Connect with us

Prima pagină

Adi Szabo, profesorul viitorilor antrenori formaţi de FRF

Redactia Brasov

Publicat

pe

Coordonatorul secției de fotbal de la Corona Brașov, Adrian Szabo, a predat un modul la cursurile Școlii Federale de antrenori Licența PRO, din cadrul Federației Române de Fotbal.

Publicitate

Adrian Szabo a avut în față, de această dată în mediul online, din cauza pandemiei, nume mari din fotbalul românesc, cum ar fi Adrian Mutu, Mirel Rădoi, Nicolae Grigore, Dorin Goian, Dinu Todoran, Vali Negru, Octavian Chihaia și mulți alți foști fotbaliști cunoscuți care au urmat cariera de antrenor.

De aproape patru ani, coordonatorul secției de fotbal de la Corona Brașov, este colaborator al Școlii Federale din cadrul federației, și spune că este o mare bucurie dar și o mare mândrie să poată împărtăși din experiența lui unor foști mari fotbaliști ai României. „În perioada în care Dan Apolzan a condus școala de antrenori, în ultimii 2 ani din cei 4 în care am activat, am răspuns și organizat licenta PRO împreună cu el. M-a bucurat, desigur, această postură, pentru că mi-a dat posibilitatea să fiu alături de antrenori tineri dar cu personalitate și mare experiență ca și fotbaliști la nivelul ligii I sau internațional, și chiar la nivelul echipei naționale. Sunt emoții dar expertiza mea în timp m-a făcut să știu să mi le stăpânesc, să mi le controlez, sunt stăpân pe mine în ceea ce fac pentru că am deja o rutină. În același timp, mă mândresc și sunt foarte bucuros că munca mea la nivel de copii si juniori, la nivel de seniori, și aici ca o paranteză, puțină lume știe că am activat la nivel de seniori și în străinătate, chiar dacă cei mai mulți mă asimilează cu o perioadă scurtă la nivel de seniori. Ei bine, această experiență a făcut să îmi fie recunoscută munca. Fără falsă modestie eu mă consider un om corect, un om foarte serios în ceea ce fac și probabil că acestea, la fel ca alte calități pe care probabil le am, au fost apreciate. Cred că este un cumul care a făcut ca acum să mă aflu în această postură, de a susține aceste cursuri de licență, de care mă bucur foarte tare”.

Publicitate

Adrian Szabo este de părere că fiecare antrenor ar trebui să fie la curent cu tot ce se întâmplă în fotbal în întreaga lume. “Cred că fiecare antrenor ar trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în lume în ceea ce privește fotbalul și antrenamentul de fotbal. Spun asta pentru că tot ceea ce azi este nou, mâine s-ar putea să fie vechi. Din acest motiv, tot timpul trebuie să existe preocupare să te autodepășești, să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul în care activezi. Este adevărat, e foarte greu să fii la curent cu tot ce se întâmplă peste tot în lume, dar dacă ai un obiectiv, o filosofie pe care vrei să o urmezi, atunci vezi cam ce antrenor te-ar putea inspira prin modul lui de lucru, și începi să urmărești. Astăzi, datorită tehnologiei, putem măsura orice pentru a ne îmbunătăți jocul”.

Coordonatorul secției de fotbal de la Corona are toate licențele în cariera de antrenor. “Am toate licențele posibile, începand de la licenta C, care era pe vremuri, și terminând cu licența PRO. De asemene, am licența de antrenor UEFA A Elită, care este pentru academiile de fotbal și centre de copii și juniori, aceasta fiind obligatorie pentru clasificarea academiei. Deci, din acest punct de vedere se poate spune fără greșeală că sunt școlit cu tot ce este nevoie și am în spate și ani de experiență în fotbal. Pe parcursul perioadei în care am activat, și înca mai activez, am susținut și am participat la o mulțime de cursuri care mă ajuta foarte mult. De exemplu, am participat la cursul de scouting, am urmat cursuri cu lectori din străinătate, am făcut cursuri și am diplomă de tuture formator, atât in fotbal cât și în orice alt domeniu. Toate acestea, susținute în cadrul Federației Române de Fotbal, în parteneriat cu firme care sunt acreditate pentru așa ceva”.

Publicitate

Pe lângă predare de cursuri, Adian Szabo are și rolul de tutore pentru curstanți. „Licența PRO de vreo două generații presupune la nivel de comisie tehnică a UEFA, pe lângă numărul de cursuri tactice și teoretice, și activitate de tuturiat. Acesta este o activitate a antrenorilor cursanți, la cluburile lor, care este monitorizată de tutori din care care fac si eu parte, alături de Ciprian Urican, Aurel Țicleanu, Razvan Rotaru, Massimo Petrazzini, Dan Apolzan și Valentin Sinescu, care a renuntat deocamdată. Toți mergem la antrenamentele cursanților și îi urmărim, le facem fișe de evaluare, iar toate acestea sunt depuse la dosarul lor final. Toate acestea ajung apoi la UEFA. Am avut în decursul celor doi ani, cursanți cum ar fi, George Ogăraru de la AJAX, Sandu Andrași când era la Tg Mureș, Laurențiu Diniță, când era la Dinamo și mulți alții”, a povestit antrenorul Coronei.

Când vorbește despre modele de antrenori, Adrian Szabo spune că l-a admirat foarte tare pe Mircea Lucescu, deși la acea vreme nu știa că și el va ajunge să practice aceeași meserie. „Foarte mult mi-a plăcut Mircea Lucescu, dar nu știam eu la acea vreme că voi ajunge antrenor, iar pe atunci nu aveai alte mijloace de informare în afară de ziare. Mi-a mai plăcut foarte tare și Răzvan Lucescu, și participam și la antrenamentele lui, iar acum pot să spun că nu întâmplător are rezultate, pentru că, de tânăr făcea ceea acum pare nou, dar el făcea deja de mult timp, fiind un antrenor care mereu se documentează. Sunt mulți alți antrenori care mi-au plăcut. Pot spune că și metodele de lucru ale lui Adrian Hârlab sau ale lui Gabi Stan, pe care l-am văzut de atâtea ori la Brașov ca antrenor, au ajutat. Din postura de antrenor trebuie să impui și respect, să impui și disciplină, să ții cont și de factorul fizic. Cu toate acestea, acum încerc să fiu eu și să am propria mea filosofie despre fotbal. M-am inspirat și de la Paul Popescu, nu mai zic de Constantin Teașcă și ceilalți. Îmi place și Gyuszi Balint, de la care, chiar dacă era colaborator de-al meu, am învățat multe, ca de altfel și de la Ioan Naghi, ce să mai spun de Nicolae Pescaru, de la care aveai ce învăța despre fotbal”.

Publicitate
Spune-ți părerea

Eveniment

Un poliţist din Baraolt s-a împuşcat în cap

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

La data de 28 ianuarie, un agent de poliție, de 24 de ani, din cadrul Poliției Orașului Baraolt a fost găsit de către colegii acestuia într-o cameră din sediul poliției, prezentând o plagă împușcată la nivelul capului.

La momentul în care a fost găsit, polițistul prezenta semne vitale.

Publicitate

La fața locului a fost solicitat imediat un echipaj medical, care după intervenție, l-a transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Poliţistul a fost internat la o unitate medicală în stare gravă, comatoasă. Din nefericire, acesta a murit pe patul de spital.

Publicitate

În continuare, se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

Polițistul își desfășoară activitatea în cadrul I.P.J. Covasna din anul 2019, fiind absolvent al unei școli de agenți de poliție.

Din primele verificări, este vorba de o tentativă de suicid

Citește mai mult

Eveniment

FOTO – VIDEO / Aproape 450.000 e euro falşi şi peste un kilogram de cannabis au găsit procurorii DIICOT Braşov

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

În această dimineaţă, procurorii DIICOT-S.T. Braşov împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au efectuat un număr de 28 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Brașov, Craiova, Ploiești și a judeţului Alba, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.

În fapt s-a reținut că, începând cu luna august 2020, un număr de 3 suspecţi, au constituit pe raza municipiului Brașov, un grup infracțional organizat având ca principal obiectiv obținerea unor sume mari de bani din falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.

Publicitate

În urma colaborării cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene.

Cele 10 state din cadrul Uniunii Europene pe teritoriul cărora au fost semnalate falsurile produse de către membrii acestei grupări sunt România, Austria, Belgia, Germania, Spania, Italia, Grecia, Lituania, Olanda și Slovacia. În aceste state au fost plasate un număr de 441 de bancnote din cupiura de 50 de euro contrafăcute.

Publicitate

Din investigațiile efectuate în cauză, a rezultat faptul că o parte dintre membrii grupului au întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de către statul român, respectiv bancnote din cupiură de 100 de lei, sens în care au desfășurat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.

Un alt palier abordat a fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care membrii grupului au oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină), mai multor persoane.

S-a reţinut faptul că, în perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării au intenționat să pună în circulație suma de 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiură de 50 de euro falsificate.

Publicitate

În urma perchezițiilor efectuate, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și sumele de 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei.

La sediul DIICOT- S.T.Braşov au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 21 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova, Ploiești, Alba și București, şi al jandarmilor din cadrul G.M.J. Burebista Brașov.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citește mai mult

Eveniment

VIDEO / Misiune în nămeţi! Cum patrulează jandarmii montani de la Bâlea în zăpadă de peste un metru şi jumătate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Ninsoarea a pus stpânire pe crestele munţilor. Cu siguranţă cel mai mare strat de zăpadă din ţară este în vârul munţilor Făgăraş. La peste 2.000 de metri altitudine zăpada ajunge în multe locuri la peste un metru şi jumătate, iar oamenii care trebuie stau acolo au o misiunea foarte grea.

Nămeţii dau mari bătăi de cap jandarmilor montani care au punctul de lucru acolo. În vârful Munţilor Făgăraş se află Postul de jandarmi montan Bâlea al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu. Acolo sunt mereu prezenți jandarmii. Este un post de jandarmi montan permanent.

Publicitate

Aceştia sunt prezenţi pentru prevenirea accidentelor, informarea turiştilor, căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate.

Ministerul Afacerilor Interne a comentat şi el experienţa jandarmilor montani de la Bâlea:

„Au plecat de dimineață de la Sibiu…
Au luat telecabina de la Bâlea Lac și apoi au mers timp de o oră prin zăpadă mai mare de un metru, până la Baza de salvare, acolo unde își au „biroul”.
Sunt jandarmii montani din masivul Făgăraș, cei care au grijă ca turiștii, destul de mulți chiar și în această perioadă, să fie în siguranță.
Au la activ zeci de misiuni de salvare desfășurate în condiții extreme, viscol puternic, vizibilitate redusă, temperaturi mult sub limita înghețului sau zone greu accesibile.
Sunt oameni care niciodată nu au spus nu se poate.
Știu pe dinafară fiecare bucățică din acești munți și împreună cu colegii de la Salvamont și-au pus de multe ori viața în pericol pentru a o salva pe a celor care aveau nevoie de ajutor.
Nu vor să descurajeze pe nimeni să facă drumeții pe munte pe timp de iarnă, doar fac o serie de recomandări pe care trebuie să le respectați pentru a fi în siguranță:
 Informați-vă din timp asupra traseului propus, precum şi asupra programului de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
 Consultați prognoza meteorologică înainte de a pleca la drum;
 Purtați echipament adecvat zonei de munte;
 Nu plecați pe munte dacă ați consumat băuturi alcoolice;
 Folosiți numai traseele marcate şi să nu vă abateți de la acestea;
Dacă vă aflați în dificultate pe munte, apelați numărul unic de urgenţă 112, precizând următoarele: datele de identificare, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.”

 

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>