Connect with us
Publicitate

Opinii

Alianța Colegiilor Centenare face propuneri pentru finalizarea învățământului preuniversitar

Publicat

pe

Domnul profesor Octavian Florin Polexa – C.N.,,Dr.Ioan Meșotă” Brașov , membru în Consiliul Director al Alianței Colegiilor Centenare din România, va trata, beneficiind de imensa sa experienţă, subiecte arzătoare dintr-un domeniu extrem de important pentru orice naţiune: educaţia.

Publicitate

Având în vedere situația specială din această perioadă, este imperios necesar ca finalizarea anului școlar să fie o preocupare a întregii societăți.

În acest sens, am considerat necesar să fie implicată și ACC (Alianța Colegiilor Centenare) cu un set de propuneri către Ministerul Educației, pentru a veni în sprijinul luării celor mai înțelepte decizii, de către toți cei în drept.

La inițiativa mea, în calitate de membru al CD al ACC am inițiat o conferință online cu cei 5 membri  ai Consiliului Director,  după ce, în prealabil, am discutat telefonic cu președintele ACC, prof. George Cazacu de la C.N. ,,Sfântul Sava” București, care a fost de acord cu această inițiativă.

Publicitate

Astfel, în urma conferinței, am hotărât să trimitem un chestionar pe această problematică către cele 70 de licee și colegii naționale, membre ale ACC.

Am insistat mai mult pe testul de admitere la clasa a-V-a, specific Colegiilor și Liceelor care nu au învățământ primar,  precum și pe examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

În urma răspunsului la chestionarul trimis, CD a formulat câteva idei într-un document, pe care l-am trimis D-nei ministru al Educației, sub următoarea formă:

Doamna ministru,

Contextul excepțional în care se află sistemul școlar în această perioadă de pandemie, dar și perspectiva anului școlar viitor care se prefigurează a fi cu o serie de constrângeri din aceeași cauză, ne mobilizează să contribuim la efortul de reorganizare, de adaptare și inovare necesar continuității activității didactice din învățământul preuniversitar.

Publicitate

Alianța Colegiilor Centenare, care este o asociație profesională alcătuită din 70 de licee dintre cele mai vechi din țara și cu o recunoscută tradiție  și performanță școlară, își manifestă interesul pentru implicarea în identificarea și promovarea unor măsuri care să asigure pregătirea școlară pentru actuala generație de elevi și depășirea dificultăților neobișnuite pe care sistemul de învățământ le întâmpină.

Urmare a unei largi consultări în cadrul alianței vă propunem să analizați  următoarea problematică și să dispuneți în consecință:

1) Susținem desfășurarea examenelor de Evaluare Națională și de Bacalaureat la datele și cu metodologia difuzate  de M.E.C. și propunem, pentru liceele care au învățământ gimnazial, dar în care nu funcționează ciclul primar,  organizarea testului de admitere în clasa a V-a în condiții similare, eventual, după încheierea examenului de Bacalaureat 2020.

2) Modificări/clarificări ale reglementărilor actuale:

– definirea/diferențierea noțiunilor ,,învățământ (sau școala) la distanță” și respectiv ,,învățământ (școala) on-line”;

– includerea în măsurile propuse de M.E.C. a activității de selecție și/sau admitere în clasa a V-a la unitățile școlare care nu au ciclul primar (conținuturi, efectivul de elevi/clasă);

Publicitate

– renunțarea la proba orală  și echivalarea competențelor de comunicare în limba română sau în limba modernă I sau II, atât pentru absolvenții clasei a VIII-a cât și pentru absolvenții liceului, cu mediile obținute în anul școlar 2019/2020 la limba și literatura română sau, după caz, limba modernă studiată la clasă (ori conform diplomelor/certificatelor de competențe lingvistice deținute de elevi și specificate în lista oficială a M.E.C.);

– renunțarea la proba orală/practică și echivalarea competențelor digitale pentru absolvenții de liceu, cu media claselor a IX-a și a X-a de la disciplina TIC;

– promovarea atestatului profesional la informatică și la limba modernă în baza lucrărilor de atestat elaborate de către absolvenți și depuse la comisiile din școli, în format electronic.

3) Măsuri organizatorice de inclus în reglementări:

– precizarea că nu e obligatorie prezența elevilor în școli în perioada 02 – 12 iunie în unitățile școlare care au posibilitatea tehnică de organizare on-line a cursurilor de pregătire și de recapitulare a materiei pentru examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat;

Publicitate

comunicarea Planului de Școlarizare aprobat pentru anul școlar 2020 -2021.

Cu mulțumiri, Consiliul Director al A.C.C.:

Vasile Nicoară – dir. C.N. ,,Mircea cel Bătrân” Constanța

Sever Popa – dir. C.N. ,,Mihai Viteazul” București

Cornel Noană – dir. C.N. ,,Unirea” Focșani

Publicitate

Octavian Polexa – prof. C.N. ,,Dr. Ioan Meșotă” Brașov

George Cazacu – prof. C.N. ,,Sf.Sava” București

Sperăm astfel că printr-o analiză cât mai profundă și înțeleaptă a tuturor factorilor decidenți, să se ia cele mai bune decizii privind soarta absolvenților ciclurilor de învățământ în vederea susținerii testelor  și examenelor, cu respectarea strictă a securității sanitare a tuturor celor implicați.

Prof. Polexa Octavian Florin-C.N. ,,Dr.Ioan Meşotă” Braşov, Membru în C.D. al ACC din România

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes