Connect with us

Economic

Afacerile brașovenilor de la Bilka Steel sar de 600 mil. lei în 2019. Vânzările scad cu 25% în aprilie, dar revin puternic în mai

Avatar

Publicat

pe

Producătorul de acoperișuri Bilka Steel, deținut de brașoveanul Horațiu Țepeș, a reușit să încheie anul financiar 2019 cu o creștere a afacerilor de 24% față de anul financiar precedent, ajungând la o cifră de afaceri de 655 mil. lei (138 mil. euro). Profitul net a ajuns la 64 mil lei (13.5 mil euro), în creștere cu 38% față de anul precedent. 

Publicitate

La finalul anului financiar încheiat în decembrie, Bilka Steel avea un număr mediu de 476 angajați, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, în creștere cu 21% fata de 2018. Mai bine de jumătate din angajați se afla în unitatea de producție din Brașov, conform reprezentanților companiei.

În prezent, Bilka trimite acoperișuri la export în Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia, Austria, Irlanda și Ucraina. Pentru anul curent Horațiu Țepeș și-a propus creșterea cu 50% a vânzărilor în străinătate. Exporturile au avut o pondere de 10% din totalul veniturilor în 2019.

„Cea mai mare provocare pentru noi este să menținem ritmul de creștere pe divizia de rezidențial, care în acest moment a ajuns la maturitate. În același timp, vrem să dezvoltam divizia de industrial și să ne uitam spre domenii conexe domeniului nostru de activitate care pot contribui la o creștere și dezvoltarea companiei și a portofoliului de produse. Căutam constant noi mijloace de dezvoltare”, a declarat Horațiu Țepeș, într-un interviu pentru ZF.

Publicitate

Investiții de 25 milioane de euro în perioada 2017 – 2020

După achiziția și integrarea platformei Romlag (o parte a Rulmentul Brașov) în fluxul de producție în 2014, în urma unei investiții de 10 mil. euro, compania a trecut la o nouă etapă de dezvoltare concentrată pe divizia industrială.

În 2017, Bilka a a achiziționat fosta platforma Hidromecanica 2 în suprafață 9.4 HA, într-o tranzacție estimată la 5.4 mil. euro.

Bilka Steel

„Acum că am achiziționat platforma, vom începe lucrările de renovare care vor dura un an. Experiența anterioară cu recondiționarea și integrarea în fluxul de producție al platformei Romlag ne va ajuta să gestionăm corect acest nou proiect. În același timp, vom lucra la achiziția echipamentelor de producție și a materiilor prime necesare și la extinderea echipei responsabile de această divizie. Investiția va fi implementată în trei ani și poate fi finalizată în 2020, odată ce noua platformă va fi renovată și complet echipată. Primele rezultate ale acestor investiții vor fi observate până la începutul anului 2019, când estimăm că producția de panouri izolate va fi gata de lansare”, declara Horațiu Țepeș în 2017.

Publicitate

La începutul anului curent compania a obținut autorizația de construire pentru noua linie de producție de panouri industriale. Pentru anul curent, compania și-a bugetat investiții de 10 milioane de euro. Actualmente vânzările din sectorul industrial reprezintă doar 10% din cifra de afaceri conform reprezentanților companiei, restul de 90% fiind ocupate de sectorul rezidențial. La finalizarea investițiilor, diversificarea portofoliului de produse prin noua linie de producție ar trebui să-i ofere companiei același ritm de creștere înregistrat în anii precedenți.

Revenire puternică în mai, dupa o scadere cu 25% in aprilie

„În a doua parte a lui aprilie, lucrurile s-au stabilizat, am închis luna aprilie la 75% din nivelul anului trecut, iar începând cu luna mai lucrurile au revenit la nor­mal, suntem peste volu­mul vânzărilor din aceeaşi perioadă a anului trecut. Credem că, în lunile urmă­toare, vânzările vor merge într-o direcţie bună. Totuşi, încă sunt foarte multe necunoscute pentru a putea face previziuni”, a declarat Hora­ţiu Ţepeş  pentru ZF.ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

După 30 de ani în România, Stefanel închide toate magazinele de la noi, inclusiv cel de la Brașov

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Grupul italian de modă Stefanel, primul retailer străin venit în România, în 1991, și, astfel, un deschizător de drumuri pentru retailerii străini din industria modei de pe piața locală, se pregătește să își închidă toate magazinele din România, afacerea fiind preluată de un alt retailer italian de modă, dar cu prețuri reduse, OVS, controlat de fondul de investiții italian Tamburi Investment Partners.

În contextul acestei tranzacții, toate cele circa 10 magazine din România vor fi închise în perioada următoare, afectând aproximativ 50 de angajați.

Publicitate

Stefanel, o afacere de familie lansată în 1959, a intrat în insolvență și administrare judiciară în septembrie 2019, fiind scoasă la vânzare în vara anului trecut. Luna trecută, brandul a fost cumpărat, cu 3,2 milioane euro, de OVS, care mai deține în portofoliu magazinul universal Upim și retailerul de articole pentru casă Croff. Imediat după semnarea tranzacției, Stefano Beraldo, CEO OVS, a anunțat că doar o parte dintre unitățile și angajații Stefanel vor fi păstrați. Acum, decizia este ca pe „lista neagră” să intre, în totalitate, și magazinele din România.

Aflați amănunte de pe profit.ro.

Citește mai mult

Economic

Profitul IAR Braşov a scăzut anul trecut cu 31%. Cu toate acestea, profitul companiei a fost de peste 34 de milioane de lei

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

IAR Braşov, companie ce realizează mentenanţă şi reparaţii pentru elicoptere, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 34,06 milioane de lei, cu 31% sub cel din 2019, în contextul diminuării veniturilor din exploatare cu 31%, la 261,64 milioane de lei, reiese din raportul emitentului publicat astăzi de companie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cheltuielile cu materiile prime, materialele şi mărfurile au fost de 178,32 milioane de lei, în scădere cu 33% faţă de cele din 2019, în timp ce cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 46,59 milioane de lei, în creştere cu 13,4%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. La finele anului trecut, cheltuielile totale de exploatare ale companiei aeronautice erau de 221,23 milioane de lei, cu 33% mai mici decât cele din anul anterior, în sumă de 329,78 milioane de lei.

Publicitate

În acest context, IAR Braşov a raportat pentru 2020 un profit din exploatare de 40,4 milioane lei, cu 22% mai mic decât cel din anul anterior, rezultat ce a fost deteriorat de o pierdere financiară de 3,48 milioane de lei (faţă de un profit de 4,44 milioane lei în 2019).

Acţionarul principal al IAR Braşov este Statul Român care, prin Ministerul Economiei deţine 64,89% din compania aeronautică, scrie bursa.ro.

Citește mai mult

Economic

Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an. Autorizaţiile de construire pentru case au accelerat pe final de 2020 comparativ cu cele pentru blocuri

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Numărul autorizaţiilor de cons­trui­re pentru case a fost în decembrie 2020 de 13 ori mai mare faţă de al celor pentru blocuri. Diferenţa dintre cele două tipuri de construcţii era, în aceleaşi două luni din 2019, de nouă ori (în noiembrie) şi de şase ori (în decembrie), arată calculele făcute de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Mai mult, în decembrie 2020 comparativ cu decembrie 2019, numărul autorizaţiilor de construire pentru case a fost cu 18% mai mare, în vreme ce al celor pentru blocuri – cu 41% mai mic. Deşi tendinţele abia acum se conturează, decizia de a construi o casă fiind una care necesită timp şi analiză îndelungată, datele Institutului Naţional de Statistică arată că interesul pentru spaţii verzi, curte şi aer curat în jurul casei este tot mai mare.

Publicitate

„Piaţa rezidenţială s-a schimbat în ultimul an în principal la nivel de percepţie şi din punctul de vedere al dorinţelor cumpă­răto­rilor. Poate cea mai importantă schimbare ţine de suprafaţa în sine a locuinţei. Tot mai mulţi cumpărători au căutat locuinţe cu un spaţiu exterior mai mare, fie că vorbim de terase şi grădini sau balcoane. Concomitent, a crescut şi nevoia pentru o suprafaţă interioară mai mare, spaţiul suplimentar fiind de regulă necesar pentru amenajarea unei zone dedicate desfăşurării activităţii profesionale. Aceste două nevoi au dus la o creştere a cererii pe segmentul de case“, spune Viorel Mohorea, condominium sales manager în cadrul agenţiei SVN România.

Per total, numărul autorizaţiilor de construire acordate în 2020 pentru locuinţe este cu 1% mai mic faţă de 2019. Astfel, în 2020 s-au eliberat 41.311 astfel de documente, faţă de 42.541 în 2019. Scăderea numărului de autorizaţii eliberate anul trecut produce efecte în lanţ, ajungând până la cei care fabrică materiale de construcţii.

„Declinul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale din 2020, coroborat cu nivelul ridicat al percepţiei de risc pe care consumatorii o au, va produce efecte şi pe piaţa de acoperişuri“, spune Horaţiu Ţepeş, proprietarul producătorului de acoperişuri Bilka Steel din Braşov.

Aceeaşi temere se resimte şi în alte sec­toa­re din piaţa extinsă a materialelor pentru cons­trucţii.

„În pofida evoluţiei bune de până acum, cu siguranţă că influenţa pandemiei îşi va arăta consecinţele în 2021 şi, foarte pro­babil, şi în 2022. Volumul deosebit de scăzut al soli­ci­tării au­to­ri­zaţiilor de construire repre­zintă un sem­­­nal timpuriu al volumului redus de pro­iecte ca­re vor demara“, spun şi reprezen­tanţii GEZE România, subsidiara locală a pro­du­că­torului german de uşi cu acţionare automată GEZE.

Publicitate

Această schimbare de trend, care se manifestă prin creşterea interesului pentru viaţa la casă, vine după ce, în ultimul deceniu, numărul autorizaţiilor eliberate anual pentru construirea blocurilor aproape s-a triplat, în timp ce avizele pentru case au cunoscut o scădere de 4% în acelaşi interval, potrivit unei analize a ZF. Astfel, dacă în 2010 s-au acordat mai puţin de 1.500 de autorizaţii pentru ridicarea blocurilor, în 2019 numărul lor a depăşit 3.700. În acelaşi timp, avizele pentru case au fost în 2019 în număr de aproximativ 38.800, faţă de aproape 41.000 în 2010.

Publicitate

Izolarea din timpul stării de urgenţă i-a făcut însă pe mulţi români să-şi dea seama cât este de important să aibă posibilitatea de a avea aer curat şi spaţiu în jurul casei. Încă din luna aprilie 2020 apăruseră multe anunţuri ale locuitorilor din oraşe care căutau să închirieze sau să cumpere case la curte. Dezvoltatorii imobiliari spun şi ei că oamenii devin mai interesaţi de case decât de apartamente în blocuri, singura problemă fiind că, de regulă, casele se găsesc în zone limitrofe marilor oraşe, iar cel puţin în zona Bucureştiului infrastruc­tura urbană pentru a avea acces la centrul oraşului este ineficientă.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>