Connect with us
Publicitate

Eveniment

Acuzaţii extrem de grave la adresa unui fost profesor din Miercurea Ciuc! Timp de 20 de ani, bărbatul, fost consilier local, ar fi abuzat sexual mai multe eleve

Publicat

pe

Un profesor de la  Liceul Márton Áron din Miercurea Ciuc se confruntă cu o serie de acuzații extrem de grave. Potrivit celor mai recente informații apărute în spațiul public, acest profesor de istorie, Zsolt Orbán, care a fost și consilier local susținut de UDMR, este acuzat de foste eleve că le-ar fi abuzat sexual. Acuzațiile se întind pe o perioadă de aproximativ 20 de ani, de la începutul anilor 2000. Scandalul a izbucnit în urma unei anchete în două părți, publicată joi și vineri de portalul de investigații Átlátszó Erdély.

Publicitate

Pe 10 noiembrie 2023, Zsolt Orbán a demisionat din mandatul său de consilier municipal „din motive personale”a relatat presa locală. Nu este foarte clar cât de multe lucruri știa organizația UDMR locală despre ce a făcut Zsolt Orbán în ultimii 20 de ani, deși i-a acordat sprijin politic. O parte dintre membri neagă că ar fi știut de aceste acuzații.

De asemenea, începând cu luna august 2023, Zsolt Orbán a cerut și concediu fără plată pentru un an de la catedră, rămânând în continuare profesor titular.

Se pare că în prezent acesta activează în cadrul clubului de fotbal FK Csíkszereda, ca director educativ, fiind și membru în consiliul de administrație al clubului. Potrivit articolului din Átlátszó Erdély, Zsolt Orbán nu lucrează cu fetele în activitatea educațională de la club, însă lucrează cu minori. Anumite surse spun că funcția ar fi obținut-o tot pe linie politică, datorită relațiilor strânse cu UDMR. Se discută și despre o posibilă incompatibilitate.

Publicitate

În articolul semnătura lui Kulcsár Árpád, se arată că nouă foste eleve au descris în detaliu, sub pseudonim, modul în care fostul lor profesor de istorie, Zsolt Orbán, le-ar fi exploatat, profitând de vulnerabilitățile vârstei lor.

Prima acuzație se pare că datează din 2003, când conducerea Liceului Márton Áron a fost alarmată: părinții unei fete de 12 ani i-au informat pe director și pe directorul adjunct că bănuiau că Zsolt Orbán avea o aventură cu fiica lor de clasa a VI-a. Cazul ar fi fost mușamalizat spune ancheta jurnalistică, însă există și alte informații care arată că psihiatrul care s-a ocupat de caz a constatat că nu există motive pentru a se demara o anchetă disciplinară, iar profesorul a continuat să predea la acest liceu, cu promisiunea că se va comporta corespunzător actului educativ. Nu a fost depusă plângere scrisă.

Din informațiile publicate, se pare că aceste relații erau create în contextul în care profesorul chema elevii acasă la el sau organiza diferite excursii în care elevii puteau face ce doreau: puteau fuma, consuma alcool, ștergându-se în acest fel limita fermă în relația profesor-elev. De notat este faptul că majoritatea acuzațiilor vizează fapte petrecute în afara școlii. Persoanele intervievate, care au făcut mărturisiri cu privire la abuzurile sexuale, nu au depus până în prezent plângeri. Abia după ce s-au maturizat, și-au dat seama că evenimentele petrecute în școală nu erau ceva normal.

Publicaţia ziarharghita.ro a reușit să îl contacteze pe Zsolt Orbán care a informat că dreptul său la replică este disponibil online. Profesorul a oferit pentru publicația maszol.ro un punct de vedere în care arată, printre altele, că obișnuiește să aibă o relație apropiată cu elevii săi și că în anumite cazuri se conturează și o relație de prietenie. Acesta confirmă faptul că a avut, într-adevăr relații cu eleve, însă susține că „este un drum lung de la o relație profesor-elev până la prădătorul sexual expus în articol”.

În dreptul său la replică, profesorul susține că este vorba de o campanie de discreditare a sa, bazată pe zvonuri, jumătăți de adevăr, calomnii și că una dintre cauzele aceste campanii lansate împotriva sa este rolul pe care l-a ocupat în demiterea recentă a directorului Liceului Marton AronDespre ciudata demitere a directorului Varga László, pornită de la un motiv banal: când se organizează festivitatea „Ultimului Clopoțel”. Directorul a ieșit între timp la pensie, iar procesul aflat pe rolul instanțelor nici măcar nu a început.

Publicitate

Anumite surse apropiate de situația demiterii fostului director spun că profesorul Zsolt Orbán a avut un rol decisiv în acest sens, fiind liderul grupului de constatări care a făcut demersurile pentru demiterea directorului de către inspectorat. De asemenea, se pare că actuala directoare a liceului este o apropiată a lui Zsolt Orbán. Mai mult, inclusiv susținerea politică a UDMR i-a dat avânt lui Zsolt Orbán să își finalizeze demersul. A ocupat funcții influente în administrație, pe linie de educație și fiind considerat o persoană cu o carieră strălucită, cuvântul lui Zsolt Orbán a cântărit foarte greu pe linie decizională, influență de care a beneficiat și noua directoare.

Profesorul continuă să arate că pe parcursului perioadei care a condus la demiterea fostului director ar fi primit diverse amenințări și chiar ar fi fost șantajat, însă nu există dovezi foarte clare în acest sens, la fel cum nu există dovezi clare că acuzațiile de abuz sexual de la cel puțin 9 persoane diferite ar putea avea vreo legătură cu demiterea unui director.

Cu privire la acuzații de abuz, acesta afirmă că nu ar fi avut niciun fel de relație cu fata de clasa a VI-a, Anna,  și că este vorba de o neînțelegere a gesturilor sale de a încerca să îi acorde mai multă atenție și că evenimentele descrise în articolele acuzatoare „nu sunt evenimente reale, ci sunt produsele a două decenii de memorie subiectivă”. De asemenea, a negat și restul acuzațiilor de abuz asupra fetelor minore.

În ancheta jurnalistică se arată faptul că unii apropiați ai profesorului erau conștienți de faptul că există zvonuri sau chiar certitudini că acesta avea relații cu elevele, însă nu au reacționat și nu au făcut sesizări mai departe, întrucât acestea ar fi fost majore. Însă chiar și așa, se conturează ideea că o relație profesor-elev, fie el major și în afara spațiului școlii, încalcă un cod etic.

În privința relației pe care a avut-o cu o elevă la sfârșitul clasei a XII-a, Ida, care a durat 2 ani și jumătate, profesorul susține că a considerat-o „o relație serioasă”, însă că această relație s-a rupt după ce tânăra l-ar fi înșelat, lucru care a condus la o despărțire. De asemenea, acesta ar mai fi avut o relație lungă cu o altă elevă, Rita, încheiată în iarna anului 2011 (începută în 2007 când avea 17 ani), tot din cauza faptului că tânăra l-ar fi înșelat „de mai multe ori”. Pe Rita ar fi cerut-o și în căsătorie în 2008. Deși la început relația a fost ținută secretă, ulterior aceasta a devenit și publică.

Acesta s-a căsătorit în 2018 și afirmă că este fericit cu soția sa și cei doi copii mici, iar că orice acuzație de „abordare sexuală a altor persoane” după momentul căsătoriei este „o calomnie”.

Publicitate

Reamintim că în prezent nu există plângeri penale cu privire la aceste aspecte semnalate și că există principiul prezumției de nevinovăție. De asemenea, nu pot fi neglijate nici mărturiile fostelor eleve, întrucât acuzațiile sunt deosebit de grave.

Sperăm totuși să existe și un demers al autorităților care să conducă la adevăr.

În orice alt loc din țară în afară de Harghita, la astfel de dezvăluiri ar fi urmat imediat explicații date de conducerea școlii, Inspectoratul Școlar și mai mult ca sigur s-ar fi pornit o anchetă penală in rem, iar poliția sau procuratura ar fi comunicat presei că cercetează suspiciunile de agresiune sexuală. Din păcate, la Harghita este liniște totală.

Orice persoană care dorește să exprime un punct de vedere cu privire la cele scrise mai sus, o poate face, în virtutea dreptului la replică.

„În urma apariției în spațiul public a unor informații conform cărora un bărbat, cadru didactic al unui liceu din Miercurea-Ciuc ar fi agresat sexual, în trecut, mai multe persoane, respectiv eleve ale unității de învățământ în cauză, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita face următoarele precizări:

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului de caz, pentru stabilirea întregii situații de fapt în acest caz, urmând ca la finalul acestora să fie dată o soluție prin Parchet.”, a transmis astăzi IPJ Harghita.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes