Connect with us
Publicitate

Cultural

Alexandru Ciurcu – povestea brașoveanului care a inventat prima ambarcațiune propulsată de un motor cu reacție din lume

Publicat

pe

Un om din Brașov avea un motor. A vrut să-l folosească pentru transport aerian, la baloane dirijabile – avioanele nu erau încă inventate în acel moment. Nu a avut posibilitatea să-l testeze decât pe ambarcațiuni și drezine, și a funcționat. Abia o jumătate de secol mai târziu aveau să apară primele aparate de zbor echipate cu motoare ce funcționau pe același principiu cu motorul omului din Brașov: motoarele cu reacție.

Într-un secol în care tehnica era abia la început, jurnalistul român Alexandru Ciurcu reuşea să patenteze barca cu motor propulsat de un motor cu reacție. Iniţial proiectul său viza o altă invenţie, însă, în urma unei demonstraţii, el a realizat strămoaşa şalupelor de astăzi, conform adevarul.ro.

Alexandru Ciurcu s-a născut în satul Şercaia, aflat în apropiere de Făgăraş. După ce şi-a finalizat studiile liceale la Braşov, el pleacă la Viena unde urmează studii de drept şi tehnice. Războiul de independenţă îl prinde la Bucureşti, acolo unde devine jurnalist. Însă, articolele dure pe care le-a conceput au atras atenția autorităţilor române care l-au silit să fugă la Paris, Franţa.

Testul motorului cu reacție

Ajuns în capitala Franţei, Alexandru Ciurcu se întâlneşte cu prietenul său Just Buisson, jurnalist la Bucureşti din partea agenţiei franceze de presă Havas. Acesta îl sprijină pe românul ajuns în Hexagon să patenteze şi să demonstreze eficienţa motorului cu reacţie, o invenţie despre care nici cei mai mari savanţi ai lumii nu aveau habar în acele vremuri.

Publicitate

În urma unei expoziţii aviatice, organizată în anul 1881, în care a fost prezentat un aerostat propulsat de un motor electric, Ciurcu s-a gândit să pună în mişcare aparatul de zbor cu un motor cu reacţie. Astfel, el a creat un motor a cărui forţă de propulsie era generată de combustia unor gaze.

Românul a încercat să atragă atenţia cu inedita sa invenţie Ministerului de Război al Franţei. Astfel, în anul 1886, el îşi prezintă motorul cu reacţie în public. Pentru a-i demonstra eficienţa, ataşează motorul unei bărci şi navighează în faţa tuturor pe Sena, contra curentului. Experimentul a intrat în istorie drept prima oară când o ambarcaţiune este propulsată de un motor cu reacţie. De altfel, deși un subiect controversat, Ciurcu și Buisson sunt creditați de unele publicații ca fiind inventatorii primului motor cu reacție.

Sursa en.wikipedia.org

Prezenţi la eveniment au fost şi reporterii revistei britanice „La Nature” care au descris evenimentul într-unul  din numere publicaţiei din anul 1886.

”Imaginaţi-vă o rachetă pentru artificii montată orizontal, la spatele unui vehicul, de exemplu al unei ambarcaţiuni sau sub nacela unui balon, astfel încât gazul produs prin arderea puternică, dar lentă a încărcăturii de praf exploziv să poată scăpa liber în atmosferă la spatele vehiculului.”  scria „La Nature” despre invenţia românului.

Barca cu motor, invenţie omologată   

Sursa en.wikipedia.org

Experimentul de pe malul Senei l-a transformat pe Alexandru Ciurcu în inventatorul bărcilor cu motor, deşi el, iniţial, dorea să testeze un echipament folosit pentru propulsarea în aer a avioanelor.

Inventatorii și-au brevetat invenția, obținând brevetul francez cu nr. 179001/12 octombrie 1886 pentru Ambarcațiune cu reacție – Motor cu reacție. Ulterior invenția a fost brevetată și în Germania (Nr. 39964/1886), Regatul Unit (Nr. 8182/1887), Belgia (Nr. 77755/1887), Italia (Nr. 21863/1887) și S.U.A. (1888). Patentul îl puteți observa aici.

După 1890, Ciurcu revine în România şi este numit redactor şef al ziarului „Timpul”, renunţând definitiv la tehnică. Pe 22 ianuarie 1922, acesta se stinge din viaţă la Bucureşti.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes