Connect with us
Publicitate

Social

Alen Moisin vrea să scape de închisoare. Cum se luptă judecătorii sa-l țină închis pe brașovean, adus în Romania după ce a fost prins în Spania

Publicitate

Publicat

pe

Unul dintre cei mai cunoscuți interlopi ai României care execută o pedeapsă cu închisoarea încearcă din răsputeri să obțină liberarea condiționată. Alen Daniel Moisin, fost lider informal al lumii interlope brașovene, a fost condamnat la 8 ani și 8 luni de închisoare, pentru infracțiuni grave din domeniul criminalității organizate.

Publicitate

În cursul carierei infracționale acesta a fost judecat pentru tulburarea liniștii publice, proxenetism, furt calificat, infracțiuni informatice, infracțiuni contra persoanelor, șantaj, cămătărie, trafic de droguri.

La o percheziție în luna ianuarie 2017, anchetatorii au găsit în locuință acestuia 46 de tablouri în valoare de 50.000 euro, 4 bucăți de fildeș de elefant având greutatea totala de 53 kg și o valoare estimata la 53.000 euro și aproape un kilogram și jumătate de cannabis. La un moment dat a plecat din țară în Spania, unde a fost prins și extrădat.

În prezent, Alen Moisin este închis la Penitenciarul Gherla, dar până în februarie 2021 a fost „cazat” la Penitenciarul Aiud. De atunci și până în prezent a depus mai multe plângeri cu privire la condițiile din închisoare și a solicitat recalcularea cuantumului pedepsei și chiar liberarea condiționată, scriu jurnaliștii Ziare.com.

Publicitate

Aproape 100 de procese la Judecătoria Aiud

Cu foarte puține excepții, plângerile acestuia au fost respinse în instanță că fiind neîntemeiate. Altele sunt în curs de judecată. Acesta este încarcerat în regim de maxima siguranță și este inclus în categoria condamnaților care prezintă risc, motiv pentru care viață din penitenciar este mult mai restrictivă.

Cât a fost închis la Aiud a deschis aproape 100 de procese. După transferul la Gherla, a depus și aici alte 15 sesizări. În 22 februarie, Judecătoria Gherla i-a respins o cerere de liberare condiționată pe motiv că a fost sancționat disciplinar, nu a muncit în timpul detenției, nu a avut o comportare regulamentara și nu a dat dovezi de îndreptare și nu a înregistrat recompense.

De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins recent o contestație la excutare prin care a încercat să scurteze perioada până la care poate formula o noua cerere de liberare condiționată, termen stabilit pentru luna iunie 2021. Moisin a început executarea pedepsei la data de 18 februarie 2017, când a fost adus în țară din Spania, și urmează să fie liberat la termen la data de 17 septembrie 2023. A mai stat o perioada în arest preventiv, care se scade din pedeapsa pe care trebuie să o execute.

Spațiul de plimbare, asemănat cu o „cușcă zoo”

Publicitate

Multe dintre procesele acestuia vizează condițiile din penitenciare. În 23 aprilie, Moisin și alti trei deținuți au obținut definitiv obligarea Penitenciarului Gherla de a solicita „de îndată” transferarea în alte penitenciare din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor unde li se pot asigura condițiile minime de cazare”. Aceștia au solicitat respectarea spațiului minim de patru metri pătrați pentru fiecare deținut.

Cât a stat închis la Aiud, interlopul brașovean s-a declarat este nemulțumit de condițiile din curtea de plimbare „care sunt similare unei cuști zoo” și de faptul că nu sunt geamuri termopan la camera de deținere. De asemenea, alocarea sumei de 4 lei pentru o zi de detenție este considerata de acesta „insuficienta și inumana”.

Moisin a mai contestat faptul că nu se respecta Directiva CEDO referitoare la numărul de ore care trebuiesc efectuate în afara camerelor de deținere, respectiv 8 ore, el petrecând doar 2 ore la plimbare. De asemenea, s-a mai plâns că, de când este în penitenciar, nu a participat la activități în afara camerei de deținere.

Într-o alta plângere, Alen Moisin a sesizat judecătorul delegat cu privire la faptul că în fiecare săptămână când da hainele la spălat i se returnează ude, fiind obligat să improvizeze în cameră diferite modalități de a le întinde la uscat. A mai spus că nu se respecta dispoziția directorului ANP care impune amenajarea unei spălătorii, spatii pentru uscat hainele sau pentru călcat. Moisin s-a mai plâns de faptul că i-a fost încălcat dreptul la învățământ precum și de faptul că i s-a refuzat pe nedrept vizită intimă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes