Connect with us
Publicitate

Administrație

AlegeriLocale2020/Braşov: 500 de greşeli, depistate în procesele-verbale privind buletinele pentru CJ; o problemă – voturile nule

Publicat

pe

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) Braşov a redactat 500 de hotărâri de corectare a proceselor-verbale privind buletinele de vot pentru preşedinţia Consiliului Judeţean şi candidaţii pentru funcţiile de consilieri în acest for, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Claudiu Petra.

Publicitate

Conform acestuia, cele mai multe greşeli au fost constatate privind voturile nule, cu alte cuvinte, au fost cazuri în care voturi cuantificate ca fiind nule erau, de fapt, unele valabil exprimate.

Petra a explicat că procedura de corectare a proceselor-verbale, potrivit legii, prevede ca, pentru fiecare astfel de greşeală, să fie necesară o hotărâre a Biroului Electoral Judeţean, respectiv a Birourilor de circumscripţie în cazul celorlalte buletine, pentru primari şi consilieri locali.

Astfel, marţi, până în jurul orei 18,00, erau introduse în sistemul electronic aproximativ 350 de procese-verbale din 457.

Publicitate

Preşedintele AEP Braşov a susţinut că vina pentru greşeli nu le aparţine în exclusivitate preşedintelui secţiei de votare şi locţiitorului acestuia, ci şi reprezentanţilor partidelor.

„Într-o secţie de votare unde au fost 1.000 de alegători şi 20 de buletine nule, care, de fapt, nu sunt nule, procentele pe care candidatul sau candidaţii partidului le-au pierdut sunt de 2%. Cum pot eu să mă erijez în reprezentantul unui partid dacă am lăsat să se întâmple aşa ceva?”, a spus Petra, menţionând că partidele prejudiciate ar trebui să-i schimbe pe aceşti reprezentanţi.

Atât şefii secţiilor de votare, cât şi locţiitorii acestora, care au dat concurs şi sunt avizaţi pentru aceste funcţii în baza activităţii anterioare, precum şi reprezentanţii partidelor sunt plătiţi cu bani de la buget, cu sume de 1.150 şi, respectiv, 700 de lei pentru această activitate, a precizat Petra.

Probleme similare au fost în judeţul Braşov şi la alegerile europarlamentare, când numărarea voturilor a întârziat comparativ cu alte judeţe din ţară din aceleaşi motive care au ţinut de greşelile din procesele-verbale. AGERPRES

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes