Connect with us
Publicitate

Social

Allen Coliban: „Braşovul este un oraş cu probleme de poluare şi a venit momentul să admitem acest lucru, să ne asumăm nişte ţinte şi să nu mai spunem că poluarea este de la grătarul cu mici”

Publicat

pe

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în cadrul Forumului Oraşelor Verzi (FOV), care se va desfăşura în săptămâna 6-12 septembrie, va anunţa „o asumare concretă şi transparentă, în termene şi cifre” privind obiectivele de mediu pentru oraş, anunţul urmând să aibă loc în cadrul Conferinţei Internaţionale a evenimentului, la care şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis.

Vorbind despre obiectivele FOV, edilul a subliniat că este momentul ca toţi braşovenii să înţeleagă schimbarea, la nivelul managementului oraşului, de direcţie, şi inclusiv de discurs şi de atitudine la nivel politic.

„Este foarte important să avem asumarea unor ţinte, lucruri pe care le vedem şi ca tendinţă europeană. Se vorbeşte despre planuri de tranziţie, despre procente de reduceri de dioxid de carbon până în 2030, despre neutralitate climatică până în 2030 şi neutralitate de dioxid de carbon până în 2050. (…) Este esenţial să marcăm cât mai vizibil schimbarea de direcţie şi inclusiv de discurs şi de atitudine la nivel politic pentru că Braşovul este un oraş cu probleme de poluare şi a venit momentul să admitem acest lucru, să ne asumăm nişte ţinte şi să nu mai spunem că poluarea este de la grătarul cu mici. Schimbarea aceasta trebuie să fie vizibilă şi foarte clară şi pentru populaţia braşoveană”, a subliniat Allen Coliban.

El a menţionat că, pe de o parte, prin acest eveniment se va transmite „un mesaj puternic”, iar pe de alta, este un bun prilej pentru a fi lansate o serie de proiecte pilot din domeniul mediului pentru braşoveni.

Publicitate

„Prin acest eveniment se va transmite un mesaj puternic – pentru că vom avea conferinţa la care va participa şi preşedintele României şi peste 100 de reprezentanţi ai autorităţilor publice româneşti -, iar pe de altă parte este un moment bun pentru a pilota anumite măsuri pentru oraş şi vorbim aici de pietonizarea anumitor zone şi diverse alte ateliere pe care le-am gândit pentru cetăţeni, atât pentru adulţi, cât şi pentru şi copii. Vrem să construim pas cu pas acceptanţă şi mândria braşoveanului de a fi parte a acestui eveniment”, a precizat primarul Braşovului.

Conform Nicoletei Cârjan, coordonator al proiectului FOV, în cadrul evenimentului sunt reunite peste 100 de activităţi, de la dezbateri, ateliere, concerte, expoziţii de fotografie şi proiecţii de filme, conceptul de infotainment fiind ales pentru a crea „contextul pentru ca oamenii să aibă disponibilitatea de a asculta şi a discuta despre lucruri mai serioase”, „nu neapărat foarte plăcute, legat de faptul că nu protejăm suficient mediul”.

„Îi aşteptăm pe braşoveni să se bucure de FOV, în Piaţa Sfatului, Piaţa Brassai, pe noul pietonal temporar din Piaţa Brassai unde vom avea street delivery, dar şi la mall-urile AFI şi Coressi şi în cartierul Avangarden, unde se vor desfăşura dezbateri publice şi ateliere pentru copii de colectare selectivă şi reciclare, avem tresurehunt, avem parada bicicliştilor – incluisv skirtbyking – concerte şi, în general, multă voie bună şi verde. Pe termen lung, ne dorim ca dezbaterea de mediu a FOV să devină un eveniment etalon pentru Europa de sud-est, ne dorim ca primari din alte ţări, ca Bulgaria, Macedonia şi Slovenia, să vină la Braşov şi să înveţe cum să accelereze tradiţia către verde. Pentru braşoveni, ne dorim să devină un eveniment de tradiţie, şi ca, de la an la an măsurăm progresele noastre ca municipalitate şi comunitate în a deveni cu adevărat capitala verde a României”, a precizat Cârjan, menţionând că toate detaliile evenimentului pot fi consultate pe fov.bv şi pe pagina de Facebook.

În ceea ce priveşte costurile finale ale evenimentului, Cârjan a precizat că acestea vor fi prezentate în şedinţa ordinară a Consiliului Local Braşov din luna septembrie.

Conform devizului aprobat în CL Braşov, de la bugetul local au fost alocaţi 665.000 de lei, iar Consiliul Judeţean a contribuit cu 20.000 de lei la cheltuielile de protocol.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes