Connect with us
Publicitate

Administrație

Allen Coliban confirmă declarațiile ministrului Sănătății. Spitalul Regional Brașov a pierdut trenul finanțării PNRR, se încearcă prin POS. Totuși, vom avea un spital nou până în 2026

Publicat

pe

Premierul Florin Cîţu a declarat marți în cadrul unui interviu acordat Radio Guerilla că primul spital cu finanţare din cadrul Programului Naţional de Reabilitare şi Rezilienţă (PNRR) va fi gata până în 2023-2024. Din păcate acesta nu va fi Spitalul Regional Brașov, asta în ciuda eforturilor depuse de autorități în ultimele luni de a aduce proiectul cât mai aproape de finanțare.

Primarul Allen Coliban a confirmat ieri în cadrul unei conferințe de presă declarațiile ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, cu privire la soarta finanțării  Spitalului Regional Brașov prin PNRR. Aceasta declară în urmă cu două săptămâni că un spital de o asemenea anvergură se poate construi în minim șapte ani, astfel asumarea termenului de august 2026 impus de PNRR ar fi un risc mult prea mare pentru bugetul statului având în vedere valoarea investiției care se ridică la aproximativ 600 milioane de euro.

„Noi am vrut să includem spitalele regionale la un moment dat în PNRR şi am cerut părerea specialiştilor, iar specialiştii ne-au spus că este destul de riscant pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcţională construcţia, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”, declara Ioana Mihăilă la începutul lunii mai.

Allen Coliban a declarat  marți că în ciuda acestui lucru se va încerca finanțarea spitalului regional prin Programul Operațional Sănătate (POS) 2021 – 2027. Proiectul ar urma să ajungă pe masa ministrului Sănătății pentru propunerea de finanțare de îndată ce consultanții vor preda Studiul de Fezabilitate, care momentan este în întârziere din motive întemeiate.

Publicitate

În schimb, prin PNRR, se încearcă finanțarea unui nou spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, spital care momentan funcționează într-o clădire nedemnă de secolul în care trăim. Conform declarațiile primarului Coliban acesta din urmă are toate șansele să fie gata în termenul impus de comisia europeană.

Spitalul – investiție de interes regional, imposibil de finanțat fără ajutorul guvernului

„Prioritatea și obiectivul a fost să ajungem din urmă cele trei proiecte de spitale regionale, să mărim acest număr la patru și practic să convingem ministerul să își asume această investiție dat fiind că și dacă pornim la termenul de regional din alcătuirea acestui denumirii acestui spital nu vorbim doar de o investiție locală este o investiție cu o importanță pe toată regiunea Centru sau cel puțin pe județele din jurul Brașovului și din acest punct de vedere cred că este și absolut normal și moral ca investiția să fie asumată la nivel guvernamental.” a declarat Coliban.

Finalizarea spitalului regional până în 2026, aproape imposibilă

„Scenariile luate în calcul la nivel guvernamental au trecut prin mai multe schimbări. Dacă se vorbea în urmă cu aproximativ un an de finanțarea acestor investiții din fonduri din PNRR. Între timp noua structură de fonduri structurale ar cuprinde acel program operațional de sănătate care lasă mult mai multă flexibilitate din punct de vedere al calendarului și este o flexibilitate de care Ministerul Sănătății consideră că are nevoie mai ales din punct de vedere al gestionării unor riscuri. Niciunul dintre cele patru spitale regionale Brașov și celelalte trei nu aveau un calendar care să dea garanția că vor fi finalizate până în august 2026. Spre deosebire de fondurile structurale PNRR-ul are această constrângere clară nu există loc de derogări sau de prorogări de termene. Trebuie toate cheltuielile să fie gata până în 2026 și obiectivul să fie funcțional.

Vorbim nu doar de finalizarea unei construcții vorbim inclusiv de operaționalizarea unui spital cu tot ce înseamnă dotări și personal toate aceste lucruri noi le am pus pe masa ministerului sub forma pe care am primit o de la consultanți. Ne aflam într-un scenariu în care puteam spune că putem finaliza până în august 2026, doar că ministerul a considerat că riscul acesta este unul prea mare pentru România și pentru pentru fondurile disponibile. Prin urmare s a produs o rocadă între banii care au prinși în PNRR pentru asemenea infrastructură mare și care au fost acum direcționați către infrastructură secundară sau terțiară, inclusiv investiții în zona rurală, pe baza sistemului pe care statul român l-a primit de la Comisia Europeană urmând ca aceste investiții mari să fie finanțate prin Programul Operațional de Sănătate. Și acesta este scenariul la care ne raportăm acum.

Încă nu am văzut și nu s a ajuns la faza în care ghidurile să fie finalizate astfel încât să putem vorbi de o certitudine dar în dialogul pe care l avem cu Ministerul Sănătății avem acest acest scenariu pe care îl luăm în calcul inclusiv parteneriatul pe care l am dezvoltat este un parteneriat în care suntem și Consiliul Județean și Ministerul Sănătății este parte activă.” a explicat Coliban.

Spital nou de infecțioase și pneumo, prin PNRR

„Totodată parte din discuțiile acestea am găsit și o oportunitate dovadă că nu mai vorbim acum doar de spitalul regional vorbim și de un spital nou de Infecțioase și Pneumo pe care Brașovul are foarte mare nevoie. Dacă ne uităm la întregul spectru de infrastructura medicală aflat în municipiul Brașov probabil că cele mai problematice două spitale sunt cele de Infecțioase și vorbim de un proiect pe care sprintăm efectiv să-l terminăm în acest an pentru a putea beneficia de finanțare prin PNRR de data aceasta pentru că este un spital mai mic un spital care poate fi terminat în trei patru ani de zile și un spital care se califică pentru finanțare prin PNRR. Prin urmare pe scurt regional este pe masa ministerului, scenariul curent este de a fi finanțat prin POS (Programul Operațional Sănătate) în vreme ce Pneumo și Infecțioase îl pregătim pentru a fi finanțat prin PNRR.” a adăugat edilul brașovean.

Studiul de fezabilitate al spitalului regional, întârziat din motive pertinente

„Motivul pentru care au apărut aceste sincope sau o întârziere de o două luni de zile este pentru că pe același în aceeași zonă. Acum gândim două infrastructuri care să lucreze împreună din punct de vedere tehnic și al al proiectării. Aceasta vine cu multe provocări dar sunt suntem pe drumul cel bun în sensul de a gândi cele două spitale să lucreze unul lângă altul. Toate aceste lucruri vin evident cu niște modificări și la nivel de coeficient și la nivel de încărcare teren și la felul în care spațial sunt distribuite parcările ci infrastructurile conexe. Dar am găsit o soluție și pentru acest lucru.

Am analizat toate scenariile astfel încât să nu se compromită și să nu riscăm niciunul dintre cele două proiecte cum spuneam legat de Spitalul Regional faza în care suntem este o fază bună a fost acceptată ca atare și de către minister este și se vorbește despre el ca un proiect matur. Soluția pe care am găsit o pentru Spitalul de Boli Infecțioase este una care să nu compromită bunul mers al proiectului mare dar totodată să ne permită o avansare rapidă astfel încât anul acesta să putem pune pe masa ministerului o documentație pentru finanțare. Este ce vă pot spune la acest moment. Evident că pe parcurs vom veni și cu detalii privind privind donarea și repartiția spațială a celor două obiective. Cum spuneam Mă bucur că am am primit un prim aviz pentru pentru spital că am rezolvat problemele legate de înălțime și de proximitatea față de aeroport pentru că și acestea erau dătătoare de bătăi de cap și vreau să mulțumesc pe această cale Consiliului Județean și Autorității Aeronautice Române și ROMATSA pentru sprijin și pentru colaborare.” a conchis Coliban.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes