Connect with us
Publicitate

Administrație

Andreea Moldovan: Vom regândi indicatorii pe baza cărora se decide carantinarea localităților. Vom avea o testare mai abundentă decât acum, pentru o imagine mai clară

Publicitate

Publicat

pe

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a afirmat, luni, după o şedinţă cu reprezentanţii din mai multe instituţii, că s-a discutat despre modificarea indicatorilor tehnici avuţi în vedere la instituirea carantinei. Vor fi şase indicatori, aceştia urmând a fi decişi, însă, în cursul zilei de marţi, după ce se vor face diferite calcule.

Publicitate

”Am convenit cu toţii că fiind o infecţie atât de dinamică şi cu modificări atât de mari, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare. Ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epideioogic, astfel încât să ştim că imaginea pe care ei ne-o vor oferi va fi mult mai apropiată de realitate”, a afirmat, luni, Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, sunt şase indicatori, între care indici de evoluţie, trend, rată de incidenţă, capacitate de testare, număr de cazuri pe localitate, cu focar sau fără focar.

”Sunt nişte indicatori tehnici”, a precizat Andreea Moldovan, explicând că aceştia vor fi făcuţi publici marţi, după ce vor fi decişi în urma unor calcule care se vor face de către diferite instituţii.

Publicitate

„Am stabilit să calculăm rata de incidență pentru 14 zile, care se opresc cu 3 zile înaintea momentului vorbirii, ca să ne asigurăm că cifrele sunt definitive. Testele din ultimele zile nu sunt mereu alocate unui județ, dacă nu luăm în considerare testele din ultimele trei cazuri, calculele sunt mai concrete.

În județele cu testare mică nu știm ce se întâmplă. Populația de acolo nu este informată, față de ea nu se iau măsuri de precauție.” a declarat secretarul de stat.

Moldovan a precizat că se doreşte şi o testare mai abundentă decât avem acum, tocmai pentru a avea o situaţie cât mai apropiată de realitate.

„O să avem o testare mai abundentă decât avem acum, pentru a avea o imagine mai bună pentru ce e în țară. Avem testele PCR, cele antigen cu valoare diagnostică și cu toate astea, oamenii se testează puțin. Dacă știm ce se întâmplă, dacă testele sunt pozitive, se pot lua măsurile de sănătate publică mai bune” a conchis Moldovan.

Decizia finală va fi luată, marţi, la ora 13.00.

Publicitate

Discuția are loc în contextul în care în prezent restricțiile sunt impuse exclusiv pe baza ratei de incidență COVID. Aceasta depinde însă de numărul de infectări depistate în fiecare localitate, iar acolo unde se testează mai mult sunt descoperite și cazuri mai multe.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes