Connect with us
Publicitate

Util

ANCOM: De la 1 ianuarie a crescut volumul de date care pot fi consumate în roaming (UE/SEE) fără taxe suplimentare

Publicat

pe

turned-on black smartphone

Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă că de la 1 ianuarie 2021 a crescut volumul de date care pot fi consumate în roaming (UE/SEE) fără taxe suplimentare.

Potrivit unui comunicat al autorităţii remis luni AGERPRES, de la 1 ianuarie 2021, pentru majoritatea planurilor tarifare a crescut volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără aplicarea unor taxe suplimentare, în medie cu aproape 17%, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros.

De asemenea, în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scăzut şi suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior. Astfel, suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 14%, de la 3,5 la 3 euro/GB, fără TVA, iar suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproape 4%, de la 0,79 la 0,76 eurocenţi/minut, fără TVA.

Totodată, nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS SA este autorizat să o perceapă propriilor clienţi pentru apelurile primite în roaming în SEE în anul 2021, în condiţiile prevăzute în Decizia preşedintelui ANCOM nr. 585/2020, a scăzut de la 0,79 la 0,76 eurocenţi/minut, fără TVA.

Instituţia menţionează că din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE (UE + Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuşi, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2021 volumul de consum rezonabil a crescut cu aproape 17% faţă de cel aplicat în anul 2020.

După depăşirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar şi în cazul în care traficul inclus în planul tarifar nu a fost complet epuizat. Cu începere de la 1 ianuarie 2021 suprataxa nu va putea depăşi 3 euro/GB (0,3 eurocenţi/MB), fără TVA.

ANCOM precizează care este volumul de consum rezonabil în roaming în UE/SEE începând cu 1 ianuarie 202. Astfel, în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, extraopţiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât şi al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 3 euro, fără TVA, utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB: 2 x preţul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare, fără TVA/3 euro.
În cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează): creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE/3 euro.

Autoritatea reaminteşte că începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie după retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană.

„În acest context, operatorii telecom din România nu mai au obligaţia legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie, acest beneficiu fiind garantat doar în interiorul SEE. Nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, o astfel de decizie ţinând de strategia comercială a fiecăruia. Pentru a evita înregistrarea unor costuri suplimentare, recomandăm utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

Publicitate


Pentru a uşura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicaţie de tip widget. Aplicaţia a fost actualizată cu tariful de 3 euro/GB, valabil începând cu data de 1 ianuarie 2021. Aceasta oferă rezultate relevante pentru toţi utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS SA, operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes