Connect with us
Publicitate

Social

Alen Moisin vrea să scape de închisoare. Cum se luptă judecătorii sa-l țină închis pe brașovean, adus în Romania după ce a fost prins în Spania

Avatar

Publicat

pe

Unul dintre cei mai cunoscuți interlopi ai României care execută o pedeapsă cu închisoarea încearcă din răsputeri să obțină liberarea condiționată. Alen Daniel Moisin, fost lider informal al lumii interlope brașovene, a fost condamnat la 8 ani și 8 luni de închisoare, pentru infracțiuni grave din domeniul criminalității organizate.

În cursul carierei infracționale acesta a fost judecat pentru tulburarea liniștii publice, proxenetism, furt calificat, infracțiuni informatice, infracțiuni contra persoanelor, șantaj, cămătărie, trafic de droguri.

La o percheziție în luna ianuarie 2017, anchetatorii au găsit în locuință acestuia 46 de tablouri în valoare de 50.000 euro, 4 bucăți de fildeș de elefant având greutatea totala de 53 kg și o valoare estimata la 53.000 euro și aproape un kilogram și jumătate de cannabis. La un moment dat a plecat din țară în Spania, unde a fost prins și extrădat.

Publicitate

În prezent, Alen Moisin este închis la Penitenciarul Gherla, dar până în februarie 2021 a fost „cazat” la Penitenciarul Aiud. De atunci și până în prezent a depus mai multe plângeri cu privire la condițiile din închisoare și a solicitat recalcularea cuantumului pedepsei și chiar liberarea condiționată, scriu jurnaliștii Ziare.com.

Aproape 100 de procese la Judecătoria Aiud

Publicitate

Cu foarte puține excepții, plângerile acestuia au fost respinse în instanță că fiind neîntemeiate. Altele sunt în curs de judecată. Acesta este încarcerat în regim de maxima siguranță și este inclus în categoria condamnaților care prezintă risc, motiv pentru care viață din penitenciar este mult mai restrictivă.

Cât a fost închis la Aiud a deschis aproape 100 de procese. După transferul la Gherla, a depus și aici alte 15 sesizări. În 22 februarie, Judecătoria Gherla i-a respins o cerere de liberare condiționată pe motiv că a fost sancționat disciplinar, nu a muncit în timpul detenției, nu a avut o comportare regulamentara și nu a dat dovezi de îndreptare și nu a înregistrat recompense.

De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins recent o contestație la excutare prin care a încercat să scurteze perioada până la care poate formula o noua cerere de liberare condiționată, termen stabilit pentru luna iunie 2021. Moisin a început executarea pedepsei la data de 18 februarie 2017, când a fost adus în țară din Spania, și urmează să fie liberat la termen la data de 17 septembrie 2023. A mai stat o perioada în arest preventiv, care se scade din pedeapsa pe care trebuie să o execute.

Publicitate

Spațiul de plimbare, asemănat cu o „cușcă zoo”

Multe dintre procesele acestuia vizează condițiile din penitenciare. În 23 aprilie, Moisin și alti trei deținuți au obținut definitiv obligarea Penitenciarului Gherla de a solicita „de îndată” transferarea în alte penitenciare din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor unde li se pot asigura condițiile minime de cazare”. Aceștia au solicitat respectarea spațiului minim de patru metri pătrați pentru fiecare deținut.

Cât a stat închis la Aiud, interlopul brașovean s-a declarat este nemulțumit de condițiile din curtea de plimbare „care sunt similare unei cuști zoo” și de faptul că nu sunt geamuri termopan la camera de deținere. De asemenea, alocarea sumei de 4 lei pentru o zi de detenție este considerata de acesta „insuficienta și inumana”.

Publicitate

Moisin a mai contestat faptul că nu se respecta Directiva CEDO referitoare la numărul de ore care trebuiesc efectuate în afara camerelor de deținere, respectiv 8 ore, el petrecând doar 2 ore la plimbare. De asemenea, s-a mai plâns că, de când este în penitenciar, nu a participat la activități în afara camerei de deținere.

Într-o alta plângere, Alen Moisin a sesizat judecătorul delegat cu privire la faptul că în fiecare săptămână când da hainele la spălat i se returnează ude, fiind obligat să improvizeze în cameră diferite modalități de a le întinde la uscat. A mai spus că nu se respecta dispoziția directorului ANP care impune amenajarea unei spălătorii, spatii pentru uscat hainele sau pentru călcat. Moisin s-a mai plâns de faptul că i-a fost încălcat dreptul la învățământ precum și de faptul că i s-a refuzat pe nedrept vizită intimă.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 1,21 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,00 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Joi, 13 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,21, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Fundata, și anume 2,72 la mie.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate

Publicitate
Citește mai mult

Social

Cea mai mare rezervație cu narcise din Europa se află în județul Brașov

Redactia Brasov

Publicat

pe

În munții Făgărași, la câțiva kilometri de Satul Vad, se găsește o pădure dumbrăvită cu stejari și cu poieni de narcise. Stejarii sunt seculari din specia Quercus Robur, iar poienile cu narcise se întind pe o suprafață de 190 de hectare.

Rezervația naturală Dumbrava Vădului sau “Dumbrava cu coprine”, așa cum se mai numește datorită faptului că narciselor li se mai spune și coprine,este cea mai mare rezervație naturală de narcise sălbatice din Europa. Acest spațiu a fost declarat arie naturală protejată prin Legea nr. 5 din 06.03.2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate.

În poienile cu narcise de la Dumbrava Vădului există șase clase de habitate naturale de interes comunitar (Păduri dacice de stejar și carpen; Păduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia; Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan și alpin; Pajiști cu Molinia pe soluri calcaroase, turboase sau argiloase; Pajiști aluviale din Cnidion dubii și Pajiști de altitudine joasă) ce adăpostesc și conservă o gamă diversă de floră spontană și asigură condiții prielnice de viețuire mai multor specii din faună sălbatică.

Publicitate

Flora este constituită din diferiţi arbori și arbuşti: stejar,carpen, specii de Fraxinus augustifolia și Fraxinus excelsior, ulm-de-câmp, velniș, salcie târâtoare , măceș sau mur. Fauna este una diversificată și bine reprezentată de o gamă diversă de mamifere, păsări, reptile, broaște și insecte, unele fiind chiar protejate prin lege. Cateva exempe de păsări din preajma poienii sunt: ciuful-de-pădure, corbul, porumbelul,sticletele,pupăza, pitulicea si multe altele.

Narcisa face parte din familia Amaryllidacee şi este o specie din genul Narcissus, gen originar din nordul Africii, regiunile mediteraneene și Europa Centrală. Sunt cunoscute aproximativ 32 de specii de narcise. In rezervația naturală de la Dumbrava Vadului se gasesc specii de Narcissus poeticus (narcisă albă), Narcissus stellaris, Narcissus radiiflorus (coprine) sau Narcissus seriotinus.

Publicitate

În Poiana Narciselor s-a filmat și un episod din filmul „Neamul Şoimăreştilor“ ecranizare după romanul cu acelaşi nume al lui Mihail Sadoveanu. Iar in fiecare an, la 21 mai, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena,in poiana se organizează Festivalul Narciselor, un festival de etnologie şi folclor, însotit şi de o mare serbare câmpenească a sătenilor din zonă.

Narcisa este o floare despre care se spun multe legende
Una dintre legendele care au în prim plan narcisa, vine din mitologia greacă. Se spune că narcisa vine de Narcissus, tânărul care s-a îndrăgostit de el însuși atunci când și-a văzut reflexia într-un lac. Narcissus a alunecat în râu, fascinat de frumusețea lui și a murit. În locul acestuia, se spune că a apărut o narcisă.

O altă legendă, de data aceasta religioasă, spune că narcisa a fost prima floare care a înflorit în grădina Ghetsemani atunci când a înviat Iisus. În plus, se spune că ultima cină pe care Iisus a luat-o alături de apostolii săi a fost în perioada în care au înflorit narcisele, motiv pentru care reprezintă un mare simbol pascal.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Social

Raed Arafat: „Oamenii să nu creadă că dacă județele au ajuns pe verde nu mai trebuie să se vaccineze”

Redactia

Publicat

pe

Șeful DSU Raed Arafat a spus marți seara că România a ajuns la cel mai mic număr de pacienți la ATI din decembrie 2020 și că toate județele sunt în scenariul verde. El atrage însă atenția că acest lucru nu înseamnă că oamenii nu mai trebuie să se vaccineze.

„Astăzi avem semnale bune: vedem și numărul de cazuri de la ATI, sunt 919 cazuri. Din 1 decembrie 2020 până acum n-am atins această cifră. E un semn foarte bun de scădere a presiunii pe sistemul sanitar, pe care colegii spun că o simt deja”, a spus Raed Arafat.

Acesta a explicat că și procentul de pozitivare la testele făcute a ajuns la 3,19%, în condițiile în care în trecut se înregistrau procente chiar și de 25 sau 26%.

Publicitate

„Ieri aveam două județe în scenariul galben, astăzi au scăzut și nu avem nicio creștere de incidență în ultimele 24 de ore. Să vedem cum evoluează pentru că au început școlile, oamenii s-a întors la lucru, cei care au fost în vacanță s-au întors în țară, deci normal că mișcarea e mai mare, vremea e frumoasă, lumea iese, vedem cum evoluează, noi sperăm să ținem sub control chiar dacă vor fi anumite creșteri”, a mai spus șeful DSU, la Digi 24.

În opinia lui, vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și pentru a ajunge „la mai bine”.

Publicitate

Raed Arafat susține că unul dintre cele mai mari riscuri ale acestei perioade este renunțarea la vaccinare, ce s-ar putea petrece în momentul în care oamenii se relaxează, văzând că toate județele din țară au ajuns în scenariul verde.

„Riscul cel mai important: când vedem acest lucru, unii să spună gata, am scăpat, de ce să mă mai vaccinez. Aceste date nu trebuie să lase oamenii să creadă că dacă au ajuns toate județele pe verde gata nu mai e nevoie să ne vaccinăm, pentru că ne întoarcem unde am fost, la galben și la roșu”, a precizat secretarul de stat.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>