Connect with us
Publicitate

Social

Adio note la sport, muzică și desen. Elevii, vor primi, în schimb, calificative

Publicat

pe

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunță noi modificări în sistemul de învățământ. De această dată au fost luate în vizor notele elevilor de la educație fizică, educație muzicală și educație plastică.

Publicitate

Cîmpeanu spune că pentru aceste discipline se va renunța la sistemul obișnuit de evaluare cu note de la 1 la 10, iar elevii vor fi notați cu calificative identice celor din ciclul primar, adică Insuficient, Suficient, Bine și Foarte Bine.

Responsabilii din ministerul Educației spun că în acest fel îi vor încuraja pe elevi să ia parte la aceste ore, iar presiunea de a lua note mari la aceste discipline va dispărea. Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că decizia a fost luată după o analiză a mediilor din școli care arăta că mediile la sport, muzică și desen erau cuprinse între 9 și 10, iar acestea vor fi cele patru paliere pe baza cărora vor fi acordate noile calificative.

„Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educație Fizică. La Educație Muzicală și Educație Plastică cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00.
Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00!
Am participat la o dezbatere constructiva cu reprezentanți ai sindicatelor din învățământul preuniversitar si profesori de educație fizică, întâlnire în cadrul căreia am prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învățământului din România). Studiul a fost realizat la nivel național, pe o eșantionare reprezentativă (220 școli din toate județele; 64.281 de elevi/min 4 școli/județ, cu o distribuție echilibrată între mediile de rezidență: urban – rural).
Sunt foarte multe școli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 școli din eșantionul de 220 școli).
Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00.
Fundamentat pe această situație reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru învățământul vocațional/clase cu profil sportiv se va păstra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat in proiectul legii.
Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realitățile din sistemul de învățământ romanesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simți presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creștere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, a scris ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu pe pagina oficială de Facebook.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes