Connect with us
Publicitate

Economic

Al 3-lea contract pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Braşov – Bacău. CNAIR vrea camere video pentru transmisia live și sistem GPS

Publicat

pe

Publicitate

Firmele de proiectare au depus aprox. 100 de clarificări la contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău, a precizat duminică, directorul general interimar al Companiei Naționale pentru Investiții Rutiere (CNIR), Cătălin Urtoi. După doi ani pierduți la primul contract cu Search (reziliat amiabil) și încă o licitație ratată din lipsă de oferte, Compania de Drumuri (CNAIR) a lansat la sfârșitul lunii martie a treia licitație, durata contractului fiind tot de 24 de luni, dar cu o valoare semnificativ mai mare, între 77 și 91 de milioane de lei, aproape dublu față de precedenta.

Clarificările sunt deja obișnuite la licitațiile CNAIR și pot fi cauzate atât de o documentație neclară/incompletă cât și de intenția proiectanților de a ,,trage de timp” pentru pregătirea ofertelor. Rezolvarea clarificărilor din această etapă anterioară depunerii ofertelor reduce riscul unor blocaje în derularea contractului, transmite economedia.ro.

Deocamdată, CNAIR menține termenul de 11 mai pentru depunerea ofertelor. Dacă nu va reuși să răspundă la timp clarificărilor, atunci procedura ar putea fi suspendată (de exemplu la licitația pentru lotul Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău, Ictaș a suspendat licitația la CNSC) :

„Sunt cam 100 de clarificări pentru A 13 Brașov-Bacău, dar deocamdată nu s-a blocat (n.r suspendat), deocamdată văd că este în termen și sperăm să rămână acolo (n.r. 11 mai). Dacă nici de data aceasta nu se depun oferte suma fiind deja majorată și suficientă…înseamnă că este problema a doua, termenul de 24 de luni și este destul de stâns. Din ce am mai discutat cu diverși proiectanți termenul este o problemă, dacă nu-l respecți sunt trei certificate negative și apoi timp de trei ani nu mai poți câștiga alte contracte (n.r și nu doar la CNAIR, ci și la CFR etc.). Aici e o problemă, o să vedem pe 11 mai. Important este că, și acest proiect este într-o fază finală pentru a aproba și finaliza contractul pentru studiul de fezabilitate și Acord de Mediu” a explicat Urtoi într-un podcast realizat împreună cu activistul civic Irinel Bucur.

Publicitate

Spre deosebire de a doua licitație, anulată la începutul anului, care avea o valoare minimă de 45 de milioane lei, a treia procedură de achiziție are un cost estimat cuprins între 77 și 91 de milioane lei, dar și o durată a contractului de 125 de luni (peste 10 ani). Dacă pentru Studiul de Fezabilitate sunt prevăzute 24 de luni, CNAIR a inclus în acest contract și monitorizarea geotehnică (36 de luni), respectiv 60 de luni pentru asistență tehnică pe durata etapelor de proiectare și execuție, de asemenea și monitorizarea geotehnică, potrivit datelor pe care le-a consultat Economedia în Caietul de Sarcini. În plus, CNAIR a stabilit obligația proiectantului de a lucra cu minimum 6 foreze dotate cu sisteme GPS și camere pentru transmisia LIVE.

De la Bacău la Sibiu pe culoarul A 13/A 3 Search face completarea Studiului de Fezabilitate pentru secțiunea Brașov-Făgăraș (prelungit pentru 2024), iar din cele patru loturi ale secțiunii Sibiu-Făgăraș lotul 4 are constructor desemnat.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes