisoare pentru acţiuni de ură împotriva romilor a fost adoptat marți, 15 decembrie de Camera Deputaților.

Proiectul privind combaterea antiţigănismului a fost adoptat tacit de Senat în decembrie 2019.

Conform proiectului, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani, potrivit Agerpres.

Publicitate

Iniţiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP, actul normativ prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.

Nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.

Totodată, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate, dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

Prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Prin simboluri antiţigăniste se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Publicitate

sursă: agerpres.ro, digi24.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alexandru

    16 decembrie, 2020 at 8:20 am

    Asta mai lipsea…chiar daca ,,clanurile interlope,, conduc cele mai multe orașe din țara,parlamentul in ,,foamea,,lor de a conduce țara,ne baga la inchisoare daca ii numim pe rromi ,tigani(scuzați cuvantul). Eu ma adresez in continuare acestor minoritați cu….ȚIGANI,ȚIGANI,ȚIGANI! Asta au fost si asa vor ramane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes