Connect with us
Publicitate

Administrație

Allen Coliban: „Este inadmisibl să dezvolţi blocuri fără străzi, fără şcoli, fără grădiniţe, fără parcuri”. Pe modelul cartierului Sopor din Cluj, primarul braşovean pune accent pe nevoia dezvoltărilor integrate

Publicat

pe

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare din Braşov trebuie să gândească încă de la început proiecte sustenabile care să includă toate elementele de care are nevoie un cetăţean în viaţa de zi cu zi, de la şcoli până la parcuri, a explicat Allen Coliban, primarul Braşovului, în cadrul unei emisiuni realizate de ZF.ro.

Publicitate

„La ora actuală avem un PUG (Plan Urbanistic General) în elaborare, există multe probleme cu PUZ-urile (Planurile Urbanistice Zonale) care sunt în vigoare. Tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Braşovului va fi afectat de forma finală a PUG. (…) Cred că putem avea acest apel de a aştepta până vom avea toate studiile necesare să fundamentăm aceste decizii. Nu înseamnă că oprim dezvoltarea, am fost mereu un partener deschis către dialog, dar este necesar să oprim un anumit tip de dezvoltare care a afectat Braşovul ireversibil în ultimii 15-20 de ani. (…) E inadmisibil să facă cartiere care nu au străzile puse la punct, să ai blocuri fără străzi asfaltate timp de ani de zile, să ai cartiere fără şcoli, fără grădiniţe, fără parcuri, fără acele funcţiuni urbane de care avem cu toţii nevoie“ a declarat primarul brașovean.

El a adăugat că speră ca dialogul pe care îl va dezvolta administraţia locală cu dezvoltatorii imobiliari în următoarea perioadă să meargă spre un „transfer de bune practici“.

„Pentru că avem situaţii în care dezvoltatorii au reuşit să pună pe tapet proiecte care au şi şcoli şi spaţii verzi suficiente şi de acolo ar trebui să pornim. Pe acelaşi cadru legislativ, cum este posibil să avem şi exemple de aşa da?“ a mai adăugat edilul.

Publicitate

Primarul s-a intersectat la emisiunea ZF şi cu Tatian Diaconu, CEO al Nhood şi Ceetrus România – cei care au dezvoltat cartierul Coresi din Braşov. Primarul a subliniat că acesta reprezintă un proiect de regenerare urbană de succes, întrucât a avut un dialog constant cu administraţia locală şi ţine cont de viziunea acesteia.

„Eu încerc să găsesc înţelegere şi în felul în care diverşi dezvoltatori imobiliar abordează relaţia cu administraţia locală şi cu legislaţia în domeniu. Ei au principalul scop de a obţine profit, dar vedem dezvoltatori care merg doi paşi înapoi şi se uită şi la felul în care calitatea vieţii este încurajată în zonele pe care le dezvoltă. E important dacă ne uităm la cadrul legislativ actual, noi nu avem un palier, un nivel intermediar între PUZ şi PUG. Vedem câteva iniţiative, vedem că la Cluj a apărut acel proiect de PUZ de cartier, cartierul Sopor. E o direcţie în care mi-ar plăcea să megem ca administraţii locale, mi-ar plăcea să găsim deschidere la nivel legislativ“.

Plecând de la modelul cartierului Sopor din Cluj– care ar trebui să acomodeze 50.000 de locuitori în forma finală – primarul braşovean pune accent pe nevoia dezvoltărilor integrate.

„E important să gândim cartierul pornind de la artere colectoare, străzi secundare, grădiniţe, şcoli, parcuri şi în momentul în care îl proiectăm de aşa natură să avem instrumente economice, financiare, care să regleze eventualele nedreptăţi pe care această împărţire le face între proprietarii de facto de terenuri. La ora actuală în România este greu să faci genul acesta de dezvoltare“. a declarat Coliban.

El a mai subliniat că în contextul în care un dezvoltator prevede un spaţiu verde de peste 1 hectar, acest parc poate fi cedat municipalităţii în administrare, astfel încât serviciile de întreţinere şi peisagistică să fie suportate de autorităţi.

Publicitate

„Am avut genul acesta de exemple şi cred că sunt unele de bun augur. Nu ştiu în ce măsură sunt opţiuni reale pentru toţi dezvoltatorii, dar am avut astfel de exemple şi le-aş încuraja mai departe. Pe noi ca administraţie locală ne interesează să investim în parcuri, grădiniţe, creşe, şcoli, acea infrastructură de care orice cartier are nevoie“. a concluzionat edilul.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes