Connect with us
Publicitate

Social

„Am simțit vibrația unui animal sălbatic. Momentul acela m-a paralizat”. Care este povestea din spatele mesajului „Ursu băăă”, dat în batjocură de un angajat al ISU Brașov

Publicat

pe

Publicitate

Urgența din spatele mesajului Ro-Alert „Ursu băăă” a fost cât se poate de reală, deși operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență pare că nu au conștientizat adevăratul pericol. O femeie care locuiește pe strada Stejerișului a trăit spaima vieții când a parcat mașina în fața blocului și a văzut că o ursoaică cu trei pui dau târcoale autoturismului. Tatiana vorbea la telefon cu mama ei când a observat animalele sălbatice. Speriată, a încercat să își sune vecinii ca să o ajute să iasă din vehicul și să intre în imobil.

„Ce a fost terifiant a fost momentul în care ea s-a uitat la mine. Deci am simțit vibrația unui animal sălbatic și aia nu se poate descrie în cuvinte. S-a uitat la mine cu o calamitate și cu o ferocitate care pe mine în momentul acela m-a paralizat. Îmi aduc aminte când s-a ridicat în două labe, că a început să scoată niște sunete cu adevărat feroce și puii erau pe lângă mașină. Vecinii îmi spun că ei au zbierat la urs, au ieșit pe geam, dar nu-mi mai aduc aminte nimic. Eu am ajuns în imobil, în hol și am început să plâng și n-am mai putut, m-am trântit pe jos” a povestit cu ochii în lacrimi Tatiana Nica.

La ora 21.08 locatarii blocului de pe strada Stejerișului au sunat la 112 să anunțe prezența ursoaicei și a puilor ei. Oamenii au reușit să alunge sălbătăciunile până la sosirea jandarmilor, dar șocul pentru ei nu s-a încheiat. Telefoanele tuturor au început să urle. Și-au dat seama că a fost transmis un mesaj RO-ALERT. În momentul în care au citit sms-ul, cu toții au rămas stupefiați.

„O bătaie de joc și o situație de mișto ținând cont de faptul că nu vine nimeni să ne întrebe care este situația. Există apeluri la 112 nenumărate făcute de noi. Gluma a fost de un prost gust total”, spune una dintre locatarele blocului.

Publicitate

O altă vecină a povestit că „a fost stupefiant să vezi pe telefon ursul bă, în contextul în care a fost lângă tine. Vecina noastră era absolut disperată, deci așa urlet de disperare nu am auzit. Eu nu știam dacă urlă ursul sau un om”.

Reprezentanții ISU Brașov nu au fost de găsit pentru a răspunde întrebărilor legate de acest mesaj. Au transmis însă, prin intermediul purtătorului de cuvânt, un comunicat.

„Scopul mesajului a fost de a informa cetățenii județului Brașov cu privire la prezența ursului pe strada Stejărișului, pentru a evita deplasările în zona unde a fost văzut animalul sălbatic. Dintr-o eroare, persoana din cadrul dispeceratului care a transmis mesajul a adăugat cuvintele <<URSU BAAA>>. Ne cerem scuze pentru eroare, dar avem convingerea că populatia a înțeles conținutul și scopul preventiv al mesajului”, a transmis Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.

Acest caz readuce în atenție ordonanța dată de ministrul Mediului, în urmă cu mai bine de două luni. În multe localități din țară echipele de intervenție sunt incomplete. La Brașov și Săcele, de exemplu, nu a fost găsit până acum un medic veterinar.

„Odată cu apariția ordonanței a trebuit să așteptăm încă câteva zeci de zile până s-au aprobat tarifele pe care municipalitatea le poate oferi medicului veterinar și noi am început demersurile pentru încheierea unui contract. Noi sperăm ca în câteva săptămâni să avem echipa completă”, a declarat Sorin Toarcea, purtătoru de cuvânt al Primăriei Brașov.

Și edilul municipiului Săcele ne-a declarat că „echipa este făcută doar cu trei persoane din patru. La Săcele este viceprimarul care se ocupă, are atribuții în acest sens, dar asta nu înseamnă că nu mă implic în această chestiune. Avem de la Jandarmerie reprezentant care să se ocupe și desigur de la cele trei fonduri cinegetice din Săcele. Lipsește medicul veterinar pentru că niciunul nu vrea să se implice”.

Până când autoritățile vor reuși să creeze proceduri clare de intervenție în cazurile de apariție a urșilor în localități, oamenii vor fi nevoiți să se apere de pericol așa cum pot.

Urs Stejerisului
play-sharp-fill

Urs Stejerisului

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes