Connect with us
Publicitate

Social

Andreea Moldovan: „Nu vă tratați de Covid acasă cu claritromicină, dexametazonă sau aspirină!”

Publicitate

Publicat

pe

Dr. Andreea Moldovan, medic primar Boli Infecțioase și secretar de stat în Ministerul Sănătății, atrage atenția că „listele-minune” cu medicamente promovate în mediul online, între care claritromicina, azitromicina, dexametazona și aspirina, nu trebuie să fie urmate la domiciliu, fără recomandarea medicului, de către pacienții confirmați cu COVID.

Publicitate

Medicul spune că astfel de medicamente, luate la momentul nepotrivit, pot agrava starea de sănătate a pacientului sau, în cel mai fericit caz, au doar efect placebo.

Însă de multe ori astfel de scheme de tratament duc la toxicitate la nivelul ficatului și la modificări majore în starea de sănătate, precum și la interacțiuni medicamentoase care impun internarea de urgență în spital.

„Faptul că avem din ce în ce mai multe cazuri la ATI poate fi pus și pe seama automedicației la domiciliu. Unii pacienți se testează acasă, iar dacă testul iese pozitiv, se automedichează așa cum știu, cum au auzit pe internet, pentru că nu vor să meargă la medic, la spital. Mulți astfel de pacienți ajung însă în spital cu forme moderate sau severe de boală, tocmai din cauza tratamentului pe care îl iau acasă”, a declarat medicul pentru Digi24.

Publicitate

Claritromicina și alte medicamente luate prea devreme în fazele bolii scad imunitatea și „lasă ușa deschisă” infecției

Oamenii trebuie să înțeleagă că tratamentul este standardizat, orice medicament aduce niște toxicități suplimentare sau interacțiune medicamentoasă.

„Abuzul de tratament cortizonic-antibiotic-anticoagulant, cu metilprednisolon, dexametazonă, claritromicină, azitromicină, aspirină, care se face prea devreme în fazele bolii nu face decât să scadă imunitatea organismului și să lase ușa deschisă infecției”, a adăugat medicul.

Acest tratament poate fi indicat, dar numai atunci când apare furtuna de citokine și când starea pacientului o impune.

În absența acestei furtuni citokinice, administrarea acestor medicamente nu are efect asupra infecției, se dau mai mult pentru efectul lor placebo, dar pot avea efect toxic.

Publicitate

Această automedicație – anticoagulante, cortizon, antibiotice – nu are eficacitate asupra infecției și este deficitară pentru pacient, putând înrăutăți semnificativ starea de sănătate, a concluzionat dr. Andreea Moldovan.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes