Connect with us
Publicitate

Social

Analiză G4Media: rapoartele COVID-19 date de autoritățile române, mult inferioare celor din Vest

Avatar

Publicat

pe

medici combinezoane covid

Imaginea și evoluția epidemiei de COVID-19 din România sunt prezentate publicului de către autorități prin buletinele zilnice de la ora 13.00 și printr-un raport săptămânal al Institutului de Sănătate Publică. Informațiile furnizate se rezumă la câțiva indicatori care nu ilustrează în întregime situația epidemiei și nu oferă toate datele esențiale despre răspândirea noului virus, deși Legea carantinării și izolării, proaspăt aprobată în România, obligă autoritățile să facă acest lucru, conform g4media.ro.

Totodată unul dintre cei mai importanți indicatori ce lipsesc în raportările zilnice din România este numărul testelor de persoane testate pentru prima dată. Deși  de Legea carantinării și izolării (136/2020) obligă autoritățile românești  să ofere publicului aceste date, însă raportările zilnice nu includ aceste informații.

În România, autoritățile raportează zilnic doar numărul total de teste realizate (fără să fie defalcate pe categorii: persoane nou testate și retestări ale unor persoane deja infectate). De aceea, numărul de noi infectări se raportează la această cifră, care nu prezintă o imagine reală a procentului de persoane care se infectează zilnic raportat la noile teste realizate, mai spune g4media.ro

Publicitate

Săptămânal, Institutul Național de Sănătate Publică mai oferă următoaele informații suplimentare față de raportările zilnice:

 • intervalul în care se încadrează fiecare județ din punctul de vedere al ratei de incidență cumulată la 100000 de locuitori
 • numărul de cazuri confirmate săptămânal
 • ponderea cazurilor și deceselor pe grupe de vârstă și pe sexe
 • vârsta medie a cazurilor confirmate și a deceselor
 • împărțirea deceselor pe principalele comorbidități
 • cum este trendul epidemiei în fiecare județ săptămânal: descendent, stabil sau ascendant.

În comparatie cu francezii, care primesc săptămânal, 35 de pagini de informații detaliate, însoțite de grafice și explicații:

Publicitate
 • numărul de pacienți testați săptămânal, număr cazuri confirmate și rata de pozitivare
 • rata de depistare la 100.000 de locuitori
 • evoluția cazurilor confirmate în funcție de prezența sau nu a simptomelor
 • evoluția numărului de pacienți testați în funcție de decalajul între apariția simptomelor și momentul testării
 • rata de incidență a cazurilor și rata de detectare pe grupe de vârstă
 • rata de incidență, de pozitivare și de detectare pe departamente
 • numărul de cazuri și contacți identificați și investigați pe regiuni
 • proporția noilor cazuri depistate din contacții identificați anterior
 • distribuția săptămânală a numărului focarelor și mediile în care sunt prezente (centre rezidențiale, familii, societăți comerciale, infrastructura de transport …)
 • repartiția geografică a focarelor
 • analiza cazurilor din centrele rezidențiale și socio-medicale
 • numărul de reproducție a virusului la nivel national și pe regiuni
 • numărul și ponderea de persoane internate la nivel national și pe regiuni, din care numărul și ponderea de la ATI, plus externați și decese
 • rata de spitalizare la 100.000 de locuitori
 • numărul de intrări zilnice la ATI
 • evoluția zilnică a deceselor și a externărilor
 • rata săptămânală a deceselor la 10.000 de locuitori, vârsta medie, ponderea pe sexe
 • distribuția deceselor cu și fără comorbidități pe grupe de vârstă
 • evoluția mortalității săptămânale în Franța indiferent de cauze
 • nivelul de vulnerabilitate pe departamente și evoluția.

Informații detaliate sunt oferite publicului și de autoritățile sanitare din alte state europene, cum sunt Italia, Spania, Germania, Belgia.

Materialul integral il puteți citi aici

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 1,21 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,00 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Joi, 13 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,21, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Fundata, și anume 2,72 la mie.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Cea mai mare rezervație cu narcise din Europa se află în județul Brașov

Redactia Brasov

Publicat

pe

În munții Făgărași, la câțiva kilometri de Satul Vad, se găsește o pădure dumbrăvită cu stejari și cu poieni de narcise. Stejarii sunt seculari din specia Quercus Robur, iar poienile cu narcise se întind pe o suprafață de 190 de hectare.

Rezervația naturală Dumbrava Vădului sau “Dumbrava cu coprine”, așa cum se mai numește datorită faptului că narciselor li se mai spune și coprine,este cea mai mare rezervație naturală de narcise sălbatice din Europa. Acest spațiu a fost declarat arie naturală protejată prin Legea nr. 5 din 06.03.2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate.

Publicitate

În poienile cu narcise de la Dumbrava Vădului există șase clase de habitate naturale de interes comunitar (Păduri dacice de stejar și carpen; Păduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia; Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan și alpin; Pajiști cu Molinia pe soluri calcaroase, turboase sau argiloase; Pajiști aluviale din Cnidion dubii și Pajiști de altitudine joasă) ce adăpostesc și conservă o gamă diversă de floră spontană și asigură condiții prielnice de viețuire mai multor specii din faună sălbatică.

Flora este constituită din diferiţi arbori și arbuşti: stejar,carpen, specii de Fraxinus augustifolia și Fraxinus excelsior, ulm-de-câmp, velniș, salcie târâtoare , măceș sau mur. Fauna este una diversificată și bine reprezentată de o gamă diversă de mamifere, păsări, reptile, broaște și insecte, unele fiind chiar protejate prin lege. Cateva exempe de păsări din preajma poienii sunt: ciuful-de-pădure, corbul, porumbelul,sticletele,pupăza, pitulicea si multe altele.

Publicitate

Narcisa face parte din familia Amaryllidacee şi este o specie din genul Narcissus, gen originar din nordul Africii, regiunile mediteraneene și Europa Centrală. Sunt cunoscute aproximativ 32 de specii de narcise. In rezervația naturală de la Dumbrava Vadului se gasesc specii de Narcissus poeticus (narcisă albă), Narcissus stellaris, Narcissus radiiflorus (coprine) sau Narcissus seriotinus.

În Poiana Narciselor s-a filmat și un episod din filmul „Neamul Şoimăreştilor“ ecranizare după romanul cu acelaşi nume al lui Mihail Sadoveanu. Iar in fiecare an, la 21 mai, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena,in poiana se organizează Festivalul Narciselor, un festival de etnologie şi folclor, însotit şi de o mare serbare câmpenească a sătenilor din zonă.

Narcisa este o floare despre care se spun multe legende
Una dintre legendele care au în prim plan narcisa, vine din mitologia greacă. Se spune că narcisa vine de Narcissus, tânărul care s-a îndrăgostit de el însuși atunci când și-a văzut reflexia într-un lac. Narcissus a alunecat în râu, fascinat de frumusețea lui și a murit. În locul acestuia, se spune că a apărut o narcisă.

Publicitate

O altă legendă, de data aceasta religioasă, spune că narcisa a fost prima floare care a înflorit în grădina Ghetsemani atunci când a înviat Iisus. În plus, se spune că ultima cină pe care Iisus a luat-o alături de apostolii săi a fost în perioada în care au înflorit narcisele, motiv pentru care reprezintă un mare simbol pascal.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Raed Arafat: „Oamenii să nu creadă că dacă județele au ajuns pe verde nu mai trebuie să se vaccineze”

Redactia

Publicat

pe

Șeful DSU Raed Arafat a spus marți seara că România a ajuns la cel mai mic număr de pacienți la ATI din decembrie 2020 și că toate județele sunt în scenariul verde. El atrage însă atenția că acest lucru nu înseamnă că oamenii nu mai trebuie să se vaccineze.

„Astăzi avem semnale bune: vedem și numărul de cazuri de la ATI, sunt 919 cazuri. Din 1 decembrie 2020 până acum n-am atins această cifră. E un semn foarte bun de scădere a presiunii pe sistemul sanitar, pe care colegii spun că o simt deja”, a spus Raed Arafat.

Publicitate

Acesta a explicat că și procentul de pozitivare la testele făcute a ajuns la 3,19%, în condițiile în care în trecut se înregistrau procente chiar și de 25 sau 26%.

„Ieri aveam două județe în scenariul galben, astăzi au scăzut și nu avem nicio creștere de incidență în ultimele 24 de ore. Să vedem cum evoluează pentru că au început școlile, oamenii s-a întors la lucru, cei care au fost în vacanță s-au întors în țară, deci normal că mișcarea e mai mare, vremea e frumoasă, lumea iese, vedem cum evoluează, noi sperăm să ținem sub control chiar dacă vor fi anumite creșteri”, a mai spus șeful DSU, la Digi 24.

Publicitate

În opinia lui, vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și pentru a ajunge „la mai bine”.

Raed Arafat susține că unul dintre cele mai mari riscuri ale acestei perioade este renunțarea la vaccinare, ce s-ar putea petrece în momentul în care oamenii se relaxează, văzând că toate județele din țară au ajuns în scenariul verde.

„Riscul cel mai important: când vedem acest lucru, unii să spună gata, am scăpat, de ce să mă mai vaccinez. Aceste date nu trebuie să lase oamenii să creadă că dacă au ajuns toate județele pe verde gata nu mai e nevoie să ne vaccinăm, pentru că ne întoarcem unde am fost, la galben și la roșu”, a precizat secretarul de stat.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>