Connect with us
Publicitate

Social

Accesul în universități, doar pe baza certificatului verde. Aceasta este propunerea făcută la Brașov în cadrul Consiliului Național al Rectorilor

Publicat

pe

Publicitate

Pentru a oferi o siguranță mai mare studenților și cadrelor didactice, dar și pentru a menține universitățile deschise, rectorii din toată țara au propus Ministerului Educației să introducă obligativitatea verificării certificatului verde de vaccinare în toate instituțiile de învățământ superior din România.

Ideea a fost lansată în acest weekend, la Brașov, în cadrul Consiliului Național al Rectorilor, eveniment care a fost organizat la Universitatea Transilvania și la care a luat parte inclusiv ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Exceptați de la această regulă ar putea fi doar studenții sau profesorii care au contraindicații medicale.

Momentan, o astfel de propunere ar putea deveni realitate doar cu ajutorul Parlamentului. Pentru că Guvernul Cîțu a picat la moțiunea de cenzură, Executivul nu mai poate iniția proiecte de lege, astfel că o decizie pentru introducerea certificatului verde în universități va putea fi luată doar de parlamentari.

La întrunirea de la Brașov, Consiliul Național al Rectorilor a adoptat următoarele hotărâri:

Publicitate
  • CNR solicită Guvernului/Parlamentului României modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital, cu excepția celor care au contraindicații medicale.
  • CNR solicită ARACIS ca până la data de 31.12.2021 să finalizeze evaluarea tuturor IOSUD -urilor care au depus dosarele de evaluare, inclusiv prin suplimentarea listei membrilor echipelor de evaluare.
  • CNR solicită Guvernului/Parlamentului suplimentarea finanțării instituționale, având în vedere impactul creșterii salariului minim de la data 01.01.2022 și creşterea prețurilor la utilități.
  • CNR solicită Guvernului/Parlamentului suplimentarea finanțării destinate susținerii activității de cercetare în universitățile românești.
  • CNR propune Ministerului Educației constituirea unui grup de lucru care să actualizeze Metodologia de finanțare a cercetării științifice universitare în instituțiile de învățământ superior de stat.
  • CNR solicită Ministerului Educației transparentizarea tuturor datelor raportate de universități pe baza cărora se realizează finanțarea acestora.
  • CNR solicită organizațiilor studențești să contribuie la actualizarea periodică a situației studenților vaccinați din universități.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes