Connect with us
Publicitate

Administrație

Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav va fi legat la rețeaua feroviară națională. Proiectul, pentru care Consiliul Județean a primit undă verde de la Ministerul Transporturilor, va costa în jur de 150 de milioane de euro

Publicat

pe

Undă verde pentru un nou mare proiect de infrastructură care va fi realizat în judeţul Braşov: legarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav la reţeaua feroviară naţională. La solicitarea formulată de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban, conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a emis Ordinul nr. 2356/28.12.2023 pentru actualizarea anexei de proiecte analizate, aprobate şi propuse spre implementare de către Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R.” SA, între acestea fiind inclusă şi realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

Publicitate

Documentul ministerial mandatează Compania Naţională „C.F.R.” SA să constituie parteneriatul cu UAT Judeţul Braşov – prin Consiliul Judeţean Braşov şi să încheie protocolul privind implementarea proiectului.

Includerea obiectivului „Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” în lista proiectelor pe infrastructură feroviară publică asumate de Ministerul Transporturilor, prin CN „CFR” SA, reprezintă o garanţie în plus că acest obiectiv se va realiza, administraţia publică judeţeană fiind pregătită să se implice în derularea tuturor aspectelor care ţin de implementarea proiectului.

După ce în septembrie 2023 CJ Brașov a aprobat hotărârea privind necesitatea și oportunitatea proiectului „Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav”, în perioada următoare deliberativul judeţean va adopta acordul de parteneriat cu Compania Naţională „CFR” SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Brașov, în vederea implementării proiectului, primul pas fiind elaborarea cererii de finanţare şi depunerea ei în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Publicitate

Obiectivul general al proiectului „Realizare conexiune feroviară cu Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav” îl constituie dezvoltarea unui sistem de transport combinat care să permită legătura transportului aerian cu transportul feroviar în condiţii de siguranţă şi eficienţă.

Proiectul prevede realizarea unei variante de conectare a AIBG la reţeaua feroviară existentă în zonă, cu linie dublă electrificată, centralizată în staţia Ghimbav, cu racord direct în magistrala 200 pe direcţia Codlea (Sibiu), cu o staţie cu două linii situată în imediata vecinătate a terminalului AIBG şi o linie pentru zona de cargo.

„Mă bucur că proiectul nostru de conectivitate feroviară a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, bine fundamentat şi prezentat în cele mai mici detalii, a devenit unul prioritar pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Ţin să evidenţiez contribuţia domnului ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, la această reuşită, având în vedere că domnia sa a pus bazele proiectului, în perioada în care s-a aflat la conducerea Consiliului Judeţean, iar din actuala poziţie ministerială l-a sprijinit în permanenţă. Construirea Aeroportului a fost un obiectiv strategic pentru noi, iar funcţionalizarea lui completă prin legarea la principalele căi de transport, fie ele feroviare sau rutiere, este un pas înainte obligatoriu, care va permite dezvoltări ulterioare. După ce anul 2023 ne-a prilejuit mari satisfacţii, prin finalizarea celor mai mare proiecte din istoria Consiliului Judeţean Braşov, suntem decişi să începem anul 2024 în forţă şi să dăm startul altor obiective investiţionale la fel de importante pentru judeţul nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban.

Valoarea estimativă a proiectului este de 148,62 milioane de euro (fără TVA).

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes