Fapt divers
Agenția rusă de stat RIA Novosti: Zelenski nu s-ar afla la Kiev, ci la Brașov

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părăsit Kievul, iar ultimul mesaj video pe care l-a înregistrat ar fi editat, anunță agenția rusă de stat Ria Novosti, care citează „War on Fakes”, un canal de propagandă rusă care susține că demontează mituri legate de invazia din Ucraina.
Există două posibilități privind posibila sa locație, fie într-un buncăr din Lvov, fie în Brașov, speculează rușii.
Zvonul se bazează pe faptul că utilizatorii site-ului Flightradar ar fi observat că, în jurul orei 15.00, o aeronavă neidentificată a decolat de la granița dintre Ucraina și România, însoțită de patru elicoptere ale Forțelor Armate ale Ucrainei, iar zborul s-ar fi încheiat în regiunea Brașov, la ora 16.30.
„Este posibil ca acele aeronave să-l transporte pe Zelenski și echipa sa”, a scris RIA Novosti.
Zelenski a înregistrat un videoclip marți, ca dovadă că este la Kiev, dar canalul de propagandă „War on Fakes” notează că filmarea ar putea fi editată: „Dispare din cadru tabloul aflat în spatele lui Zelenski, iar președintele are coafuri diferite”.
De notat că într-un articol publicat în 4 martie tot „War on Fakes” scria, citând readovka.news, că Zelenski se afla deja „cel mai probabil” în Germania.
De ce au ajuns elicopterele din Ucraina la Brașov
Elicopterele despre care se vorbește în articol sunt de fapt elicopterele civile ucrainene sosite în Brașov pentru mentenanță. Este cunoscut faptul că elicopterele au nevoie de mentenanță după un număr exact de ore pentru a putea zbura în siguranță, proces ce nu mai poate fi îndeplinit în țara vecină după ce infrastructura din Ucraina a fost paralizată de invazia rusă.
4 elicoptere civile Airbus H225, deținute de Garda Națională a Ucrainei, vor fi reparate la unitatea de la Ghimbav a Airbus Helicopters România, ele aterizând marți la Ghimbav. Alte cinci aparate de zbor au ajuns deja în județul Brașov. În total la Ghimbav vor ajunge 14 elicoptere ucrainene civile.
Conform explicațiilor Ministerului Apărării Naționale, elicopterele din Ucraina sunt configurate pentru executarea misiunilor civile și nu au armament la bord.
Aparatele de zbor urmează să treacă prin operațiuni de mentenanță planificate la Airbus Helicopters România.
Aceste clarificări au fost făcute de Ministerul Apărării Naționale în contextul în care, zilele trecute, un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a avertizat că „folosirea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat”.
Zelenski: „Nu mă ascund și nu îmi e frică de nimeni!”
Președintele ucrainean i-a sfidat pe invadatorii ruși. Liderul de la Kiev anunțat marți că este chiar în Parlamentul Prezidențial și că nu se teme de nimeni.
Acesta a fost primul mesaj înregistrat de liderul de la Kiev din biroul său situat în sediul președinției ucrainene după lansarea ofensivei ruse.
Cum folosește Rusia conceptul de „fact-checking” pentru a răspândi dezinformări și ce se știe despre canalul Telegram „War on Fakes”
La o privire simplă se poate remarca că toate ”articolele” de pe prima pagină a site-ului sunt defavorabile Ucrainei și favorabile Rusiei.
Canalul folosește fațada unui proiect de fact-checking pentru a promova dezinformarea și propaganda Moscovei, potrivit medium.com.
Ziariștii de la Deutsche Welle au încercat să afle cine este în spatele site-ului asociat canalului Telegram. Pe site-ul who.is, numele operatorului este ascuns, dar pentru contact este indicată o adresă din Moscova, care nu conduce însă la societatea care a înregistrat site-ul.
Telefonul de contact furnizat s-a dovedit a fi un număr care a fost folosit în 2019 în operațiuni de fraudă financiară de tip scam.
„Nu există nicio informație, deci, despre site, despre <<ziariștii>> sau <<experții>> care verifică informațiile publicate pe site sau pe contul de Telegram. În momentul de față, nu putem spune cu certitudine cine se află în spatele <<War on Fakes>>. Dar apariția bruscă, creșterea rapidă și sprijinul generalizat din partea presei Kremlinului ridică întrebări legate de origine și influență”, notează DW.
Site-ul a fost promovat de altfel de Ministerul rus al Afacerilor Externe, care vorbește despre un „grup de experți și ziariști”:
The unprecedented stream of #fakenews on what is happening in #Ukraine is designed to stir emotions & shut down one's rational thinking
A group of experts & journalists are using expertise & common sense to debunk most egregious ones
👉 https://t.co/CjxM0AmAiQ pic.twitter.com/elgiCSDIJT
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) March 5, 2022
-
Socialacum 3 zile
VIDEO / Un grup de copii din judeţul Brașov i-a cântat lui Iohannis „O lume minunată”. Preşedintele întâmpinat ca în „Epoca de Aur” în ziua când 15.000 de cadre didactice au protestat
-
Fapt diversacum 3 zile
Pensiunile din Viscri au fost rezervate în proporție de 100% pentru perioada vizitei Regelui Charles. Monarhul britanic va ajunge în România pe 2 iunie
-
Evenimentacum 3 zile
Pui de urs, omorât de o maşină în juţeul Covasna. Al doilea animal ucis în trei zile
-
Economicacum 3 zile
ANPC a sancționat alte 8 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare
-
Socialacum 3 zile
Și angajații CFR amenință că vor intra în grevă din cauza salariilor mici și a condițiilor grele de muncă. Ei anunță un protest amplu în fața Ministerului Transporturilor
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Şase traficanţi de droguri din Brașov au fost reţinunţi. Cantități impresionante de droguri și bani confiscați
-
Evenimentacum 2 zile
Brașovul, sub atenționare cod galben de vreme severă. Meteorologii anunță ploi, grindină, descărcări electrice și vânt intens
-
Socialacum 3 zile
Reacţia unui profesor de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” după oferta guvernului: „Am luat-o ca pe o jignire personală. Poate că oamenii ăștia nu își dau seama în ce pericol ne aflăm”