Connect with us
Publicitate

Util

Andreea Moldovan: „Clar suntem în derularea valului trei al pandemiei”

Publicat

pe

Publicitate

„Marea majoritate a specialiștilor sunt de acord că suntem în debutul valului trei al pandemiei, pentru că vedem în fiecare zi o creștere a numărului de cazuri depistate, a numărului de cazuri internate în spitale și a numărului de cazuri cu acces în terapie intensivă, deci clar suntem în derularea acestui val 3”, a declarat pentru Digi24 Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ea spune că tulpina din Marea Britanie, aparent cea dominantă în acest al treilea val al pandemiei, nu este mai agresivă, ci este mai contagioasă și mai ușor transmisibilă, mai ales la vârstele mai mici și la tineri, comparativ cu tulpina care a circulat inițial. „Din punct de vedere al formelor clinice, există forme severe și cu aceste tulpini, dar nu este neapărat o diferență semnificativă față de ce am întâmpinat anterior”, a punctat Andreea Moldovan.

„Dorim foarte mult să operaționalizăm accesul în terapie intensivă. De exemplu, în prezent există 20 la sută din pacienții din terapie intensivă intubați, restul încă nu sunt intubați sau nu au suport ventilator și atunci acolo este foarte important să avem un management corect al admisiei în terapie intensivă”, a declarat secretarul de stat, întrebată cum ne pregătim de gestionarea acestui al treilea val al pandemiei.

În acest moment, sunt 1.386 de paturi de terapie intensivă COVID, a precizat Andreea Moldovan.

Publicitate

„Toate aceste măsuri care s-au luat sunt măsuri care sunt tatonate în prezent și vom vedea care va fi impactul lor asupra a ceea ce urmează. Dacă trendul evolutiv va continua să crească și să fie o creștere a numărului de cazuri în continuare, cu siguranță aceste măsuri vor fi reevaluate. Această închidere a accesului la ora 22:00 implică de fapt mult mai mulți pași, în sensul în care spre ora 22:00 deja oamenii nu vor mai putea să circule, nu vor mai putea să se aglomereze, nu vor mai putea să rămână magazine deschise atât de mult cum rămân în prezent. Deci, practic, o măsură de genul aceasta generează mult mai multe efecte în jur”, a explicat Andreea Moldovan.

În prezent, în România se fac în jur de 30.000 de teste pe zi, ceea ce, susține secretarul de stat, este mai mult decât a fost în perioada anterioară și asta pentru că din data de 30 decembrie s-au introdus ca borne diagnostice și testele de antigen rapide, astfel încât avem o parte PCR, o parte teste rapide. „Dar este important să creștem și mai mult”, adaugă Andreea Moldovan, iar această creștere a capacității de testare se poate face cu testele rapide antigen.

Andreea Moldovan a explicat că o persoană cu simptomatologie poate să fie testată și are indicație să fie testată cu test antigen rapid. În cazul în care persoana simptomatică are un test antigen rapid (pozitiv), atunci se recomandă și efectuarea PCR-ului. Pentru persoanele fără simptomatologie, cu excepția contacților cazurilor pozitive, nu se recomandă test antigen rapid, pentru că sensibilitatea informațiilor oferite de un test antigen la o persoană asimptomatică este relativ scăzută și atunci la persoanele asimptomatice se recomandă în continuare PCR, dacă au indicații de testare, a explicat oficialul din Ministerul Sănătății.

Andreea Moldovan a anunțat că în curând s-ar putea face teste rapide neplătite sau achitate de pacient la un preț „mai mult decât decent și modic”. În prezent, în anumite unități medicale, testarea se face gratuit atunci când apar simptome.

În ceea ce privește testarea în școli, Andreea Moldovan recunoaște că a fost o măsură primită cu foarte multă reticență. „Din păcate, cred că avem un dar de a privi cu retincență orice măsură nouă. De fapt, această testare în școli a fost concepută și există în continuare și funcționează ca o măsură de ajutor”, a spus secretarul de stat. Ea a precizat că testele de salivă – despre care vorbea ministrul sănătății – încă nu sunt folosite pe scară largă, pentru că nu sunt aprobate.

În opinia secretarului de stat în Ministerul Sănătății, scandalul datelor de la vaccinare care a acaparat presa în ultimele zile nu afectează încrederea oamenilor în vaccinare. „Această transparentizare cred că este un aspect extrem de important pentru noi toți, pentru că societatea este mai mult decât doritoare să știe ce se întâmplă și este extrem de important să aibă niște date la îndemână. A suferit ce-am suferit cu toții în acest an, pentru că au fost niște date care nu au fost disponibile și care nu au făcut decât să ducă la neîncredere și la decredibilizare și la teoria conspirațiilor și la suspiciuni. Cred că aceste date disponibile acum ne ajută foarte bine să înțelegem de fapt ce se întâmplă”, a punctat Andreea Moldovan.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes