Social
Andreea Moldovan: „Nu vă tratați de Covid acasă cu claritromicină, dexametazonă sau aspirină!”

Dr. Andreea Moldovan, medic primar Boli Infecțioase și secretar de stat în Ministerul Sănătății, atrage atenția că „listele-minune” cu medicamente promovate în mediul online, între care claritromicina, azitromicina, dexametazona și aspirina, nu trebuie să fie urmate la domiciliu, fără recomandarea medicului, de către pacienții confirmați cu COVID.
Medicul spune că astfel de medicamente, luate la momentul nepotrivit, pot agrava starea de sănătate a pacientului sau, în cel mai fericit caz, au doar efect placebo.
Însă de multe ori astfel de scheme de tratament duc la toxicitate la nivelul ficatului și la modificări majore în starea de sănătate, precum și la interacțiuni medicamentoase care impun internarea de urgență în spital.
„Faptul că avem din ce în ce mai multe cazuri la ATI poate fi pus și pe seama automedicației la domiciliu. Unii pacienți se testează acasă, iar dacă testul iese pozitiv, se automedichează așa cum știu, cum au auzit pe internet, pentru că nu vor să meargă la medic, la spital. Mulți astfel de pacienți ajung însă în spital cu forme moderate sau severe de boală, tocmai din cauza tratamentului pe care îl iau acasă”, a declarat medicul pentru Digi24.
Claritromicina și alte medicamente luate prea devreme în fazele bolii scad imunitatea și „lasă ușa deschisă” infecției
Oamenii trebuie să înțeleagă că tratamentul este standardizat, orice medicament aduce niște toxicități suplimentare sau interacțiune medicamentoasă.
„Abuzul de tratament cortizonic-antibiotic-anticoagulant, cu metilprednisolon, dexametazonă, claritromicină, azitromicină, aspirină, care se face prea devreme în fazele bolii nu face decât să scadă imunitatea organismului și să lase ușa deschisă infecției”, a adăugat medicul.
Acest tratament poate fi indicat, dar numai atunci când apare furtuna de citokine și când starea pacientului o impune.
În absența acestei furtuni citokinice, administrarea acestor medicamente nu are efect asupra infecției, se dau mai mult pentru efectul lor placebo, dar pot avea efect toxic.
Această automedicație – anticoagulante, cortizon, antibiotice – nu are eficacitate asupra infecției și este deficitară pentru pacient, putând înrăutăți semnificativ starea de sănătate, a concluzionat dr. Andreea Moldovan.
-
Evenimentacum 2 zile
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soţia lui a fost viceprimar la Râşnov şi are afaceri prospere
-
Economicacum 3 zile
O fermă din Făgăraş lansează un suc de afine care va fi distribuit în state precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar, Germania sau Marea Britanie
-
Evenimentacum 2 zile
Chipsuri cu gust de șosete, pe rafturile magazinelor din Brașov. Sortimentul a fost scos pe piață de firma din Harghita care a produs conservele cu excremente de urs
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Percheziţii la Braşov, Bucureşti şi în alte 14 judeţe într-un dosar de înşelăciune cu mobilă la comandă. Prejudiciul, 4 milioane de lei
-
Utilacum 2 zile
Atenţie şoferi! Trafic blocat pe DN 1, la Sinaia. Un copac a fost doborât de vânt
-
Administrațieacum o zi
În Poiana Braşov se va schia până de Paşte
-
Evenimentacum 3 zile
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv. Polițistul Cornel Sandu va sta în spatele gratiilor, pentru următoarele 30 de zile
-
Evenimentacum 2 zile
Caz şocant în Covasna! Un bărbat și-a vândut de mai multe ori fiica de 14 ani ca sclavă sexuală, pe o ladă de bere și 50 de lei