Connect with us
Publicitate

Cultural

Ajutor de 225.000 de lei din partea Primăriei Brașov pentru activitățile junilor din preajma Paștelui. La parada din Duminica Tomii vor participa 215 călăreți

Publicitate

Publicat

pe

Aleșii urmează să voteze în ședința de consiliu local care va avea loc mâine dacă aprobă sau nu ajutorul de 225.000 de lei pe care municipalitatea vrea să îl ofere junilor pentru organizarea activităților din preajma Paștelui. Bugetul a fost estimat pentru organizarea mai multor evenimente, inclusiv pentru marea paradă din Duminica Tomii.

Publicitate

Din suma totală cerută de asociațiile de juni, 10.000 de lei vor fi cheltuiți pentru următoarele activități:

  • 24.04.2022 – Investirea şerjilor
  • 25.04.2022 – Mersul la stropit
  • 26.04.2022 – Marțea cu plăcinte
  • 26.04.2022 – Aruncatu-n ţol

Cea mai mare parte a sumei alocate de municipalitate va fi folosită pentru organizarea paradei junilor. 215 călăreți vor defila pe străzile din centrul istoric al Brașovului, iar pentru fiecare june în parte a fost alocat un buget de 800 de lei. Asta înseamnă că doar cheltuielile cu călăreții se ridică la suma de 172.000 de lei.

Alți 43.000 de lei vor fi cheltuiți cu formațiile muzicale la locurile stabilite pentru fiecare grup de juni, amenajate la Pietrele lui Solomon.

Publicitate

Obiceiul Junilor de Paşte este considerat încă din secolul al XIX-lea o sărbătoare unică în felul său, Parada Junilor face parte dintr-un ansamblu complex de sărbători pe care Junii le organizau în Săptămâna Luminată. Parada Junilor cunoscută sub diverse nume – Coborârea Junilor în Cetate, Sărbătoarea Junilor, Ziua de călări, reprezintă un vechi obicei al Junilor din Şchei, considerat unic în spaţiul românesc. Ieşirea Între Chetri a Junilor din Duminica Tomii atrage admiraţia braşovenilor şi străinilor prin pitorescul costumelor tradiţionale ale Junilor, frumuseţea cailor şi unicitatea sa.

Devenit un eveniment tradiţional local şi naţional organizat de Asociaţia „Uniunea Junilor din Scheii Braşovului şi Braşovul Vechi” şi finanţat de către Primăria Municipiului Braşov împreună cu Consiliul Local Braşov, contribuie în mod esenţial la menţinerea unei tradiţii care de fiecare dată aduce un plus de imagine oraşului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes