Connect with us
Publicitate

Economic

Afacerile distribuitorului de medicamente brașovean Europharm au scăzut cu 16% în 2020, la 692,5 milioane lei

Publicitate

Publicat

pe

Distribuitorul de medicamente Europharm Holding, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală de profil, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 692,5 mil. lei (143,7 mil. euro), în scădere cu aproximativ 16,5% faţă de anul anterior, când compania a realizat afaceri totale de aproximativ 829,2 mil. lei (circa 175 mil. euro), potrivit rezultatelor financiare publice de pe site-ul Ministerului Finanţelor citate de Ziarul Financiar (ZF). Europharm Holding a avut anul trecut un profit net de aproximativ 2,5 mil. lei (526.000 de euro), de peste 7 ori mai mare faţă de anul anterior, conform calculelor făcute de ZF pe baza informaţiilor publice. Compania a ajuns în 2020 la un număr mediu de 379 de angajaţi.

Publicitate

Istoria Europharm Holding începe în 1994 la Braşov, iar nouă ani mai târziu, în 2003, compania a intrat în portofoliul britanicilor de la GlaxoSmithKline. În 2016, GSK a vândut divizia de distribuţie de medicamente către Interbrands, ieşind din businessul farma. Înainte de a renunţa la partea de distribuţie, GSK a vândut şi fabrica de medicamente pe care o deţinea la Braşov către doi antreprenori locali. Compania deţinea anul trecut 10 depozite la nivel naţional, în Chitila – Bucureşti, Baia Mare, Craiova, Cluj, Galaţi, Sibiu, Iaşi, Suceava şi Timişoara, distribuind la peste 4.000 de clienţi, farmacii, spitale, drogherii.

Anul 2019 a adus în prim-plan producţia locală de medicamente în câteva tranzacţii care au mai mişcat piaţa, după ce în ultimii ani nu au mai fost astfel de investiţii. Zentiva Group, care deţine pe piaţa locală al doilea producător de medicamente după vânzări, a cumpărat în 2019 compania românească de suplimente Solacium de la grupul A&D Pharma.

România mai are puţine fabrici care produc local medicamente, în piaţă activând circa 120 de firme care au ca domeniu de activitate fabricarea produselor farmaceutice. Aceste companii generează afaceri totale de peste 2,5 miliarde de lei, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Publicitate

În ultimii ani nu au mai fost investiţii în construcţia de noi fabrici în ţară, mai mult, companiile mari s-au retras din producţie, cum a fost cazul britanicilor de la GSK, care au închis în 2016 fabrica Europharm de la Braşov, pentru ca ulterior să o vândă către fraţii Santa, doi antreprenori locali, care au branduit compania sub numele Santa SA.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes