Connect with us
Publicitate

Social

Ajutoarele sociale se măresc cu 140%. Despre ce sumă este vorba

Publicat

pe

Vin vești bune pentru asistații social din România! Statul va majora ajutorul social, începând cu anul 2021. Majorarea se va face în trei etape, iar la final suma pe care o vor încasa asistații social se va mări cu 140%, față de cea din prezent.

Publicitate

Ajutorul social crește cu 140%, în următorii 3 ani

În luna octombrie, deputaţii au adoptat propunerea legislativă care prevede creşterea indicatorului social de referinţă (ISR) până la valoarea de 1.200 lei în trei etape anuale, începând cu anul 2021. Practic suma reprezintă banii pe care îi va încasa fiecare asistat social.

Valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 lei, astfel acesta va creşte cu 700 de lei sau 140% procentual, la finalul perioadei de majorare, deoarece creșterea se va face etapizat. Prima creştere a ajutorului social este prognozată la începutul anului 2021, când va crește de la 500 de lei, la 780 de lei. A doua creştere fiind la începutul anului 2022 până la 980 de lei şi ultima creştere va avea loc pe data de 1 ianuarie 2023, când indicatorul social de referinţă va ajunge la valoarea de 1.200 de lei.

Publicitate

Ajutorul social creste cu 700 de lei

Valoarea ajutorului social va ajunge de la 500 de lei, la 1.200 de lei

Propunerea legislativă adoptată de deputați prevede ca începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă să fie modificată anual, prin hotărâre a Guvemului, pănă la data de 31 ianuarie a anului curent, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti – cu excepţia indemnizaţiei de şomaj – suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane. Pentru ca această propunre legislativă să intre în vigoare, trebuie promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea reprezintă aproximativ 0,99% din PIB

Publicitate

Propunerea legislativă, care modifică legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, a fost iniţiată de deputatul Adrian Dohotaru (deputat neafiliat) şi a primit sprijinul PSD, Pro România şi UDMR.

“Creşterea ISR va rezulta automat într-o majorare a diverselor beneficii sociale acordate prin raportare la ISR, cum ar fi ajutorul pentru şomaj, sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi, venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, etc. Impactul bugetar total al majorării de la 500 la 1200 de lei a ISR e de 1% din PIB şi este atenuat prin faptul că, potrivit calculelor noastre, aceşti bani se întorc în economie, aproape în întregime (0.9% din PIB) prin intermediul consumului. Pentru anul 2021, se estimează un impact bugetar echivalent la 0,40% din PIB. Întrucât aceşti bani se vor reîntoarce aproape integral în circuitul economic şi vor stimula cererea agregată, pentru anul 2021 estimăm un impact pozitiv al majorării ISR de 0,37% din PIB. Reamintesc că ISR a rămas nemodificat din 2008 la valoarea de 500 de lei, bazându-se informal pe salariul minim de atunci. În consecinţă, am propus creşterea ISR la 1200 de lei şi ajustarea la salariul minim de acum”, a transmis, pe Facebook, Adrian Dohotaru, iniţiatorul legii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes