Connect with us
Publicitate

Administrație

Allen Coliban: „RIAL-UL a fost o vacă de muls politic”. Deși are peste 1.300 case, apartamente și spații comerciale date în chirie, societatea primăriei are o gaură de peste 2 milioane de euro, bani care vor veni din taxele încasate de la brașoveni

Publicat

pe

Cum e să ai în administrare peste 1.300 de case, apartamente şi spaţii comerciale şi să fii, totuşi, falit!?

Publicitate

Se întâmplă la Braşov, unde societatea care a moştenit patrimoniul fostului ICRAL a acumulat 10 milioane de lei datorie. Chiriile sunt ridicol de mici, iar imobilele, unele cu o arhitectură deosebită, au ajuns în stare jalnică, scriu jurnaliștii stirileprotv.ro. Situaţia e similară şi în alte oraşe.

Vila Parc – Foto: Captura Electra Ghiza

O asemenea vilă din centrul Brașovului aparţine în totalitate municipalităţii. Se află în cea mai râvnită zonă a oraşului, sub Tâmpa, în vecinătatea zidului istoric, lângă un bastion. Pentru cele șapte apartamente de aici, RIAL Braşov încasează în total 350 de euro pe lună, cât este chiria unei locuinţe de două camere pe piaţa liberă. E drept, societatea nici n-a mai făcut reparaţii; o locatară se plânge că o plouă prin acoperiş.

Reporter: Aţi anunţat la Rial că aveţi problemă cu tavanul?

Publicitate

Perna Niță, chiriașă RIAL: „Păi a fost aicea o doamnă o dată şi i-am arătat…”

Chiriaşii mai înstăriţi s-au extins cu o verandă, au împrejmuit toată grădina şi au pus poartă cu lacăt. Fireşte, fără ştirea RIAL-ului care, în acte, le-a închiriat doar 82 de metri pătraţi.

Municipalitatea deţine în tot Brașovul peste 1.300 de spaţii. Deşi foarte valoroase, aceste imobile aduc venituri lunare extrem de reduse: 2,32 lei pe metrul pătrat în cazul locuinţelor şi 8,9 lei restul spaţiilor.

Sunt 1190 case/apartamente cu 2,32 lei /mp/lună și 141 spaţii cu altă destinație – 8,9 lei/mp/lună.

Sorin Jula, director interimar RIAL: „Veniturile sunt foarte mici, vorbim de 250.000 de lei pe lună la un portofoliu de 1.190 de apartamente, case, şi 170 de spaţii comerciale cu altă destinaţie. Deci venitul este foarte mic”

Publicitate

Chiriașii repară pe banii lor, dar plătesc chirii modice
Locuinţele nu sunt destinate nevoiaşilor, iar majoritatea chiriaşilor stau acolo de multă vreme.

Reporter: Reparaţii cine face în casa asta?

Viorica Cocsis Kovacs, chiriașă RIAL: „Noi! Noi doamnă, pe banii noştri. Bineînţeles! dar nimica doamnă… Dar absolut nimic?!”

Deşi se ocupă de închirieri şi construcții – activităţi profitabile pe piaţa liberă – societatea RIAL a acumulat datorii de aproape 10 milioane de lei. “Gaura” a fost acoperită din bugetul local, adică din buzunarul fiecărui braşovean.

Allen Coliban, primarul Brașovului: „Vorbim despre prostie şi despre hoţie. de la un punct încolo chiar minciună. RIAL-UL a fost o vacă de muls politic. Adică spaţii atribuite preferenţial, la chirii preferenţiale şi cu sub strictă coordonare politică.”

Noua administraţie locală a numit la RIAL un manager interimar cu misiunea de a redresa compania. Acum, atribuirile de locuinţe RIAL se fac prin licitaţie.

Publicitate

Un material video puteți urmări pe stirileprotv.ro AICI.

sursa: stirileprotv.ro
foto: Electra Ghiza

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes