Connect with us
Publicitate

Administrație

Allen Coliban: „Încălzirea centralizată ar putea deveni atractivă, dar depinde de acordarea subvenţiilor”

Publicat

pe

Încălzirea centralizată ar putea să devină atractivă pentru populaţie, însă aceasta depinde de nivelul subvenţiilor şi de cât timp acestea vor putea fi acordate, este de părere primarul Braşovului, Allen Coliban.

Publicitate

Conform acestuia, pentru ca un sistem centralizat de încălzire să fie competitiv la nivelul pieţei astfel încât să fie mai atractiv decât cel în regim propriu, trebuie avut în vedere nivelul subvenţiei acordate de Guvern şi autorităţile locale.

Primarul Braşovului a subliniat că, în prezent, cheltuielile semnificative cu acest sistem, la Braşov, sunt cauzate de faptul că abonaţii sunt disparaţi, ceea ce duce la pierderi însemnate. De aceea, în opinia edilului, reintroducerea acestui sistem poate fi luată în calcul numai dacă se înfiinţează puncte de producere locale, centrale de cartier, astfel încât transportul energiei să fie pe distanţe cât mai mici, pentru a se reduce pierderile, transmite Agerpres.

„După aceea, va trebui să ne uităm la eficientizarea sistemului prin modul în care producem energie în acest sistem. Nu mai este eficient să facem o singură centrală termică a oraşului, ci mai multe puncte, mai multe centrale de cartier, în care putem combina cogenerarea pe gaz cu sistemele alternative. Discutăm deja şi în Braşov despre pompe de căldură, folosim acest sistem în proiectul spitalului regional, putem să-l folosim şi în cartiere şi pentru dezvoltatori. Şi mă bucur că avem dezvoltatori imobiliari care deja au discutat cu furnizorul public de energie conectarea noilor lor cartiere”, a declarat Allen Coliban, la FOV Braşov.

Publicitate

Totodată, el a menţionat problema eventualei extinderi a duratei acordării subvenţiilor.

„Despre competitivitate putem să discutăm şi acum, însă problema este în cât timp putem să reducem subvenţia din banii publici. Putem discuta pe cifre şi ar trebui să avem o astfel de discuţie aplicată pentru că depinde foarte mult de planurile de dezvoltare şi de noile dezvoltări. Dacă noi am reuşi să finalizăm racordarea instituţiilor şi clădirilor publice – şi avem o investiţie mare în acest sens prin racordarea Spitalului judeţean, deja ne apropiem de zona de break even (când costurile sunt egale cu profitul – n.r.) din ce spun specialiştii de la Serviciul Public Local de Termoficare”, a afirmat edilul braşovean.

Pe de altă parte, el a adus în discuţie şi problema de mentalitate legată de încălzirea în sistem centralizat.

„România are o problemă de mentalitate referitor la sistemul de încălzire centralizată, mai ales aferentă perioadei de dinainte de anii ’90, dar şi în perioada de după. Am suferit cu toţii de frig în blocuri în copilărie, este important să depăşim această barieră şi, totodată, să construim încredere în capacitatea publică de a oferi o încălzire centralizată de calitate şi prin toate investiţiile pe care le facem cred că am iniţiat deja acest lucru. Inclusiv înainte de ’90, Braşovul nu a avut o reţea care să acopere întregul oraş, acum avem câteva dintre capetele disfuncţionale şi au fost complet debranşate, iar pentru astfel de situaţii va trebui să facem o analiză sectorială în zonă pentru a identifica varianta cea mai bună şi dacă există acceptanţă şi nevoie din partea populaţiei. (…) Important este să pornim de la o viziune şi aceasta să fie reintroducerea sistemului de încălzire centralizată, dar cu puncte de producere locale şi cu distanţe cât mai mici astfel încât să reducem pierderile”, a spus Coliban.

Guvernul ia în calcul o nouă extindere a perioadei în care operatorii sistemelor centralizate de încălzire să primească subvenţii de la Primării. Termenul ar fi jumătatea anului 2028. Ultima prelungire a fost aprobată de către Guvern în urmă cu doi ani.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes