Connect with us
Publicitate

Administrație

Alocații de la stat pentru aproape 50.000 de copii refugiați din Ucraina. Guvernul ar putea aloca lunar peste 12 milioane de lei pentru acest ajutor

Publicat

pe

Copiii refugiați din Ucraina ar putea primi alocație la fel cum primesc copiii români. Parlamentarii USR au pus în dezbatere un proiect de lege prin care micuții ucraineni, pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară, să poată primi alocația de stat care se acordă și românilor.

Mai exact, este vorba despre 47.851 de copii din Ucraina, potrivit raportului publicat de Guvern. Luând în calcul doar alocația de stat cu valoarea cea mai mică din acest an, adică 256 de lei, reiese că ar fi vorba circa 12.250.000 de lei, bani pe care statul român ar putea să îi scoată din vistierie în fiecare lună, anunță antena3.ro.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind alocaţia de stat pentru copii nr. 61/1993 – inițiat de senatoarea USR Silvia Dinică și deputata USR Denisa Neagu și susținut de alți 11 parlamentari din aceeași formațiune politică – a fost pus în dezbatere la Senat, chiar înainte de Ziua copilului.

Concret, se propune modificarea a două articole din lege, astfel încât alocația de stat să fie plătită și „pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România”.

Publicitate

Este vorba despre o formă de protecție pe care statul român (ca și alte state UE) o acordă în cazul existenței unui flux masiv de persoane strămutate, care este stabilită printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene.

„La articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială prevăzută la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare şi pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte numai în cont personal, în cuantumurile prevăzute la art. 3″, prevede proiectul legislativ.

În cazul în care măsura de protecţie temporară prevăzută în Legea privind azilul în România încetează sau se modifică, „alocaţia de stat se va acorda potrivit situaţiei în care se află copilul”, mai arată documentul.

Practic, copiii ucraineni ar putea primi alocația în aceleași condiții și în același cuantum ca și copiii români. Conform legislației actuale, începând cu luna ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Astfel, în 2023, alocaţia este:

  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap)
  • 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale
  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Conform datelor oficiale, publicate de Guvernul României la începutul acestui an, peste 3,2 milioane de cetățeni ucraineni ne trecuseră granițele până în ianuarie 2023. Dintre aceștia, peste 107.000 de cetățeni ucraineni au ales să rămână în România, din care peste 47.000 sunt copii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes