Connect with us
Publicitate

Administrație

Adrian Veștea: Aeroportul Ghimbav devine operațional în 2022. Primele curse vizate, către Germania și Israel

Publicat

pe

Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov, a declarat într-o emisiune realizată de Ziarul Financiar că aeroportul din Ghimbav va fi gata anul acesta, cu excepția turnului de control virtual, care va fi finalizat anul viitor.

Cel mai mare şi important proiect de infrastructură din Braşov derulat în pre­zent, aeroportul din Ghimbav, ar putea deveni operaţional în 2022, conform declarațiilor lui Veștea.

„Aeroportul va fi gata până la finalul acestui an dacă nu apar probleme cu lu­cră­rile. Mai este componenta de radio­na­vi­gaţie pe care o vom implementa pâ­nă anul viitor când obiectivul va deveni ope­raţional. Avem finalizată pista, căile de ru­lare, balizajul, canalizarea pluvială, ter­mi­nalul, care este al treilea ca mărime din ţară după Otopeni şi Cluj. Acesta va fi pri­mul aeroport construit în România după 1974. Anul viitor va fi funcţional“, a spus pre­şedintele Consiliului Judeţean.

El a subliniat că sunt vizate cât mai multe curse aeriene către Germania, având în vedere investitorii locali dar şi către Israel sau alte destinaţii, în funcţie de cererea din piaţă.

Publicitate

„Avem evaluări făcute, o evoluţie a numărului de pasageri iar acest aeroport va fi concesionat. Estimările erau pentru a ajunge la un milion de pasageri anual, însă aceste estimări au fost acum influenţate de pandemie. Odată ce vom ajunge la un milion de pasageri, va urma o extindere. Pentru început vom opera în regie proprie aeroportul. Va exista o licitaţie în acest sens iar noi pregătim documentaţia“, a subliniat Adrian Veştea.

Există interes şi pentru un terminal cargo. „Am avut astfel de discuţii şi chiar am proiectat cu ajutorul CFR Infrastructură – avem documentaţie pentru a face o legătură şi pe calea ferată cu aeroportul. Am încercat să îl includem pe PNRR, nu s-a putut, dar sperăm în viitor să fie inclus într-un alt proiect cu fonduri europene“, a subliniat preâşedintele.

Tot pe calea ferată consiliul judeţean are în plan un tren metropolitan pentru a permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon dar şi a presiunii pe infrastructura rutieră.

„Proiectul trenului metropolitan se poate realiza uşor deoarece poate beneficia de o infrastructură care deja există spre Sinaia sau Hărman. Acum se lucrează la pregătirea studiului de fezabilitate de către agenţia metropolitană şi după acest studiu se pot accesa fonduri pentru echipamente necesare deplasării. Vor exista gări noi, halte, calea ferată va trebui dublată în anumite locuri“, a spus Adrian Veştea.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vlad Tepes

    19 august, 2021 at 8:13 am

    Dorim curse spre Anglia,unde avem cea mai mare comunitate de romani de peste granita de peste 400.000 de suflete.
    curse spre aeroportul Luton cele mai cautate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes