Connect with us
Publicitate

Economic

Aeroportul Internaţional Braşov este aproape gata. Autorităţile spun că de pe 1 noiembrie se va decola de la Ghimbav

Publicat

pe

Autoritățile locale susțin că Aeroportul Internaţional Braşov va deveni operațional pe 1 noiembrie. Va avea un turn de control virtual şi tehnologie inovativă în navigația aviatică mondială.

Înainte de a fi o primă mistrie, aeroportul din Brașov a fost un mit. În folclorul urban, s-a statuat ideea că la Brașov, din cauza reliefului montan, a vremii și a curenților de aer, niciodată nu va exista un aeroport.

Lucrările au fost demarate în 2012. Datorită noii tehnologii, aeroportul va avea un turn de control virtual, o tehnologie inovativă și rar utilizată chiar și pe plan mondial în controlul traficului aerian.

Practic, avioanele care vor decola și ateriza la Brașov vor fi dirijate de controlorii Aeroportului din Arad, aflați la 400 de kilometri distanță.

Publicitate

Cu arhitectură de inspirație gotică și tehnologie de navigație postmodernă

„Fațada terminalului, aflat în Ghimbav, la 9 kilometri de Brașov, privește către Muntele Tâmpa. Construcția aeroportului e plasată în vestul orașului, în direcția Fărăgaș. Iar clădirea are linii inspirate din arhitectura cetăților fortificate și bisericilor gotice care împânzesc Transilvania. Este o reverență adusă multiculturalismului”, spune Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov pentru Libertatea.

Construcția clădirii e finalizată. Sunt gata pista de decolare-aterizare și terminalul. Sunt gata și platforma de îmbarcare-debarcare, clădirile auxiliare, instalațiile, racordarea la rețelele de utilități, căile de rulare și drumurile de acces către aeroport. Parcarea are și stații de încărcare pentru mașini electrice.

Călătorii vor străbate repede distanța dintre punctele de check-in, poarta de verificare a securității, a pașapoartelor și până în zona de așteptare și îmbarcare. Senzația de spațiu este dată de înălțimea etajelor și a pereților din sticlă.

Unde e turnul de control?

Din imaginea de ansamblu lipsește însă acum un element simbolic pentru orice aeroport din lume: turnul de control. Deși nu va lipsi din proiectul final, acum fiind în stadiu de machetă, turnul virtual al aeroportului Brașov va aduce doar ca formă cu unul clasic.

În vârful lui nu va lucra niciun controlor de trafic. La ferestrele aflate pe toată circumferința turnului vor fi montate camere video, senzori și echipamente de monitorizare și supraveghere de ultimă generație, iar avioanele care vor ateriza sau decola de la Brașov vor fi dirijate de controlorii de la Arad.

Soluția turnului de control virtual, o tehnologie revoluționară chiar și pe plan mondial, a fost aleasă, după cum au declarat decidenții de la Brașov, în colaborare cu Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene, Eurocontrol.

„Decizia alegerii dotării cu remote tower a fost luată după o analiză complexă făcută de întreaga echipă din care fac parte și ROMATSA și Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Această soluție, care este una avansată poate reprezenta viitorul”, spune același  Adrian Veștea.

Modelul din Suedia

O delegație românească tocmai s-a întors din Suedia, unde a fost împreună cu toți cei implicați în realizarea și funcționarea turnului virtual, inclusiv controlorii de trafic de la Arad. Ei au fost duși de cei de la Saab Digital Air Traffic Solutions, firma care va implementa soluția de turn remote și la Brașov, la sediul LFV – furnizorul de servicii de navigație aeriană din Suedia.  „

„Am fost la centrul de dirijare a traficului aerian situat în localitatea Sundsval, de unde sunt dirijate de la distanță patru aeroporturi, dintre care cel mai îndepărtat este situat la peste 1.200 km. Colegii de la ROMATSA și de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română au putut să obțină astfel toate informațiile legate de dirijarea la distanță”, a explicat șeful CJ Brașov.

Provocare pentru navigația aeriană din România

„Am urmărit controlorii de trafic la lucru în fața pupitrelor, dirijând traficul pe aeroporturi aflate la distanță, în zone de munte, acoperite de zăpadă. Sunt imagini ca în filmele SF, cu oameni înconjurați de monitoare uriașe, având o vedere de 360 de grade asupra pistelor de aterizare, ecrane pe care pot face zoom în punctele pe care le doresc și să le plimbe pe ecrane unde vor”, a descris Alexandru Anghel, directorul executiv al Direcției Implementare Aeroport.

Directorul susține că specialiștii români au avut ocazia să obțină toate explicațiile necesare pentru a înțelege provocările prin care au trecut cei care au gândit și certificat acest sistem complex, dar sigur pentru aeronavele dirijate.

Din delegație a făcut parte și Marius Cojoc, directorul general al ROMATSA, împreună cu „echipa de controlori zero”, care vor dirija de la Arad aterizarea și decolarea aeronavelor de pe Aeroportul Brașov.

„Era necesar să vedem cum operează un astfel de turn virtual, cu toate tehnologiile de monitorizare video, prin senzori și toate celelalte echipamente de supraveghere, prin transmisia în timp real, asigurându-se astfel un grad de siguranță suplimentar”, consideră șeful ROMATSA.

„Pe lângă Suedia, spun cei implicați în construcția și operarea aeroportului de la Brașov, tehnologia virtuală în controlul traficului aerian este utilizată și de aeroporturi din Marea Britanie, Olanda, Germania, Belgia și SUA. „Anul acesta, deschiderea Aeroportului Internațional Brașov, va pune România pe lista țărilor care dețin tehnologie de ultimă generație în aviație”, a spus Marius Cojoc, directorul ROMATSA.

Aeroportului Internațional Brașov în date și cifre:

  • Investiție totală: 70 de milioane de euro
  • Pistă de 2.840 de metri lungime și 45 de metri lățime
  • conectat la calea ferată și viitoarea autostradă A3
  • 300.000 de călători trafic anual estimat organigramă cu
  • 60 de angajați (doar oamenii aeroportului, fără cei ai companiilor)
  • 18 destinații în orașele-hub din Europa
  • Discuții cu operatorii aerieni TAROM, Blue Air, WizzAir, Lufthansa, LOT, Turkish Airlines, El Al, Air Bucharest
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes