Connect with us
Publicitate

Social

Alertă în supermarketurile din Brașov: Fructe cu pesticide, retrase de la vânzare

Publicat

pe

Publicitate

Selgros, Penny Market, Carrefour, Mega-Image și Metro au retras de la comercializare un lot de Pomelo din 172 de magazine din țară, inclusiv din Brașov. De asemenea, Carrefour a retras de la vânzare un lot de grapefruit roșu.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a luat act cu îngrijorare de notificarea transmisă de ţara noastră ieri, la ora 15:45 pe platforma RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) a Comisiei Europene cu privire la identificarea în fructul pomelo a trei tipuri de pesticide (dinotefuran, isoprocarb şi lufenuron), dintre care două pesticide, dinotefuran şi isoprocarb, nu sunt autorizate a se folosi în Uniunea Europeană, conform unui comunicat postat astăzi pe site-ul APC.

Potrivit sursei citate, limita maxim admisă pentru cele trei tipuri de pesticide a fost depăşită de 4,2 ori în cazul pesticidului dinotefuran, de 4,5 ori în cazul pesticidului isoprocarb şi de 1,2 ori în cazul pesticidului lufenuron. Din conţinutul notificării reiese că s-a dispus măsura rechemării de la consumatori a fructelor comercializate, respectiv măsura distrugerii cantităţilor care nu au fost comercializate, fără a se indica cantitatea retrasă de la comercializare.

Conform informaţiilor de pe site-ul ANSVSA fructele pomelo aparţin Lotului 8340 importat de SC Karema SRL din China şi au fost retrase din 80 magazine Mega Image, din 55 magazine Carrefour, din 29 magazine Metro, din 4 magazine Profi, din 3 magazine Penny şi dintr-un magazin Selgros. Din păcate, din conţinutul niciuneia din cele trei notificări de pe site-ul ANSVSA nu reiese perioada în care au fost comercializate aceste fructe în magazinele din care s-au retras.

Publicitate

Motivul rechemării: depășire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (ISOPROCARB, LUFENURON si DINOTEFURAN).

Denumire produs: POMELO
Origine: CHINA
Lot: 8340

De asemenea, Carrefour a retras de la vânzare și grapefruit roșu.

Denumire produs: GRAPEFRUIT ROSU
Origine: TURCIA
Lot: 65072
Motivul rechemării: depășire a valorilor maxim admise de reziduuri de pesticide (imazilil).

Clienții care au cumpărat aceste produse sunt rugați să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazinele menționate.

Nu este exclus ca astfel de alerte să mai apară și în alte magazine din Brașov și din țară.

Mai multe detalii, precum și lista magazinelor unde au fost comercializate produsele pot fi consultate pe site-ul ANSVSA, aici.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes