Connect with us
Publicitate

Social

Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna monitorizează haitele de lupi, după ce acestea au început să atace în apropierea localităţilor

Publicat

pe

Publicitate

Odată cu eliminarea în 2016 a cotelor de vânătoare, prin declararea urșilor ca specie protejată, și lupii încep să devină o problemă, pentru că se înmulțesc și atacă bunurile oamenilor.

Săptămâna trecută s-a semnalat un astfel de caz în localitatea Cernat. Angajații Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna vor merge pe teren pentru a monitoriza haitele, a declarat directorul instituției, Gheorghe Neagu, pentru radiomureş.ro: „Nu s-au mai dat derogări la lup, având în vedere că nu au fost atacuri frecvente. În ultima perioadă, într-adevăr, și-au făcut apariția în județ mai multe haite de lupi. Am văzut în municipiul Covasna că au omorât câini, am avut un atac în localitatea Cernat într-un saivan, în care au putut să atace și au omorât 9 oi. Într-adevăr, au sfâșiat și cerb și căprior.”

Localnicii au și depus dosar de despăgubire pentru acest atac, spune Gheorghe Neagu.

Directorul APM Covasna ar putea cere o derogare de împușcare de la minister, chiar dacă lupii sunt mult mai mobili decât urșii și mai dificil de reperat.

Publicitate

Spre deosebire de urși care atacă omul dacă se simt amenințați sau se intersectează cu traseele lor de hrană, lupii nu reprezintă un pericol atât de mare pentru om, apreciază șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Mureș, Alexandru Cernea: „Din punctul meu de vedere, nu există acest risc, ca lupul să atace omul. Atât ursul cât și lupul, au populații mult crescute în România, iar acest lucru dăunează în special zonei rurale. Singura intervenție eficientă este cea a omului cu arma. Având în vedere că speciile de lup și urs sunt protejate, nu se pot acorda cote de recoltat, se dă sub altă formă. Se solicită nivel de prevenție în vederea diminuări riscului de pagube, de intersectări cu populația umană, cu animalele domestice.”

Potrivit World Wide Fund România, datele oficiale pe anul trecut indică în România o populație stabilă de 2.500 – 3.000 de lupi, răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes