Connect with us
Publicitate

Opinii

Alianţa Colegiilor Centenare – organizaţie a elitelor din Învăţământul Preuniversitar

Publicat

pe

Domnul profesor Octavian Florin Polexa – C.N. ,,Dr.Ioan Meșotă” Brașov , membru în Consiliul Director al Alianței Colegiilor Centenare din România, va trata, beneficiind de imensa sa experienţă, subiecte arzătoare dintr-un domeniu extrem de important pentru orice naţiune: educaţia.

Un fapt fără precedent în învăţământul românesc s-a consumat miercuri, 18 iunie 2008, la Colegiul Naţional „Sf. Sava”, din Bucureşti: a fost semnat Actul de Constituire a Asociaţiei Alianţa Colegiilor Centenare.

Publicitate

La întâlnirea organizată de Grupul de Iniţiativă, alcătuit din profesori de prestigiu ai Colegiului Naţional „Sf. Sava”, autori de manuale şi programe scolare, deţinători ai unor distincţii profesionale, dar şi prezenţe consecvente în spaţiul publicistic al presei de specialitate, au participat 27 de colegii şi licee centenare din toate zonele ţării, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, din Satu Mare, a cărui primă atestare datează de la 1634, sau Colegiul Naţional din Iaşi (1828) ori Colegiile din Oltenia: „Carol I”, „Elena Cuza” şi „Fraţii Buzeşti”, a căror existenţă datează de la 1826, 1833 şi, respectiv,1882, până la nu mai puţin centenarele „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, din Buzău (1867) – reprezentat de ambii directori la eveniment – ori Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”, din Tulcea (1883).

Au fost prezente, de asemenea, şi centenarele bucureştene „Matei Basarab” (1859), „Mihai Viteazul” (1865), „Gheorghe Lazăr” (1868), „Gheorghe Şincai” (1892), dar şi Colegiile „Mircea cel Bătrân”, din Constanţa (1896), „Ion Maiorescu”, din Giurgiu (1869), „Dr. I. Meşotă” din Braşov (1869), „D. Golescu” (1894), din Câmpulung-Muscel, „Traian”, din Turnu-Severin (1883), „Petru Rareş” din Piatra Neamţ (1869), „Ferdinand I”, din Bacău (1867), „I.L. Caragiale”, din Ploieşti (1864) etc.

În anul 2020 Alianţa Colegiilor Centenare (ACC) cuprinde 70 de Colegii Naţionale şi Licee, cu o vechime mai mare de 100 de ani.

Publicitate

S-a stabilit ca ACC să fie reprezentată de un Consiliu Director format din 5 membrii, dintre care unul este Preşedinte.

Alegerea Consiliului Director şi a Preşedintelui se face de către Adunarea Generală din 2 în 2 ani.

De la înfiinţare şi până azi, Preşedinte al ACC este prof. George Cazacu de la C.N. ,,Sfântul Sava” Bucureşti, iar membrii ai CD al ACC sunt:

  • Prof. Vasile Nicoara – C.N. ,,Mircea cel Bătrân Constanţa – responsabil zona Dobrogea, Muntenia (2008-2020);
  • Prof. Octavian Polexa – C.N. ,,Dr. Ioan Meşotă” Braşov- responsabil zona Transilvania, Argeş, Crişana, Maramureş (2008-2020);
  • Prof. Cornel Noana- C.N. ,,Unirea” Focsani – responsabil zona Moldova (2012-2020);
  • Prof. Sever Popa – C.N. ,,Mihai Viteazul” Bucureşti responsabil zona Bucureşti, Oltenia, Banat (2014-2020).

Scopul Alianţei, se spune chiar în primul paragraf al Statutului, nu este altul decât acela de a asigura promovarea calităţii în învăţământul românesc, prin creşterea autorităţii şcolii, ca instituţie menită să consacre primatul valorilor intelectuale şi morale, necesare bunului cetăţean. Formula sintetizează astfel un adevărat ideal educaţional, în care ideea de calitate nu mai poate fi gândită în afara ideii de valoare intelectuală şi morală sau, mai direct, de valoare civică. În fond, scopul, asa cum este el formulat, pune degetul pe rana realităţilor şcolii româneşti, căci atenţionează încă o dată forurile decizionale, dar şi lumea şcolii în ansamblu, asupra pericolelor care au devenit evidente: educaţia civică precară, confuzia de valori, examene naţionale nerelevante sau puţin relevante, consecinţa, între altele, a unei slabe capacităţi a şcolii de a se deschide către lumea reală şi de a impune valori. Poate de aceea, între obiectivele clar formulate ale Alianţei figurează şi acela care accentuează ideea de deschidere a membrilor Alianţei către societate, prin organizarea de activităţi comune, inclusiv realizarea de proiecte, de parteneriate cu instituţii social-culturale.

Statutul subliniază, pe de altă parte, intenţia Alianţei de a promova concepte, care au stârnit adesea controverse, precum: flexibilitate în planurile-cadru ale ministerului, programe şcolare minimale cu „posibilitatea completării programelor la nivelul şi la cerinţele de formare şi de dezvoltare specifice elevilor noştri”, selectarea propriilor elevi pe baza unor metodologii proprii, elaborarea, la nivelul Colegiilor membre, a politicilor de dezvoltare instituţională, realizarea unui bacalureat cu autoritate, adecvat elevilor acestor Colegii, elaborarea anuală a unui raport cu privire la starea educaţiei etc.

Publicitate

Obiectivele ACC sunt cuprinse în statut (art.7), care deşi elaborate în urmă cu 12 ani, sunt perfect valabile şi astăzi.

Aceste obiective sunt următoarele:

a) Promovarea flexibilității în alcătuirea planului-cadru de învățământ și a programelor școlare, cu posibilitatea completării programelor la nivelul și la cerințele de formare și de dezvoltare specifice elevilor;

b) Obținerea autonomiei financiare și administrative pentru membrii asociației, inclusiv în recrutarea/selecția personalului didactic;

c) Formularea și aplicarea unor criterii flexibile de salarizare a personalului din învățământ;

d) Selectarea elevilor pe baza unor metodologii proprii;

Publicitate

e) Elaborarea de politici proprii de dezvoltare instituțională;

f) Externalizarea unor domenii ale educației și dezvoltarea activităților extra-curriculare, inclusiv cu taxă;

g) Diversificarea și diferențierea examenului de bacalaureat;

h) Realizarea de parteneriate cu instituții de învățământ superior din țară sau străinătate, în vederea sprijinirii în carieră a absolvenților;

i) Promovarea calității, a performanței, pentru toți membrii asociației;

Publicitate

j) Deschiderea membrilor asociației către societate, prin organizarea de activități comune, inclusiv realizarea de proiecte de parteneriate cu instituții social-culturale;

k) Elaborarea, anual, a unui document, care va fi făcut public, privind starea educației;

l) Instituirea premiului Lykeion, care se va decerna anual, pentru contribuții și rezultate de excelență în domeniul educației.

În anul 2012 ACC primeşte înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I (absolvent în Clasa Palatină de la C.N. ,,Sfântul Sava”, iar din matrie 2018, înaltul patronaj este preluat de Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta.

În aprilie 2019, ACC a încheiat un Contract de Parteneriat cu Academia Română, în scopul elaborării unei strategii comune de modernizare a învăţământului.

Publicitate

Despre această strategie şi alte acţiuni importante ale ACC, vom informa în articolele următoare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes