Connect with us

Economic

ANALIZĂ / HoReCa, prognoză optimistă pentru 2021. Piaţa de food service se va dubla la 20 miliarde de lei

Redactia

Publicat

pe

”Piaţa de food&drinks service (restaurante standard, fast-food, cafenele, cantine, pub-uri şi supermarket-uri) se va dubla în 2021 la 20 miliarde de lei, dublu faţă de 2020 şi în scădere cu 20% faţă de 2019”, conform estimărilor Hospitality Culture Institute.

Publicitate

Astfel, potrivit Hospitality Culture Institute, trendurile industriei ospitalităţii nu vor mai fi influenţate doar de evoluţia pandemică, ci şi de o serie de factori pozitivi care ţin şi de strategia de business.

“Antreprenorii şi investitorii din industria ospitalităţii s-au adaptat şi găsesc în fiecare lună metode noi de a-şi ţine business-urile în picioare. Sectorul HoReCa se pregăteşte pentru o revenire cu adevărat în V în 2021, punctul de jos fiind iarna aceasta. Industria ospitalităţii nu poate să scadă mai jos de atât, acesta reprezentând, în acelaşi timp, un moment ideal pentru cei ce doresc doresc să investească în sector. Principalii vectori de creştere ai pieţei de food service în 2021 vor fi dezvoltarea delivery şi take-away şi deschiderea interioarelor şi a restaurantelor hotelurilor care au fost închise 6 luni anul acesta”, a declarat Florin Maxim, fondator al Hospitality Culture Institute.

Publicitate

Hospitality Culture Institute a lansat ediţia a patra a research-ului naţional de food&drinks service şi ediţia a doua a celui mai mare research pe turism din România şi sindicalizează cele două studii până pe 15 decembrie.

Cercetările se vor realiza în cinci oraşe din România: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Braşov cu peste 1.000 de interviuri telefonice. Scopul acestui studiu este de a explora perspectiva consumatorilor în ceea ce priveşte consumul de mâncare şi băutură în afara casei, dar şi zona de delivery, fiind singurul studiu ce conţine date şi despre acest segment încă din 2017.

Publicitate

Sectorul delivery reprezintă 50% din totalul pieţei de food service. Astfel, dacă în 2019 sectorul de delivery reprezenta doar 10% din industrie, în doar 6 luni de la izbucnirea crizei sanitare acest sector s-a triplat şi poate absorbi peste 40% din piaţa HoReCa  în prezent, potrivit calculelor Hospitality Culture Institute

Astfel, dacă în 2020 sectorul delivery a reprezentat 50% din totalul pieţei de food service, în 2021 ponderea va fi de 30% în contextul în care celelalte sectoare de activitate vor creşte ca pondere.

Potrivit Hospitality Culture Institute, criza a împărţit jucătorii din industrie în trei categorii. Prima este a antreprenorilor care s-au luptat să-şi ţină brandul viu şi în permanent contact cu consumatorii, identificând soluţii şi oportunităţi de vânzare. Aceştia se vor constitui în viitoarele staruri ale industriei anul viitor. Surplusul de venituri pe liniile identificate în criză, peste cel generat de activitatea obişnuită, va fi baza dezvoltării pe orizontală în contextul revenirii economice.

Publicitate

A doua categorie este a investitorilor pe care iarna i-a luat prin surprindere şi care nu vor reuşi sa redeschida în primăvara pentru ca au consumat toate resursele de voinţa şi bani.

A treia categorie este a antreprenorilor care au închis operaţiunile la începutul pandemiei şi care vor deschide în 2021 sub alt brand, o formulă nouă şi care vor reprezenta pepiniera pentru noua HoReCa.

De asemenea, marii câştigători ai crizei vor fi restaurantele mici, love brandurile care s-au reinventat şi au trecut la take-away şi delivery, si care vor câştiga cu 30-40% mai mult decât înainte de criză (profitabilitate, nu cifra de afaceri).

Hospitality Culture Institute reuneşte lideri din ospitalitate, profesionişti din diverse industrii, arhitecţi, reprezentanţi media, antreprenori şi manageri. Misiunea institutului este de a identifica tendinţe cu impact economic, social, politic şi cultural şi de a împărţăşi know-how şi soluţii aplicate.

Foto: arhiva

Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Investiție de 31 de milioane de euro pentru un complex situat pe Drumul Poienii de 14.000 de metri pătrați

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Nordis Group, dezvoltator imobiliar specializat în construcția de imobile de lux, anunță lansarea unui nou ansamblu exclusivist, format din hotel și apartamente rezidențiale, situat în Brașov.

Construcția complexului de 14.000 de metri pătrați va începe în această primăvară și va fi finalizată în anul 2023. Valoarea de piață a acestui proiect este de 31 de milioane de euro.

Publicitate

Ansamblul Nordis Brașov va fi dezvoltat pe un teren de 13.000 de metri pătrați și va fi format din cinci corpuri independente, construite cu regim mic de înălțime. Acesta va dispune de 158 de camere de hotel și 43 de apartamente rezidențiale, SPA și piscină infinity. Prețul pentru achiziționarea unei camere de hotel în complex pornește de la 83.000 euro, iar pentru un apartament de vacanță de la 217.000 euro.
„Nordis Brașov reprezintă o noutate pe piața locală și ridică standardele de locuire și turism din zonă la nivelul celor internaționale. În tot ceea ce am proiectat la Brașov accentul cade pe calitatea vieții, fie că acest lucru înseamnă localizarea în natură, departe de poluare sau atenția deosebită acordată designului și arhitecturii construcției. Ne bucură nespus faptul că am obținut deja autorizația de construire, iar în această primăvară vom începe lucrările. Obiectivul nostru major este să oferim produse și servicii premium, așa cum poate întâlnim în alte țări, beneficii pe care românii le așteaptă și acasă. Mai mult, estimăm că odată cu deschiderea aeroportului din Brașov, numărul turiștilor străini va crește considerabil, iar acest aspect se va traduce printr-un grad de ocupare excelent pentru hotel”, a declarat Daniel Penciuc, Managing Partner Nordis Brașov.

Ansamblul beneficiază de o amplasare excelentă: este situat în Brașov, pe Drumul Poienii, lângă rezervația naturală Warthe, la doar cinci minute de mers cu mașina de Piața Sfatului și la 10 minute de Poiana Brașov. Mai mult, beneficiul constă în faptul că Brașov este al doilea cel mai vizitat oraș din țară, după București.

Publicitate

Nordis Brasov oferă investitorilor posibilitatea de a cumpăra o cameră de hotel cu randament garantat de 7% pe an, la fel ca în celelalte proiecte Nordis din Mamaia sau Sinaia. Ulterior, Nordis Group închiriază proprietățile, oferind investitorilor o chirie lunară stabilită contractual pe 30 de ani.

În ceea ce privește zona rezidențială, apartamentele sunt potrivite pentru vacanțe prelungite la munte, oferind o priveliște spectaculoasă spre oraș și relaxare deplină datorită SPA-ului de 900 de metri pătrați și piscinei infinity cu vedere panoramică. Atât zona rezidențială, cât și cea hotelieră vor dispune și de alte facilități extinse, precum restaurante tradiționale și fine-dining, lobby elegant, spațiu de joacă pentru copii, sală de fitness, cinema room, iar pentru evenimente corporate, ansamblul dispune și de 3 săli de conferință.

Toate proprietățile Nordis Brașov vor beneficia de finisaje de cea mai înaltă calitate și servicii specifice unui hotel de 5 stele: valet parking, room service, concierge, servicii de curățenie, pistă de alergare, spațiu de depozitare pentru biciclete și stații de încărcare pentru mașinile electrice. Facilitățile și serviciile ansamblului redefinesc standardele de lux și confort, oferind o experiență unică.

Publicitate

Citește mai mult

Economic

Profi a deschis 31 de noi magazine în primele două luni din 2021

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Lanţul de supermarketuri şi magazine de proximitate Profi, controlat de fondul de investiţii Mid Europa Partners, a deschis 31 de noi magazine în primele două luni din an, respectiv 15 unităţi în ianuarie şi 16 în februarie. Compania continuă astfel expansiunea accelerată începută încă de acum câţiva ani, oficialii retailerului afirmând recent că vor să menţină ritmul din 2020, ceea ce înseamnă undeva la 250 de magazine noi, potrivit Ziarului Financiar.

Lanţul anunţă planuri ambiţioase pentru România, respectiv o ţintă de 2.500 de magazine până în 2025. Profi are trei formate în România – Standard (magazinele clasice, pe suprafaţă mai mare de până la 550 mp), City (pe suprafaţă mai mică de 150-250 mp, dar destinate zonei urbane) şi Loco (pentru mediul rural). Spre deosebire de alţi retaileri, care au ales să meargă cu magazine în special în oraşele mari, unde salariul mediu este pe măsură, iar rata şomajului este mai mică, Profi a preferat să acopere uniform toată ţara.

Publicitate

Mai mult, compania a anunţat recent şi un nou format – Profi Go – pe segmentul de convenience. E vorba de magazine mici, cu produse pentru consumul imediat, de impuls. Com­pania avea deja magazine mici, de 100 mp sau mai puţin, dar acestea nu au sortimentaţia adaptată acestui tip de consumator. Pentru Profi, principalul avantaj în comerţ este proximitatea, motiv pentru care compania merge înainte cu multe magazine şi mici an de an. Reţeaua este cel mai extins jucător din comerţul local de mai mulţi ani şi vrea să îşi păstreze această poziţie pentru că o expansiune rapidă îi asigură lui Profi spaţii cheie în piaţă, spaţii pe care nu le poate prelua astfel concurenţa.

Retailerul a obţinut în 2020, an marcat de pandemia de COVID-19, afaceri de 8,8 mld. lei, plus 21,5%, avansul fiind susţinut atât de expan­siune, cât şi de o creştere a afacerilor like for like.

Citește mai mult

Economic

Autorităţile locale din Întorsura Buzăului vor să introducă programul Gastro Local cu sprijinul vecinilor din Brașov

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Autorităţile din Întorsura Buzăului vor să introducă programul Gastro Local în zonă, pentru a promova gastronomia şi produsele tradiţionale şi a sprijini dezvoltarea turismului.

Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a declarat, pentru AGERPRES, că programul va fi implementat cu sprijinul autorităţilor din localitatea învecinată Vama Buzăului din judeţul Braşov, unde există mai multe gospodării care au aderat la această iniţiativă şi servesc mâncare turiştilor.

Publicitate

Raul Urdă a mai adăugat că a propus şi autorităţilor locale din comunele Sita Buzăului şi Barcani să participe la acest program, menţionând că o primă întâlnire informativă pe această temă va avea în data de 10 martie, de la ora 11, în amfiteatrul Liceului „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, întâlnire la care vor putea lua parte toţi cei interesaţi.

„Gastro Local este un concept la nivel naţional, care a fost implementat cu succes la Vama Buzăului, iar acum am vrea să îl extindem şi în zona noastră. (…) Baza materială o avem, localnicii au case mândre, gospodării frumoase, produse de calitate, bio, naturale, deci avem ce oferi celor care vin aici”, a declarat Raul Urdă.

Publicitate

Practic, programul Gastro Local oferă gospodarilor posibilitatea de a-şi deschide, în incintele locuinţelor, puncte de preparare şi de servire a mâncărurilor pentru turişti, după obţinerea, în prealabil, a autorizaţiei din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, după semnarea unui contract de participare la reţea şi participarea la un curs de iniţiere.

În localitatea Vama Buzăului există peste zece familii au intrat în acest program şi prepară, contra cost, mâncare pentru turişti din produsele pe care le au în gospodărie.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>