Connect with us
Publicitate

Eveniment

Angajații din Sănătate, revoltați de diminuarea valorii sumelor decontate de CNAS pentru fiecare pacient. Cadrele medicale amenință cu greva

Publicat

pe

Este revoltă în rândul cadrelor medicale din toată țara după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat valorile punctelor per capita și per serviciu, adică sumele decontate pentru fiecare pacient înscris în listă (în cazul medicilor de familie) și pentru fiecare serviciu medical oferit – în cazul medicilor de familie și al medicilor de ambulator.

Publicitate

CNAS propune următoarele:

  • 7,7 lei – valoarea punctului per capita
  • 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie)
  • 3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.

Pe rețelele de socializare, angajații din domeniul sanitar își exprimă revolta cu privire la diminuarea sumelor care vor fi decontate de stat pentru fiecare pacient și amenință cu proteste la nivel național. Iată câteva comentarii lăsate pe contul oficial de Facebook al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:

A A: „Ar fi momentul pentru o grevă a tuturor specialiștilor din Ambulatoriu în contract cu CNAS. În ultima săptămână din ianuarie, 24-31 inclusiv, să avem timp să anunțăm media și pacienții. Doar rețete simple timp de o săptămână, doar consulturi cu plată, dacă au nevoie de compensare să meargă la spital sau la cabinetul de medicină de familie”.

Publicitate

P C: „Incredibil! Toate salariile au crescut, veniturile medicilor au fost scăzute, taxele triplate. Pacientul nu va mai avea șansa să se trateze în ambulatoriu, închidem contractele și facem consulturi cu plată. 49 de lei consultul, după plătit taxe rămâne 15 lei consultul unui medic specialist”.

V S: „Este o bătaie de joc la adresa medicinei primare și de ambulator. Diminuarea cu o treime a veniturilor cabinetelor medicale se va reflecta în calitatea relației medic-pacient, dar și în alte aspecte nemedicale ale anului 2024. Stranie abordare a “priorităților” în domeniul medical. Practic salariile medicilor și asistenților au fost reduse cu o treime, căci cheltuielile de funcționare sunt la fel sau chiar mai mari la unele servicii”.

M A: „Incredibil! În condițiile în care preturile consumabilelor au crescut destul de mult, punctul per serviciu nu crește, chiar se micșorează la 3,3 ron pentru medicii specialiști din Ambulatoriul de Specialitate. De câteva luni am fost plătiți cu întârziere, ultima dată cu 52 % din valoarea pe noiembrie. În ritmul acesta vom fi nevoiți sa închidem cabinetele. Oriunde se plătesc penalizări pentru neplata facturilor; la noi nici măcar banii pe munca noastră, care oricum este subevaluată”.

Reprezentanții CNAS spun că „pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuității furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, menținând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023. Având în vedere obligația legală a CNAS de a aplica măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice aprobate de Guvern și de a raporta gradul de realizare a acestor măsuri, în prezent sunt în derulare acțiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistență medicală”.

Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei, mai precizează reprezentanții CNAS.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes