Connect with us
Publicitate

Administrație

Aeroportul de la Ghimbav, tot mai aproape de a fi finalizat. A fost livrat şi echipamentul de radionavigaţie

Publicat

pe

Echipamentul de radionavigaţie DVOR produs de compania italiană Thales pentru Aeroportul Internaţional Braşov a fost livrat vineri, 23 septembrie, pe amplasamentul de la Ghimbav.

Publicitate

Potrivit reprezentanţilor asocierii UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL care implementează contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specifice”, în zilele următoare se va face şi livrarea echipamentului ILS.

Instalarea celor două echipamente de radionavigaţie o va realiza asocierea UTI – BOG’ART, 90% din lucrările la fundațiile acestora fiind deja finalizate, în timp ce punerea în funcţiune şi testarea lor vor fi efectuate de experţii producătorului italian.

În luna octombrie este programată livrarea echipamentului DME, care va fi amplasat şi el în perimetrul Aeroportului.

Publicitate

„Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană reprezintă partea cea mai complexă, specializată, necesară şi obligatorie pentru funcţionarea Aeroportului Braşov. Asigurarea serviciilor de navigaţie se bazează pe o serie de componente inseparabile, interdependente şi tratate unitar: echipamente de radionavigaţie, comunicaţii, meteo, clădire de contingenţă/ turn remote, proceduri de zbor, spaţiu aerian controlat. Procedurile de zbor se execută în baza datelor furnizate de către echipamentele de radionavigaţie, date care sunt stocate în serverele amplasate în clădirea de contingenţă şi sunt transmise către controlorii de trafic care asigură dirijarea”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Următoarea etapă o reprezintă calibrarea echipamentelor de radionavigaţie, care se va realiza în perioada 12-19 decembrie, când este planificată verificarea din zbor a acestora cu ajutorul unui avion de calibrare al Autorităţii Aeronautice Civile Române.

„Zborurile de calibrare nu se pot executa fără a avea echipamentele de radionavigaţie instalate, în mod special partea de comunicaţii sol-aer. Avionul de calibrare va verifica şi va ajuta la calibrarea echipamentelor de radionavigaţie, va verifica dacă procedurile de zbor pot fi executate în siguranţă şi dacă au acoperire de semnal în tot spaţiul aerian controlat pentru Aeroportul Braşov. Cu această ocazie vor fi realizate reglajele finale ale echipamentelor şi respectarea cerinţelor privind procedurile instrumentale de zbor elaborate pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, a menţionat şeful administraţiei judeţene.

După validarea din zbor a echipamentelor şi a procedurilor de zbor, urmează instruirea controlorilor de trafic pentru a le folosi corespunzător, iar de acest lucru se va ocupa ROMATSA, la începutul anului viitor.

Tot la începutul anului 2023 se vor publica în AIP datele de aerodrom, datele privind spaţiul aerian şi procedurile de zbor, astfel încât toate companiile aeriene să le cunoască şi astfel să se pregătească în mod corespunzător pentru operare.

Publicitate

Această etapă va dura 60 de zile, iar în paralel vor fi parcurse celelalte etape procedurale care ţin de certificarea infrastructurii şi a echipamentelor aeroportuare, demersuri absolut necesare pentru operaţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

În ceea ce priveşte stadiul la zi al construcţiei clădirii de contingență a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, el este conform graficului asumat de constructor.

„80% din construcţia pereţilor cortină este realizată, aceştia urmând să fie finalizaţi până la sfârșitul lunii septembrie. Pe restul fațadelor se lucrează la structura-suport pentru placarea cu fibrociment. Realizarea hidroizolațiilor este terminată, astfel că se pot executa fără probleme lucrările pe partea de finisaje. La interior, pereții de compartimentare sunt finalizaţi și se desfăşoară lucrări la pardoseli, se montează uşile și se fac zugrăveli. La parter, instalațiile sunt realizate aproape în totalitate și echipele de muncitori fac pregătirile necesare montajului echipamentelor de navigaţie aeriană, programat în luna octombrie. De asemenea, au început lucrările la rețelele exterioare – canalizări pluviale, canalizare menajeră, trasee de cabluri și fibră optică”, a precizat Adrian-Ioan Veştea.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Observator

    23 septembrie, 2022 at 8:06 pm

    Mult mai simplu si clar ar fi sa ni se prezinte o lista cu lucrarile ramase de executat,in ce stadiu se afla fiecare si termenul de finalizare a fiecarei lucrari,asta ca sa nu mai amintim de costurile suplimentare importante ca urmare a ratei inflatiei; in loc de asta ni se ofera din cand in cand cate o frantura de stire pentru ca in mod propagandistic sa se creeze impresia ca „aeroportul este tot mai aproape de finalizare…” ; dar nimeni nu stie cat de aproape sau cat de departe…; in curand va deveni o stire si ca echipentele au fost mutate dintr-o parte in alta…oare cei care ne duc cu vorba nu realizeaza cat de penibili sant ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes