Connect with us

Opinii

Alianța Colegiilor Centenare face propuneri pentru finalizarea învățământului preuniversitar

Avatar

Publicat

pe

Domnul profesor Octavian Florin Polexa – C.N.,,Dr.Ioan Meșotă” Brașov , membru în Consiliul Director al Alianței Colegiilor Centenare din România, va trata, beneficiind de imensa sa experienţă, subiecte arzătoare dintr-un domeniu extrem de important pentru orice naţiune: educaţia.

Publicitate

Având în vedere situația specială din această perioadă, este imperios necesar ca finalizarea anului școlar să fie o preocupare a întregii societăți.

În acest sens, am considerat necesar să fie implicată și ACC (Alianța Colegiilor Centenare) cu un set de propuneri către Ministerul Educației, pentru a veni în sprijinul luării celor mai înțelepte decizii, de către toți cei în drept.

Publicitate

La inițiativa mea, în calitate de membru al CD al ACC am inițiat o conferință online cu cei 5 membri  ai Consiliului Director,  după ce, în prealabil, am discutat telefonic cu președintele ACC, prof. George Cazacu de la C.N. ,,Sfântul Sava” București, care a fost de acord cu această inițiativă.

Astfel, în urma conferinței, am hotărât să trimitem un chestionar pe această problematică către cele 70 de licee și colegii naționale, membre ale ACC.

Publicitate

Am insistat mai mult pe testul de admitere la clasa a-V-a, specific Colegiilor și Liceelor care nu au învățământ primar,  precum și pe examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

În urma răspunsului la chestionarul trimis, CD a formulat câteva idei într-un document, pe care l-am trimis D-nei ministru al Educației, sub următoarea formă:

Doamna ministru,

Publicitate

Contextul excepțional în care se află sistemul școlar în această perioadă de pandemie, dar și perspectiva anului școlar viitor care se prefigurează a fi cu o serie de constrângeri din aceeași cauză, ne mobilizează să contribuim la efortul de reorganizare, de adaptare și inovare necesar continuității activității didactice din învățământul preuniversitar.

Alianța Colegiilor Centenare, care este o asociație profesională alcătuită din 70 de licee dintre cele mai vechi din țara și cu o recunoscută tradiție  și performanță școlară, își manifestă interesul pentru implicarea în identificarea și promovarea unor măsuri care să asigure pregătirea școlară pentru actuala generație de elevi și depășirea dificultăților neobișnuite pe care sistemul de învățământ le întâmpină.

Urmare a unei largi consultări în cadrul alianței vă propunem să analizați  următoarea problematică și să dispuneți în consecință:

Publicitate

1) Susținem desfășurarea examenelor de Evaluare Națională și de Bacalaureat la datele și cu metodologia difuzate  de M.E.C. și propunem, pentru liceele care au învățământ gimnazial, dar în care nu funcționează ciclul primar,  organizarea testului de admitere în clasa a V-a în condiții similare, eventual, după încheierea examenului de Bacalaureat 2020.

2) Modificări/clarificări ale reglementărilor actuale:

– definirea/diferențierea noțiunilor ,,învățământ (sau școala) la distanță” și respectiv ,,învățământ (școala) on-line”;

Publicitate

– includerea în măsurile propuse de M.E.C. a activității de selecție și/sau admitere în clasa a V-a la unitățile școlare care nu au ciclul primar (conținuturi, efectivul de elevi/clasă);

– renunțarea la proba orală  și echivalarea competențelor de comunicare în limba română sau în limba modernă I sau II, atât pentru absolvenții clasei a VIII-a cât și pentru absolvenții liceului, cu mediile obținute în anul școlar 2019/2020 la limba și literatura română sau, după caz, limba modernă studiată la clasă (ori conform diplomelor/certificatelor de competențe lingvistice deținute de elevi și specificate în lista oficială a M.E.C.);

– renunțarea la proba orală/practică și echivalarea competențelor digitale pentru absolvenții de liceu, cu media claselor a IX-a și a X-a de la disciplina TIC;

– promovarea atestatului profesional la informatică și la limba modernă în baza lucrărilor de atestat elaborate de către absolvenți și depuse la comisiile din școli, în format electronic.

3) Măsuri organizatorice de inclus în reglementări:

– precizarea că nu e obligatorie prezența elevilor în școli în perioada 02 – 12 iunie în unitățile școlare care au posibilitatea tehnică de organizare on-line a cursurilor de pregătire și de recapitulare a materiei pentru examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat;

comunicarea Planului de Școlarizare aprobat pentru anul școlar 2020 -2021.

Cu mulțumiri, Consiliul Director al A.C.C.:

Vasile Nicoară – dir. C.N. ,,Mircea cel Bătrân” Constanța

Sever Popa – dir. C.N. ,,Mihai Viteazul” București

Cornel Noană – dir. C.N. ,,Unirea” Focșani

Octavian Polexa – prof. C.N. ,,Dr. Ioan Meșotă” Brașov

George Cazacu – prof. C.N. ,,Sf.Sava” București

Sperăm astfel că printr-o analiză cât mai profundă și înțeleaptă a tuturor factorilor decidenți, să se ia cele mai bune decizii privind soarta absolvenților ciclurilor de învățământ în vederea susținerii testelor  și examenelor, cu respectarea strictă a securității sanitare a tuturor celor implicați.

Prof. Polexa Octavian Florin-C.N. ,,Dr.Ioan Meşotă” Braşov, Membru în C.D. al ACC din România

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Opinii

Sportul braşovean, fără speranţe

Avatar

Publicat

pe

În Monitorul Expres de ieri, 29 septembrie 2020, colegul Adrian Marica a descris într-o ştire cum priveşte primarul ales al Braşovului, Allen Coliban, viitorul clubului municipaliităţii şi, implicit, al sportului în oraşul pe care el îl consideră „magnet” pentru toţi ceilalţi cetăţeni ai ţării care ar vrea să se mute aici cu zecile de mii.

Publicitate

„Când voi ajunge primar, mă voi asigura că va avea loc un audit complet, audit cerut încă din iarnă. Mă angajez ferm că nu vor mai exista numiri politice la clubul finanțat din taxele brașovenilor și toate procesele și procedurile de la club vor fi transparente. Voi avea grijă să construim o strategie pe termen mediu și lung prin care să aducem copiii la sportul de performanță și lumea în tribune“, sună o postare a lui Allen Coliban pe pagina de Facebook legată de ce să ne aşteptăm pentru sportul braşovean în viitor.

99% din declaraţie este despre vendetta faţă de foştii sau actualii conducători de la CSM Corona şi 1% despre un plan ambiguu de viitor.

Publicitate

Înainte de orice, trebuie spus din capul locului că, după părerea mea, Liviu Dragomir nu avea ce să caute vreodată în fruntea unui club sportiv, drept dovadă fiind scandalul uriaş în care a ajuns secţia de handbal sub conducerea sa. Probabil cel mai mare din istoria recentă a unui club din România.

Chestia cu auditul este normală, dar n-ar trebui făcut atâta tapaj de ea. Se face pur şi simplu, vinovaţii plătesc sub forma decisă de justiţie şi gata. Dar să o scoţi la suprafaţă ostentativ, aduce mai mult cu o arătare a pisicii sau cu o practică politică de intimidare a adversarului sau de a fi folosită în eventuale negocieri.

Publicitate

Cât despre planuri… „să construim o strategie pe termen mediu și lung prin care să aducem copiii la sportul de performanță și lumea în tribune“. Adică nimic.

La Braşov, un oraş cu o bogată istorie sportivă, e nevoie să se vorbească de chestii concrete. De stadion refăcut la standarde, dacă nu de unul nou. De echipă competitivă sub numele de FC Braşov – brand deţinut de Consiliul Local Braşov – cât mai curând în Liga 1. De Corona Braşov înapoi în Liga Naţională de handbal, de Braşov Wolves să câştige campionatul şi Cupa României în mod frecvent la hochei, de baschet, de atletism, de volei, de atâtea şi atâtea sporturi care au contribuit la numele Braşovului în ţară sau străinătate.

Este foarte drept că şi până acum sportul trebuia să fie unul dintre punctele prioritare ale oricărei orânduiri politice pentru că sportul de performanţă înseamnă în primul rând sănătate şi disciplină.

Publicitate

Poate pentru politicienii braşoveni sportul şi fanii sportului din Braşov nu reprezintă o masă demnă de luat în seamă în campaniile electorale, motiv pentru care se şi poartă aşa cu această ramură din care ar avea de câştigat enorm în planul imaginii atât ei, cât şi oraşul sau judeţul.

Ori, mesajul lui Allen Coliban este clar: face audit să-i arate cu degetul pe ceilalţi, nu construieşte baze, stadioane sau echipe. Pentru astea nu va fi cadrul legal sau se vor găsi mereu alte priorităţi.

Deci, fanii, sportivii, antrenorii sau cei care activează sau au activat în slujba sportului trebuie să-şi ia gândul că Braşovul va mai conta prea curând în acest domeniu.

Publicitate

foto: digi24.ro

Publicitate
Citește mai mult

Opinii

„Românul superior”

Avatar

Publicat

pe

Adrian Teacă, senior al presei braşovene şi condei ascuţit, fost om de bază la legendarul ziar braşovean „Gazeta de Transilvania”

Nu cred să existe pe lumea asta vietate mai ticăloasă, mai proastă și mai josnică decât românul care-i urăște pe români. Îl știți. Vă loviți de el peste tot, pentru că insul e pretutindenar. E genul de om căruia îi pute tot ce se petrece în țară. Totul. Iar dacă, totuși, se întâmplă ceva fain în ograda asta, sau vreun băștinaș face o chestie de tresare mapamondul, ei bine, asta e doar baftă porcească. Hahaha, chiar și calul orb mai nimerește grajdul! 

Publicitate

Pentru el, lozinca supremă e „Frumoasă țară, păcat că-i locuită”. Adică, mă înțelegeți, el nu face parte din acest popor promiscuu de hoți, puturoși, nespălați, nu! El e și nu e român, cum să vă spun, e o ființă de rasă nobilă, o existență superioară. Ai crede că și flatulația îi miroase a iasomie. De la înălțimea ființei sale de soi comentează, pufnește, blestemă, privește cu dispreț. Iar vocabularul său e deja adaptat. El zice mereu „la voi”, strâmbând din nas cu aerul că ar fi cel puțin stirpe de prinț monegasc. La voi totul e nasol, nimic nu merge. Voi n-o să ajungeți niciodată să… Voi nu sunteți în stare să… Iar dacă îndrăznești să-l contrazici, uh, nu te mai spală șapte ape! „Românul superior”. Scârbavnică și proastă creatură.

Publicitate
Citește mai mult

Opinii

Populism și ticăloșie

Avatar

Publicat

pe

Adrian Teacă, senior al presei braşovene şi condei ascuţit, fost om de bază la legendarul ziar braşovean „Gazeta de Transilvania”

345 de noi infectați azi, 17 iunie. De 40 de zile, mai exact din 7 mai, când eram la vârful pandemiei, n-am mai avut atâtea cazuri într-o zi. Sper că-s mulțumiți ciolacii, tăricenii și ponții, care și-au rupt hainele de pe ei că vor relaxare totală, cu deschiderea restaurantelor, teatrelor, stadioanelor etc. Și care le-au indus multora, mai slabi de înger, ideea că pandemia nu există, e doar o gripă cu marketing mai bun, cum zicea un gânditor din distinsa lume a fotbalului. Dacă nu ne omoară virusul, sigur o vor face populismul și ticăloșia.

Publicitate

Tot azi, Camera Deputaților a votat cu voioșie o lege prin care impozitează pensiile speciale. Mai exact, 85% din ce depășește 7000 de lei. Frumos. Discursuri sforăitoare, aplauze. Numai că nu s-a destupat șampania. Vin alegerile și toate partidele, repet, toate, au votat cu entuziasm infantil această lege. După care au venit ciolacii și au slobozit pe gură următoarea zicere: cu acești bani, guvernul poate dubla alocațiile și mări pensiile cu 40%!

Ia să vedem cum stăm. Statul a cheltuit anul trecut cu pensiile bazate pe contributivitate 14,7 miliarde de euro. Echivalent, desigur. Dacă se aplică mărirea aruncată generos de alde Olguța, cu 40%, anul viitor va trebui să scoată, mort-copt, numai pentru plata pensiilor, 22,5 miliarde de euro! 8 miliarde în plus! Euro! Știți cât cheltuiește statul cu pensiile speciale (inclusiv cele ale militarilor și MAI)? Echivalentul a 2 miliarde de euro. Cât s-ar obține prin impozitare? 200? 300? 400 de milioane de euro? Plătești cu banii ăștia și dublarea alocațiilor (circa 1,5 miliarde euro) și majorarea pensiilor (8 miliarde de euro)? Mă opresc aici. Dacă nu va fi atacată la CCR (și va fi!) legea votată miercuri nu va aduce decât echivalentul unui pahar de țuică într-o vadră cu apă. Mai nimic. Doar populism și ticăloșie. Cât cuprinde.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>