Connect with us
Publicitate

Social

Angajații din Sănătate, în grevă japoneză. Dacă Guvernul nu va le va rezolva cererile, sindicaliștii sunt hotărâți să intre în grevă generală

Publicat

pe

Tot mai mulți angajați de la stat au început să își arate nemulțumirile în legătură cu salariile mici și condițiile grele de muncă. După profesori, a venit rândul sindicaliștilor din Sănătate să anunțe proteste. Membrii Federației Sanitas au intrat astăzi în grevă japoneză, care va dura pe perioada negocierilor pe care conducerea sindicatului le va purta cu Guvernul.

Publicitate

Potrivit economica.net, prin forma de protest adoptată, nu se va întrerupe lucrul în unitățile sanitare, dar în cazul eșuării negocierilor, Sanitas avertizează că va decide continuarea calendarului de acțiuni. Asta însemnând îndreptarea spre forme de protest care presupun întreruperea lucrului, inclusiv greva generală.

Sanitas a anunțat în data de 11 mai 2023 că începe acțiunea de strângere de semnături pentru declanșarea grevei generale.

„ÎNCEPEM GREVA JAPONEZĂ
Începând cu data de 7 iunie 2023, pentru susținerea revendicărilor membrilor de sindicat ai Federației SANITAS, în perioada negocierilor cu factorii de decizie și până la soluționarea revendicărilor noastre, în toate unitățile sanitare și cele de asistență socială în care avem membri, se desfășoară ”GREVĂ JAPONEZĂ”, fără întreruperea activității, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS.
În cazul eșuării negocierilor, Consiliul Național al Federației va decide continuarea calendarului de acțiuni”, a anunțat organizația sindicală.

Publicitate

Potrivit calendarului de proteste anunțat de sindicat, în data de 8 iunie ar urma o grevă de avertisment de două ore, în intervalul 09.00 – 11.00, iar din 15 iunie declanșarea grevei generale. Mai multe detalii aici.

Revendicările Sanitas sunt:

Pentru sectorul de negociere colectivă Sănătate

1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate;
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;
3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem;
4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate;
5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate.
6. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în Sănătate;
7. Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.

Pentru sectorul de negociere colectivă Asistență socială

Publicitate

1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială;
2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială;
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;
3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună;
4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială;
5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă asistență socială;
6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes